Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Εγκλήματα της Λιβυκής ακτοφυλακής: Με τη σφραγίδα της ΕΕ

Tις απάνθρωπες και δολοφονικές πρακτικές που εφαρμόζει η λιβυκή ακτοφυλακή, προκειμένου να εμποδίσει το πέρασμα των προσφύγων στην Ιταλία, αποκάλυψε πρόσφατα ο Έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Ο διασώστης του σκάφους «Aquarius» που στελεχώνεται και χρηματοδοτείται από τη SOS Mediterranee και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κατήγγειλε ένα επεισόδιο που έγινε στα διεθνή ύδατα, 15 μίλια μακριά από τις ακτές της Λιβύης, στις 23 Μαΐου 2017. Εκείνη τη μέρα τρία διασωστικά καράβια εθελοντικών οργανώσεων βρέθηκαν μπροστά σε10 βάρκες με πρόσφυγες χωρίς την παρουσία ιταλικών διασωστικών. Τότε εμφανίστηκαν δύο σκάφη του λιβυκού Λιμενικού. «Στη συνέχεια, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα σταθερά πολυβόλα από τα σκάφη τους και να ρίχνουν στα τυφλά. Επικράτησε πανικός. Δύο από αυτούς έκαναν ρεσάλτο στις βάρκες με τους πρόσφυγες και άρχισαν να τους χτυπούν, να τους ληστεύουν και να πυροβολούν με τα καλάσνικοφ στον αέρα. 

Έβαλαν μπρος τη μηχανή και ξεκίνησαν να μεταφέρουν με τη βία τους ανθρώπους πίσω στη Λιβύη. Οι πρόσφυγες το κατάλαβαν και έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Τρέξαμε να τους περισυλλέξουμε. Γύρω μας, τουλάχιστον 100 άτομα μέσα στη θάλασσα φώναζαν για βοήθεια, καθώς τα κύματα τους παρέσερναν μακριά. Πολλοί κατάφεραν να κολυμπήσουν μόνοι τους ως το καράβι μας. Παρ’ όλο που ζητούσαμε απεγνωσμένα βοήθεια, το ιταλικό Λιμενικό δεν φάνηκε ποτέ. Αντί γι’ αυτό, οι Ιταλοί όρισαν τους Λίβυους επικεφαλής της διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι, τυπικά, ήμασταν υποχρεωμένοι να τους υπακούμε».

Πρόκειται για μία αποτρόπαια και 100% παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρακτική, που οδηγεί τους πρόσφυγες είτε στον πάτο της Μεσογείου είτε πίσω στην κόλαση της Λιβύης. «Δυστυχώς, περίπου 100 πρόσφυγες επιστράφηκαν με τη βία στη Λιβύη, παρ’ όλο που όλοι οι ναυαγοί έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν στη θάλασσα παρά να γυρίσουν στη Λιβύη», συνεχίζει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. 

Βασανιστήρια

«Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν ήδη αποπειραθεί δύο και τρεις φορές να δραπετεύσουν από την κόλαση της Λιβύης. Κάθε φορά, το λιβυκό Λιμενικό τούς γυρνούσε πίσω και τους παρέδιδε σε κάποια από τις συμμορίες, για να πουληθούν ξανά δούλοι ή να βασανιστούν, προκειμένου να πληρώσουν λύτρα οι οικογένειές τους για να τους γλιτώσουν. Στην τελευταία διάσωση είχαμε 35 νεαρούς από το Σουδάν. Μας είπαν ότι αγοράστηκαν και πουλήθηκαν δούλοι τέσσερις φορές, από συμμορία σε συμμορία. Ένα από τα πιο κοινά βασανιστήρια ήταν να τους πηγαίνουν στα ντους και να ρίχνουν γυμνά καλώδια στο πάτωμα για να τους κάνουν ηλεκτροσόκ. Άλλοι μας είπαν ότι οι φρουροί του κέντρου εκτέλεσαν για παραδειγματισμό κάποιους μετανάστες και άφησαν τα πτώματά τους σε κοινή θέα, επειδή το προηγούμενο βράδυ έγινε απόδραση».

Υπεύθυνοι για αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες είναι οι ηγέτες της ΕΕ, που με τη Συμφωνία της Μάλτας (Φεβρουάριος 2017), έδωσαν το πράσινο φως στο «λιβυκό λιμενικό» να περιφρουρεί τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Η συμφωνία προέβλεπε χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ, παροχή τεχνικού εξοπλισμού και εκπαίδευση στις πολιτοφυλακές της Λιβύης, με βασικό καθήκον να αναχαιτίζουν τις βάρκες με τους πρόσφυγες και να τους επιστρέφουν στην κόλαση των κέντρων κράτησης της Λιβύης. Ενεργό ρόλο σε αυτά τα εγκλήματα έχει παίξει και η ελληνική κυβέρνηση, αφού ο Τσίπρας όχι μόνο υπέγραψε τη συμφωνία της Μάλτας αλλά συμφώνησε η εκπαίδευση των στελεχών της Λιβυκής ακτοφυλακής να γίνεται στη βάση της Σούδας. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, που μιλά για την δράση ομάδας ακροδεξιών από χώρες της Ευρώπης στα σύνορα Ιταλίας-Λιβύης, προκειμένου να αποτρέψει τη διέλευση προσφύγων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. 

Η Ευρώπη των «πολιτισμένων» πνιγμών και βασανιστηρίων σε όλο της το μεγαλείο.