Εργατικό κίνημα
20 Ιούλη: Απεργία στον Επισιτισμό

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό την Πέμπτη 20 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μπει τέλος στις συνθήκες εργασιακής «γαλέρας», να σταματήσει η απληρωσιά και η ανασφάλιστη εργασία, να σταματήσουν οι επιθέσεις στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Η Καμαριέρα, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στο χώρο, δίνει όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, ενώ έχει κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση και μοιράζεται σε πολλούς εργατικούς χώρους.

O Πανάγιος Δ., μάγειρας μας είπε: «Την Κυριακή 16/7 κάναμε περιοδεία με τα υλικά της απεργίας στη Μητροπόλεως, στην Ερμού, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης σε μαγαζιά εστίασης εν όψει της απεργίας. Ήταν θετικό το κλίμα από πολλούς συναδέλφους που έπαιρναν την προκήρυξη. Στο μαγαζί που δουλεύω, το Σεντράλ, έχουμε αποφασίσει να απεργήσουμε οι εργαζόμενοι στην κουζίνα. Έχουμε και ειδικά αιτήματα, όπως το να μπει εξαερισμός στην κουζίνα αφού κάνει αφόρητη ζέστη. Παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις, να μην σε διώχνει ο εργοδότης όποτε θέλει. Να υπάρχει σταθερή δουλειά. Να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία ή το να μας δίνουν μόνο τα μισά ένσημα. Να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ανεβαίνει και οι μισθοί μένουν ίδιοι ή συρρικνώνονται».  

Στην ανακοίνωσή της η Καμαριέρα επισημαίνει ακόμα: «Μπορούμε να νικήσουμε αφεντικά και κυβέρνηση. Να διδαχθούμε από τις μάχες που δίνουν άλλοι εργαζόμενοι που παλεύουν. Πριν λίγες μέρες, οι συμβασιούχοι στους Δήμους έκαναν μια πολυήμερη απεργία και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Κράτησαν τις δουλειές τους για μερικούς μήνες ακόμη και ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς απέναντι σε κάθε αφεντικό αλλά και απέναντι στον ΣΕΤΕ συνολικά, μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και να τους αναγκάσουμε να κάνουν πίσω».