Εργατικό κίνημα
Ο αγώνας στα ΜΜΕ: Να σώσουμε συντάξεις και δουλειές

Πάνω από 1.300 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ, 4/7

Νέα Γενική Συνέλευση πραγματοποιούσαν οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ την Τρίτη 18/7, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη κατευθυνόταν στο τυπογραφείο. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων. Πρόκειται για ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς έχει εκλεγμένη από τους ίδιους διοίκηση και πραγματοποιεί γενικές συνελεύσεις. 

Στις 4 Ιούλη, στην προηγούμενη Γενική του Συνέλευση – την πιο μαζική κι οργισμένη συνέλευση εδώ και χρόνια – πάνω από 1.300 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου αποφάσισαν απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Αφορμή για αυτή την απόφαση ήταν η δραματική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το ταμείο μετά την κατάργηση του Αγγελιόσημου, του βασικού εσόδου του ΕΔΟΕΑΠ. Το Αγγελιόσημο ήταν η εισφορά που κατέβαλαν για την ασφάλιση των εργαζόμενων οι μιντιάρχες, από τα διαφημιστικά τους έσοδα. Με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, η συγκεκριμένη εργοδοτική εισφορά καταργήθηκε, με αποτέλεσμα το ταμείο να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Σταμάτησε να καταβάλει επικουρικές συντάξεις το τελευταίο δίμηνο, ενώ και οι παροχές Υγείας κρέμονται από μια κλωστή. 

Μετά την απόφαση για απεργία διαρκείας, δόθηκε μια προσωρινή ανάσα ζωής καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση δανείου από τον ΕΦΚΑ, με το οποίο ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να καλύψει τους ασφαλισμένους του μέχρι τον Σεπτέμβρη. Μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν σηκώνει κανένα εφησυχασμό. 

Αίτημα των εκατοντάδων που πλημμύρισαν το Ρόγιαλ Ολύμπικ στις 4 Ιούλη, δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή της απόφασής τους. Η απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ δηλαδή διεκδικώντας τη θεσμοθέτηση πόρου, που θα αντικαταστήσει το Αγγελιόσημο.

Αμέσως μετά την προηγούμενη συνέλευση, η συνδικαλιστική ηγεσία - το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ - αναγκάστηκε να υιοθετήσει την απόφαση για απεργία. 

Παίζοντας όμως το παιχνίδι της κωλυσιεργίας, έδωσε νέο 15θήμερο περιθώριο για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με εργοδότες και κυβέρνηση. Παρότι έχουν προηγηθεί μήνες αντίστοιχων άκαρπων συναντήσεων. Αν και τώρα δεν υπήρχε αποτέλεσμα, λέγανε, θα ενεργοποιούταν η απόφαση για απεργία. Το 15θήμερο λήγει αυτή τη βδομάδα και τριμερής συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Άλλο περιθώριο για αναμονή δεν υπάρχει. Η απόφαση για απεργία διαρκείας είναι ώρα να εφαρμοστεί.

Μια απεργία με αφορμή το ταμείο του κλάδου, αλλά που μπορεί να γίνει μια απεργία που θα γενικεύσει τα ζητήματα. Μια απεργία για “το ταμείο και τις δουλειές μας”.

Γενικευμένος ξεσηκωμός

Ένας γενικευμένος ξεσηκωμός στα ΜΜΕ – στη συγκυρία που προκύπτει - θα άνοιγε δυνατότητες για ευρύτερες κατακτήσεις στον ιδιαίτερα χτυπημένο κλάδο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Τα αφεντικά των ΜΜΕ είναι στη χειρότερή τους φάση. Τη χειρότερη αλλά και την πιο επικίνδυνη για τις δουλειές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Οι μεγαλύτεροι εκδότες, οι ιδιοκτήτες του ΔΟΛ και του Πήγασου, κοιτούν να ξεφορτωθούν όπως όπως τις επιχειρήσεις με τις οποίες κάποτε “ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις” και αναζητούν τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες οι ίδιοι θα βγουν “λάδι”.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, απλήρωτοι για μήνες, βρίσκονται στον αέρα, μην ξέροντας τί τους ξημερώνει σε σχέση με τα δεδουλευμένα τους, τις θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως βρίσκονται είτε σε αγωνιστική δράση – στην περίπτωση του Πήγασου – είτε σε αναζήτηση των επιλογών τους – στην περίπτωση του ΔΟΛ. 

