Διεθνή
Νέα γενική απεργία στη Βραζιλία

Σε γενική απεργία βρέθηκε ξανά η Βραζιλία την περασμένη Τετάρτη 30 του Ιούνη, με την πίεση κατά της κυβέρνησης Τέμερ να φτάνει στο κατακόρυφο. 

Η απεργία στις 30 είχε κηρυχθεί μετά την τεράστια επιτυχία της γενικής απεργίας στις 28 Απρίλη, που ήταν η μεγαλύτερη απεργία στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι μεγάλες συνομοσπονδίες προσπάθησαν να βάλουν φρένο στη δυναμική της απεργίας την τελευταία βδομάδα, μιλώντας ακόμη και για ματαίωσή της, αλλά τελικά η δυναμική από τα κάτω μετέτρεψε τη μέρα σε πραγματική γενική απεργία σε πολλές πολιτείες της Βραζιλίας. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και σε σημεία που οι γραφειοκράτες δεν είχαν οργανώσει απεργία. Ο τομέας του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού, τα ταχυδρομεία, οι τράπεζες, το δημόσιο και η εκπαίδευση σε μεγάλο μέρος της χώρας παρέλυσε. Το ίδιο έγινε και σε πολλά σημεία στο μέταλλο, τα αεροδρόμια, τη χημική βιομηχανία. Οι ταξιαρχίες της βραζιλιάνικης εργατικής τάξης, τα πιο δυνατά κομμάτια, βγήκαν οργανωμένα στην απεργία και έχουν ανοίξει δρόμο και για τη συνέχεια.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ ο Τέμερ κρατιέται από μια κλωστή. Την περασμένη βδομάδα οι δικαστικές διώξεις και οι παραιτήσεις έφτασαν ακόμη πιο κοντά του μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Τέμερ ανέβηκε στην εξουσία με κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης Ντίλμα Ρουσέφ, και τώρα ο ίδιος περιμένει πότε θα σημάνει η ώρα που θα κάτσει στο σκαμνί για τα δικά του σκάνδαλα που είναι ασύγκριτα περισσότερα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ακινησία σε όλες τις επιθέσεις τις οποίες είχε δεσμευτεί προς την άρχουσα τάξη ότι θα επιβάλει. Αυτό είναι που έδωσε χώρο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξαναμπούν στο διάλογο με την κυβέρνηση, έχοντας στο νου και την πιθανότητα νέων εκλογών στην περίπτωση που καταρρεύσει η κυβέρνηση. Όμως το μαζικό ταξικό μίσος για αυτή την κυβέρνηση φανατικών νεοφιλελεύθερων, ρατσιστών και νοσταλγών της χούντας ξαναβγήκε στους δρόμους στις 30 Ιούνη, και θα βγει ξανά πολύ σύντομα.