Η Αριστερά
Tοπικές εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Χαλάνδρι, 28/6

Εκδηλώσεις με κέντρο την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανατροπή των μνημονίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας οργανώνουν αυτό το διάστημα οι τοπικές επιτροπές του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

“Την Τετάρτη 28/6 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου”, μας έγραψε η Μαριλένα, “Την συζήτηση άνοιξαν ο Θάνος Ανδρίτσος, δημοτικός σύμβουλος του «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή, ο Γιάννης Σηφακάκης και ο Γιώργος Μαυρομάτης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Θ. Ανδρίτσος αναφέρθηκε κυρίως στη μάχη στους ΟΤΑ, τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία της για τη συνολική μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και την αναγκαιότητα να μπει και να στηρίξει αυτή τη μάχη η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ενώ σημείωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ενα μαχητικό και διεκδικητικό μέτωπο με κομμάτια της αριστεράς, πάνω στον άξονα της ρήξης και της ανατροπής με τη μνημονιακή πολιτική και την ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σηφακάκης, ξεκινώντας κι αυτός απ' την απεργία στους δήμους, τόνισε τρία βασικά σημεία που κάνουν αυτή τη μάχη καμπή για το εργατικό κίνημα: η πίεση στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα μια πρώτη υποχώρησή της, η πίεση στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να κηρύξει τις κινητοποιήσεις και η ίδια η δύναμη της εργατικής ταξης που αναδείχθηκε απ' αυτόν τον αγώνα και επέβαλε όλες τις παραπάνω εξελίξεις. Πάνω σ' αυτή την εικόνα που αποδεικνύει τη διάθεση του κόσμου να παλέψει έχει να στηριχτεί η αντικαπιταλιστική Αριστερά και να επιδιώξει την κοινή δράση με όλη την πέρα του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά, στις μάχες ενάντια στα μνημόνια, στον ρατσισμό και το φασισμό.

Τέλος, ο Γ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη και αποδέσμευση απ' το ευρώ και την ΕΕ, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σαν τη βάση πάνω στην οποία χρειάζεται να στηριχτεί η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά προκειμένου να επιτευχθεί ενας κοινός βηματισμός. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, Θοδωρής Πισιμίσσης και ο δημοτικός σύμβουλος με την «Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου», Γιώργος Λιερός.

Δύναμη

Στην συζήτηση που άνοιξε τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων ο Ορέστης Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος στα Βριλήσσια, ο οποίος τόνισε τη δύναμη της εργατικής τάξης όταν οργανώνεται, παλεύει και νικάει φέρνοντας το παράδειγμα των μεταναστών εργατών στην Κ.Γεωργίου και η Βασίλεια Χαρλαύτη, φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας, η οποία μίλησε για τη σημασία της μάχης ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες, αναφέροντας το παράδειγμα της επιτυχημένης πρωτοβουλίας για διαδήλωση στον Ασπρόπυργο ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις στους μετανάστες εργάτες γης. Τη συζήτηση παρακολούθησαν γύρω στα 60 άτομα”.

“Η εκδήλωση της τοπικής Ν. Ιωνίας-Ν. Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης την Πέμπτη 29/6 συσπείρωσε δεκάδες κόσμο της γειτονιάς και της αριστεράς τοπικά”, μας είπε η Αλεξάνδρα, “Την κουβέντα άνοιξαν ο Γιώργος Ράγκος, η Δέσποινα Κουτσούμπα και ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλη της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στάθηκαν στις διεθνείς εξελίξεις της κρίσης του συστήματος και των αρχουσών τάξεων, στην αποτυχία της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ, στις μάχες του εργατικού κινήματος με κορυφαία στιγμή την απεργία στους δήμους, στους αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες, αλλά και στις δυνατότητες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με προμετωπίδα το αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα να πρωτοστατήσει ενωτικά με όλες τις δυνάμεις της πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς στις μάχες, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για την προοπτική.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Βασίλης Καραβάκος και Δημήτρης Περιβολαράκης, δημοτικοί σύμβουλοι στη Μεταμόρφωση που κάλεσαν σε κοινή δράση πάνω στα κρίσιμα μέτωπα της περιόδου, αλλά και ο Γιώργος Ορταντζόγλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του δήμου Φιλαδέλφειας, που στάθηκε στην πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στους δήμους, τη σημασία της και στο πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ερωτήσεις”.

“Την Παρασκευή 30 Ιούνη έγινε η εκδήλωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βύρωνα-Παγκρατίου στη Λαμπηδόνα”, μας είπε η Έλλη, “Τη συζήτηση άνοιξαν ο Λέανδρος Μπόλαρης, από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Παύλος Αντωνόπουλος και ο Μάνος Σκούφογλου από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ανέδειξαν όλες τις πλευρές της πολιτικής της πρότασης στο κίνημα και την αριστερά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες από άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Ο Τάσος Μαυρόπουλος από τη ΛΑΕ μίλησε για την ανάγκη η πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ αριστερά να συζητά ανοιχτά, να παλεύει για την κοινή δράση και παρέμβαση στις μάχες της περιόδου αλλά να εκτιμά τις δυνατότητες και της εκλογικής συνεργασίας με στόχο το δυνάμωμά της. Ο Χρίστος Αργύρης, μέλος της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γιατρός στο Γεννηματά μίλησε για τις δυνατότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αυτή την περίοδο να δυναμώνει μέσα στα συνδικάτα απέναντι σε ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας το παράδειγμα της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στο Σωματείο του νοσοκομείου”.