Διεθνή
Ελβετία: Στο δρόμο για τη Ζυρίχη

1400 μετανάστες και μετανάστριες  "χωρίς χαρτιά " πλημμύρισαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου το αμφιθέατρο στο οποίο τους είχαν καλέσει συνδικάτα και οργανώσεις της Γενεύης. Ήρθαν για να ενημερωθούν για τη δυνατότητα νομιμοποίησης που τους έδινε μια πρόσφατη απόφαση η οποία βγήκε κάτω από την πίεση του κινήματος αλληλεγγύης.  Άλλοι 400 έμειναν έξω απο την αίθουσα. Σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου οργανώνουμε στη Λωζάνη μια μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση η οποία απαιτεί από το καντόνι της Λωζάνης να προχωρήσει στην ίδια απόφαση μαζικής νομιμοποίησης. 

Εχθές Κυριακή, στις εκλογές του καντονιού του Βαλέ, όπου το ακροδεξιό UDC/SVP κατείχε τα υπουργεία Παιδείας και Ασφάλειας, ο υποψήφιος τους Οσκαρ Φράισινγκερ έχασε πάνω από τις μισές ψήφους που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές. Πρόκειται για μια ήττα σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε, όπως το ζήτημα της μαντήλας στα σχολεία, της απέλασης των μεταναστων κ.α. Και αυτό χάρη σε ένα κίνημα το οποίο δήλωσε παρών με την πρώτη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Σιόν μετά από δεκαετίες. 

Νίκες

Οι νίκες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε προς την 18 Μάρτη και τη διεθνή διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό με πολύ πιο δυνατό αέρα στα πανιά μας. Εκείνη τη μέρα στη Ζυρίχη το αντιρατσιστικό κίνημα θα ενώσει τη φωνή του με εκείνη του "Women's March" βάζοντας στο κέντρο της διαδήλωσης τα δικαιώματα των μεταναστών και μεταναστριών. 

Λίγο νωρίτερα, στο δρόμο για τη Ζυρίχη, θα κατέβουμε απο τα τρένα στη Βέρνη όπου οργανώνουμε μια αντιδιαδήλωση η οποία έχει ως σκοπό να φράξει το δρόμο σε μια ρατσιστική σύναξη που ζητά την "σωστή" εφαρμογή ενος ρατσιστικού νόμου. 

Η διαδήλωση της 18 Μάρτη αναμένεται μεγάλη καθώς πολλά είναι τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν. Η Τετάρτη 8 Μάρτη θα είναι ακόμα μια μέρα σταθμός. Από μόνη της είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σε πολλούς σταθμούς τρένων θα γίνουν δράσεις, οι οποίες θα συνδέουν την επίθεση στο όριο ηλικίας για σύνταξη των γυναικών με το ρατσισμό που υπόκεινται οι γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες και θα καλούν στη διαδήλωση στη Ζυρίχη στις 18 Μάρτη. 

Χαιρετίζουμε θερμά όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες, αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες που θα είναι μαζί μας στους δρόμους έναντια στο ράτσισμό.

Δημήτρης Δασκαλάκης