Στο ΔΟΛ τα διευθυντικά στελέχη, άνθρωποι της εργοδοσίας, κατάφεραν σε πρώτη φάση να ελέγξουν τις συνελεύσεις των εργαζόμενων και να αποτρέψουν το απεργιακό ξέσπασμα. Και είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή συγκροτούν “λίστες” με τους επιλεγμένους από τους ίδιους, εργαζόμενους, προς παραμονή και προς απόλυση. Η “λύση Μαρινάκη” που έλεγαν, αποδεικνύεται ότι μόνο λύση δεν αποτελεί στα προβλήματα των εργαζόμενων, διατηρώντας ανοιχτή την ανάγκη για αγωνιστική διεκδικήση της εργασίας, των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων τους. 

Όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στον Πήγασο, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 50 μέρες απεργίας διαρκείας. 

Μπόμπολας και Ψυχάρης δεν είναι εξαιρέσεις. Ο Χατζηνικολάου, λίγο καιρό αφότου εκλέχθηκε πρόεδρος των αφεντικών του ημερήσιου Τύπου, κλείνει την καθημερινή του εφημερίδα και στην κυριακάτικη, τη Real, αφήνει για μήνες απλήρωτους εργαζόμενους. Στο Μega τα παζάρια των ιδιοκτητών του και η είσοδος του Σαββίδη, δεν έφερε άσπρη μέρα στους εργαζόμενους, ενώ στο Star έχουν ξεκινήσει ομαδικές απολύσεις και προγράμματα “εθελούσιας εξόδου”. Στην Ίριδα, την εταιρία που τυπώνει το μεγαλύτερο μέρος των εφημερίδων και περιοδικών που κυκλοφορούν, οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι και χωρίς να γνωρίζουν τον εργοδότη – καθώς οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες του Πήγασος και ΔΟΛ βρίσκονται στη γνωστή κατάσταση – και διοίκηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Στο Κόκκινο και την Αυγή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Κι όλα αυτά ενώ εξαγγέλεται νέα διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών – μετά το περσινό φιάσκο – που μπορεί να σημαίνει νέα λουκέτα κι απολύσεις.

Η απόφαση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ ήρθε να ανοίξει όλες τις δυνατότητες για ανατροπή του σκηνικού προς όφελος των εργαζομένων. Μια απεργία που όσο κι αν την καθυστερούν οι ηγεσίες, μπορούν να την επιβάλλουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις γαλέρες του Τύπου.


Πόπη Χριστοδουλίδου
δημοσιογράφος, εκλεγμένη στο Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Ή αναγκάζουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κηρύξουν απεργία διαρκείας και κινηματικές διαδικασίες με καταλήψεις κλπ, ή ο ΕΔΟΕΑΠ τέλος Αυγούστου τελειώνει. Από τη στιγμή που δεν θα ‘χει εργοδοτικό πόρο και θα ‘χει μόνο τις δικές μας εισφορές - και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό με απλήρωτους κι άνεργους τους συναδέλφους – δεν θα μπορέσει να επιζήσει. 

Θα τον οδηγήσουν να πουλήσει όλη του την περιουσία, τα κτίριά του κλπ και θα κλείσει. Ίσως τελικά αυτό να ήταν ένα ολόκληρο σχέδιο για να κλείσουν τον ΕΔΟΕΑΠ και να ανοίξουν ένα νέο επαγγελματικό ταμείο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, που θα συνεργάζεται με έναν μεγάλο ασφαλιστικό όμιλο για τις παροχές Υγείας και η επικούρηση να πάει στο ΙΚΑ και με τις περικοπές να φτάσει στο μηδέν.

Στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ πήραμε απόφαση και στείλαμε απόφαση σε Παππά, Τσίπρα, Πετρόπουλο κι Αχτσιόγλου ότι αν μέχρι 31 Ιούλη δεν νομοθετήσουν μόνιμο πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ, ξεκινάμε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας κι άλλες κινηματικές διαδικασίες. Για να πετύχουμε με σκληρή μάχη που δεν τη φαντάζονται καν, όχι μόνο τη διάσωση του ταμείου αλλά συνολικά το τέλος της αιματοχυσίας στον κλάδο. 

Η ΕΣΗΕΑ πιέστηκε να πάρει απόφαση για την απεργία αλλά τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιπες ηγεσίες του διασωματειακού, φαίνεται ότι δεν έχουν σκοπό να την προχωρήσουν. 

