Συνέντευξη του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ στον Κυριάκο Μπάνο για τα επόμενα βήματα του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.
“Η μάχη ενάντια στους φασίστες είναι μεγάλη και δεν έχει τελειώσει επειδή εξελίσσεται η δίκη. Ίσα, ίσα αυτά που γίνανε στον Ασπρόπυργο τους τελευταίους μήνες ήταν ένα μεγάλο καμπανάκι. Το επόμενο διάστημα, πηγαίνοντας για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη πρέπει να οργανώσουμε τη μάχη με όρους μαζικού κινήματος. Με τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες των μεταναστών, τη νεολαία.
Χρειάζεται οι πάντες να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε την παραμικρή ασυλία στη ΧΑ. Δεν θέλουμε ναζιστικά γραφεία πουθενά. Δεν δεχόμαστε την παραμικρή προβολή τους από τα ΜΜΕ. Δεν θέλουμε να υπάρχουν πουθενά. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι διαδηλώσεις της επετείου των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις 16 Σεπτέμβρη προτείνουμε μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας που να βαδίσει προς τα γραφεία της ΧΑ.
Βήμα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας για να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ είναι η μεγάλη εκδήλωση στις 5 Ιούλη στην Πανόρμου. Και είναι ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε αντιφασίστα/στρια, να μπούμε μπροστά και να οργανώσουμε ότι θα κλείσουν τα γραφεία των ναζί. Απόφαση για συμμετοχή μετά το Σωματείο Εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα και την ΠΟΣΠΕΡΤ πήρε και η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.
Προφανώς έχουμε και πολλές άλλες μάχες. Έχουμε τη μάχη αλληλεγγύης στους Ρομά. Δεν θα αφήσουμε τις λύσεις για το Μενίδι και για όλες τις φτωχογειτονιές που έχουν ρημάξει από τη φτώχεια, την απελπισία και την απόγνωση να τις δώσει η αστυνομία. Μα λένε ότι υπάρχει εγκληματικότητα και η λύση είναι η αστυνόμευση. Δεν είναι έτσι.
Ρατσιστική πολιτική
Δεν θα αφήσουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αντί να βγουν και να μιλήσουν για κοινωνικές πολιτικές, αντί να ξηλωθούν οι δεξιοί δήμαρχοι που είναι τα στηρίγματα της ρατσιστικής πολιτικής, μας λένε πως η λύση είναι οι μπάτσοι. Δεν είναι λύση οι μπάτσοι. Η λύση είναι το κίνημα που αντιστέκεται, είναι η αλληλεγγύη στους Ρομά, είναι η κόντρα με όλη την απελπισία που οι φασίστες προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά. Και εκεί, όπως και στον Ασπρόπυργο, υπάρχουν οι συνδέσεις της δεξιάς με την ακροδεξιά. Άρα και εκεί είναι μια πολυεπίπεδη μάχη που έχουμε να δώσουμε.
Θέλουμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χρησιμοποιεί το χαρτί του ρατσισμού, να κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δώσει χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Έχουμε μεγάλες μάχες μπροστά μας αλλά οι νίκες που πετύχαμε, όπως αυτές οι τελευταίες στον Ασπρόπυργο όπου έχουν διακοπεί οι επιθέσεις και στην εταιρία «Κ. Γεωργίου ΑΕ» που οι μετανάστες εργάτες νίκησαν, δείχνουν το δρόμο.
Θα ακολουθήσει η Διεθνής συνάντηση και η Πανελλαδική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ τον Οκτώβρη που κάθε φορά είναι ένας σταθμός για το σχεδιασμό της δράσης του κινήματος και στην Ελλάδα και Πανευρωπαϊκά. Το είδαμε από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών, είτε ήταν η 18 Μάρτη, είτε οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στους φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί. Αυτή τη στιγμή με όλη την πορεία ανάπτυξης του κινήματος, με τις μάχες που δώσαμε από τον Ασπρόπυργο μέχρι τα σχολεία, τα καμπ και τις μάχες για να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, έχουμε να συζητήσουμε πώς αυτή την πρωτοβουλία θα την πάμε πιο οργανωμένα σε όλη την Ελλάδα και παντού. Και φυσικά έχουμε να συζητήσουμε ποιο θα είναι το επόμενο διεθνές βήμα συντονισμού”.