Εργατικό κίνημα
EΔΟΕΑΠ: Και ξαφνικά πέσαμε στα βράχια…

Το μοναδικό ταμείο που εδώ και δύο μήνες κήρυξε στάση πληρωμών είναι ο άλλοτε κραταιός ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικούρησης Ασφάλισης και Περίθαλψης.)

Σταμάτησε να πληρώνει επικουρικές σε 1800 συνταξιούχους, σε νοσήλια διαγνωστικά κέντρα, μισθούς γιατρών και διοικητικού προσωπικού.

Ο αυτόνομος ανεξάρτητος χωρίς κρατική χρηματοδότηση ασφαλιστικός φορέας καρκινοβατεί ελέω κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικαλιστικών –πολιτικών μεθοδεύσεων.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ταμείο των δημοσιογράφων σταμάτησε να έχει το θεσμοθετημένο έσοδο του αγγελιόσημου (οιωνεί εργοδοτική εισφορά), που είχε αντικαταστήσει πριν πολλά πολλά χρόνια το λαχείο συντακτών.

Ο πόρος αυτός, που του επέτρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, με την αλλαγή του νόμου Βενιζέλου χαρακτηρίστηκε ως τρίτος πόρος με αποτέλεσμα, βάσει των μνημονίων να καταργηθεί (μαζί με άλλους 21), οδηγώντας σε θάνατο τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων καθώς δεν είχε κανένα πλέον έσοδο.

Μα μπορεί να πεθάνει το ταμείο των δημοσιογράφων;

Αυτών που συνομιλούν με την κυβέρνηση, που πολλές φορές συνδιοικούν;

Ο ασφαλιστικός οργανισμός της τέταρτης εξουσίας;

Για δεκαετίες οι κυβερνήσεις καθησύχαζαν τις εκλεγμένες διοικήσεις, οι οποίες, με βάση τη σχέση με το εκάστοτε κυβερνητικό κατεστημένο έπεφταν από τη μια στην επόμενη παγίδα, με ανταλλάγματα διορισμούς κ.α γνωστά στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.

Μέχρι που…

Έφτασε το σημείο μηδέν για τους ασφαλισμένους χωρίς επικούρηση και περίθαλψη που όμως ήταν η χαρά των εργοδοτών.

Οι οποίοι με το κενό του θεσμοθετημένου εσόδου, δεν ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν εισφορές.

Παγκόσμια πρωτοτυπία, αν αναλογισθεί κανείς, ότι και το πιο μικρό μπαράκι που απασχολεί νέα παιδιά, απειλείται με πρόστιμα και κλείσιμο από την έφοδο του ΙΚΑ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναμένεται να εγκρίνει η επίτροπος το δάνειο που ζήτησαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις από τον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ύψους 10 δις ευρώ για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, των μισθών γιατρών και υπαλλήλων και των συμβάσεων με τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Μια ανάσα που θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί εντόκως, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αφαίμαξη

Και επειδή ο σοφός λαός γνωρίζει πριν από μας για μας, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» μετά την αφαίμαξη 1,5 δις ευρώ λόγω της ένταξης του κύριου ταμείου ΕΤΑΜ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ (που δίνει τις κύριες συντάξεις) και νωρίτερα με την αποψίλωση μέσω του PSI, αναγκάζεται ο ΕΔΟΕΑΠ να ζητήσει δανεικά από αυτά που του χρωστούν.

Και το δάνειο όπως όλα δείχνουν θα δοθεί. Λύνεται όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 18.000 ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους;

Φυσικά όχι.

Αν δεν θεσμοθετηθεί ο πόρος, η εισφορά που θα χρηματοδοτήσει τον ασφαλιστικό οργανισμό, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει έσοδα να λειτουργεί.

Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στους εργοδότες και εργαζομένους αναμένοντας μια συμφωνία η οποία εκ των προτέρων ναυαγεί, καθώς είναι ευνόητο ότι κανείς εργοδότης δεν προτίθεται να καταργήσει την ασυλία που του προσφέρει το υπάρχον ανεκτικό καθεστώς της μη πληρωμής εισφορών.

Έτσι λοιπόν, κυβέρνηση, εργοδότες και διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ (η οποία δεν επέμεινε δυναμικά στη διατήρηση του αγγελιόσημου, μέχρι τη θεσμοθέτηση νέου πόρου), αναλώθηκαν σε αναποτελεσματικές τριμερείς συναντήσεις με τον άλλοτε νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ και σημερινό υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, επιμένοντας στην κοντόφθαλμη εξασφάλιση του δανείου, που δίνει μόνο πρόσκαιρη ανάσα ζωής.

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο δημιουργίας ενός επαγγελματικού ταμείου πετώντας έξω συνταξιούχους και ανέργους, οι μέτοχοι –ασφαλισμένοι τι κάνουν; 

Θα φανεί στη Γενική συνέλευση που έχει προγραμματίσει ο ΕΔΟΕΑΠ τη Τρίτη στην οποία οφείλουν όλοι να είναι παρόντες για να εκλέξουν τους χειρισμούς της διοίκησης του Οργανισμού, και να απαιτήσουν τη μια και μοναδική λύση που είναι η θεσμοθέτηση πόρου με δυναμικό και απόλυτο τρόπο.