Εργατικό κίνημα
Στάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Αθηνών

Μια μικρή νίκη πέτυχαν από την πρώτη κιόλας στάση εργασίας τους το Σάββατο 1η Ιούλη οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Αθηνών αναγκάζοντας το ΥΠ.ΠΟ. να υποσχεθεί πως θα φέρει στη Βουλή τροπολογία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα μισθολογίας τους. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι έχουν ανακοινώσει πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να λυθούν τα ζητήματα και θα πραγματοποιήσουν τελικά και αυτή την Τετάρτη 5 Ιούλη την προγραμματισμένη στάση εργασίας τους. 

Η σαιζόν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκίνησε με στάσεις εργασίας για τη μη πληρωμή υπερωριών και νυχτερινών αμοιβών από τον οργανισμό. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να υπεκφύγει τις υποχρεώσεις της οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την πρώτη στάση εργασίας τους το Σάββατο 1η Ιούλη μπλοκάροντας τις παραστάσεις εκείνης της μέρας. 

Η διοίκηση του Φεστιβάλ δεν ενημέρωσε το κοινό και τους συντελεστές των παραστάσεων για την στάση εργασίας των εργαζόμενων στο Φεστιβάλ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους φέρει αντιμέτωπους. Ωστόσο μέσα στα θέατρα του Εργοστασίου Τέχνης του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 τόσο από την μεριά των ηθοποιών, όσο και από την μεριά των τεχνικών στις παραγωγές έγιναν προς το κοινό ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων στο Φεστιβάλ για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζόμενων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αναφέρεται πως “Η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών παίρνει πάνω της την υλοποίηση των μνημόνιων, αφαιρεί από εργαζόμενους που δουλεύουν για λίγους μήνες και με σχέσεις μερικής απασχόλησης ακόμα και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και τους αντιμετωπίζει σαν κόστος. (...) Πίσω από το χορό εκατομμυρίων που διευθύνουν μεγιστάνες του χρήματος κρύβονται οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις των εργολαβικών, τα χαμηλά μεροκάματα, η απλήρωτη δουλειά, η εθελοντική εργασία. Ο πολιτισμός του επιχειρηματικού κέρδους πρέπει να απορριφθεί από τους εργαζόμενους. Καλούμε το κοινό των παραστάσεων να εκφράσει την συμπαράστασή του”.