Εργατικό κίνημα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά τώρα! Απεργία και συγκέντρωση 12/7

Πανελλαδική συγκέντρωση «για την μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ (επικουρικό, κοινοτικά προγράμματα, εργολαβικοί ή πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι)» καλεί την Τετάρτη 12 Ιούλη η ΠΟΕΔΗΝ, στις 10 πμ έξω από το υπουργείο Υγείας. 

Για την περιφέρεια έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για όσους δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ για την Αθήνα 5ωρη στάση εργασίας, 10πμ – 3μμ. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα κατά τόπους σωματεία μπορούν να επεκτείνουν την απόφαση και στο μόνιμο προσωπικό. Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση είναι λειψή. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι υπόθεση και των μόνιμων εργαζόμενων, γι’ αυτό και η απεργιακή απόφαση θα έπρεπε να αφορούσε όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. 

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα που δίνουν και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες του δημοσίου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ προαναγγέλλει σειρά κινητοποιήσεων, αφού στις 31 Σεπτέμβρη του 2017 λήγουν οι πρώτες συμβάσεις. 

«Έχουμε πολλές ταχύτητες εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης (συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις έργου, εργολαβικοί εργαζόμενοι). Πολλοί από τους εν λόγω εργαζόμενους παραμένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι. Οι αλλαγές στο διαγωνισμό που πετύχαμε για την σύναψη συμβάσεων εργασίας (συμμετοχή σε διαγωνισμό ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, συμμετοχή στο διαγωνισμό και των αλλοδαπών, αύξηση της μοριοδότησης στους ήδη απασχολούμενους κ.α.) καλύπτουν περισσότερους εργαζόμενους αλλά όχι όλους. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση. 

Ενάντια στην Αξιολόγηση

Όσον αφορά την «αξιολόγηση», συνεχίζεται η απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες, ενώ τα σωματεία συγκεντρώνουν όσα τέτοια «φύλλα» έχουν φτάσει. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα που ήταν από τα πρώτα νοσοκομεία που στοχοποιήθηκαν με την «αξιολόγηση» δήλωσε στην ΕΑ: “Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» είναι συντριπτικά. Στο νοσοκομείο μας φτάνουν στο 90-95%. Είναι ένα αποτέλεσμα που δίνει το μήνυμα σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Δεν ήταν αυτόματη αυτή η εξέλιξη. Τα καταφέραμε με ενημερώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, αποδόμηση των επιχειρημάτων που έμπαιναν από όσους στηρίζουν την «αξιολόγηση». Εξηγήσαμε στους συναδέλφους ότι είμαστε ενάντια σε κάθε «αξιολόγηση» γιατί είναι ένα αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας που αφορά όλο το δημόσιο τομέα. Εμείς ζητάμε μαζικές προσλήψεις, χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για αυτό θα είμαστε ως σωματείο στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 12 Ιούλη, να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους που έχουν ελαστικές μορφές εργασίας”.