Ούτε με βάση τις προθεσμίες που οι ίδιοι θέσανε. Αλλιώς θα είχαν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης και θα είχαν ορίσει ημερομηνία. 

Αν χρειαστεί να πάμε με τσαμπουκά και να καταλάβουμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και να τους υποχρεώσουμε να βγάλουν την απεργία. Με απεργιακό φύλλο, απεργιακό ραδιόφωνο και σάητ, που να μιλάνε μόνο για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων κάθε κλάδου.

Χρειάζεται την απεργία να την πάρει στην πλάτη της η βάση των εργαζομένων.    

 

Ελένη Ανδριανού
δημοσιογράφος Εrtopen 

H Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 4ης Ιούλη, αποφάσισε γενική απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Έχουν περάσει 14 μέρες και το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Είχαν δώσει περιθώριο 15 ημερών για να γίνει τριμερής συνάντηση κι αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα θα ενεργοποιούταν η απόφαση της συνέλευσης. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τριμερής και η προθεσμία εκπνέει. Μια διμερής συνάντηση που έγινε, απέδειξε ότι οι καναλάρχες όχι απλώς δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάτι, αλλά πάνε πίσω. Τώρα δεν θέλουν καν τη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ γιατί ξέρουν ότι “πεθαίνει”. Και πεθαίνει γιατί ούτε οι ίδιοι, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ηγεσίες των σωματείων θέλουν να τον σώσουν. 

14 μέρες μετά, όλοι οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται τί θα γίνει στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 18ης Ιούλη. Ό,τι κι αν γίνει η μόνη επιλογή για αυτή τη συνέλευση είναι να επανεπιβεβαιώσει την απόφαση της προηγούμενης για απεργία διαρκείας. 

Θα έπρεπε ήδη τα μέλη του Δ.Σ και το διασωματειακό, να έχουν δουλέψει την απεργία με εξορμήσεις στα μαγαζιά, να έχουν ενημερώσει τους συναδέλφους, να έχουν φτιάξει επιτροπές, να έχουν ετοιμάσει τον κλάδο για απεργία διαρκείας. Δεν έχουμε να περιμένουμε καμία τριμερή συνάντηση.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να θεσμοθετήσει πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ. Μόνο εμείς, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου, είμαστε αυτοί που μπορούμε να πιέσουμε και να το κερδίσουμε.

Κυρίως από τα δεξιά, γίνεται η προσπάθεια να τρεναριστεί ο αγώνας. Στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την περασμένη βδομάδα, ο εκπρόσωπος του STAR που προέρχεται από την παράταξη της δεξιάς, κατέθεσε ψήφισμα που μιλάει γενικά κι αόριστα για απεργιακή ετοιμότητα.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή λέει τα πράγματα ξεκάθαρα. Πρέπει να τη διαβάσουν όλοι και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. 

Η απόφαση για απεργία πρέπει να εφαρμοστεί πριν μπει ο Αύγουστος. Βάζοντας μπροστά τα δικά μας απεργιακά ΜΜΕ που θα είναι τα μόνα που θα λειτουργούν. Η Εrtopen μπορεί να παίξει το ρόλο του απεργιακού ραδιόφωνου. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει πει ότι αν ξεκινήσει απεργία διαρκείας στα ΜΜΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο σταθμός γι αυτό το σκοπό. Θα χρειαστούμε και απεργιακό φύλλο εφημερίδας και σαητ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Και να ξέρουμε από τώρα ότι σε κάποια μαγαζιά θα χρειαστεί μάχη και περιφρούρηση για να επιβληθεί η απεργία. 

Η απεργία πρέπει να ξεκινήσει. Κι από τη στιγμή που δεν τη θέλουν οι ηγεσίες, να ξεκινήσει από τη βάση. Απόφαση από τις συνδικαλιστικές ενώσεις υπάρχει και λέει ότι αν περάσει η 15θήμερη προθεσμία χωρίς αποτέλεσμα ξεκινάει η απεργία όπως αποφασίστηκε στη Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ. 

Πρότασή μου είναι να συγκροτηθεί μια επιτροπή αγώνα από τα κάτω που να γυρίσει τα μαγαζιά και να οργανώσει την απεργία.

 

Μωυσής Λίτσης
Δημοσιογράφος, εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο κλάδος των ΜΜΕ βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τη στάση πληρωμών του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου υγείας των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων στο χώρο του τύπου.

Η κατάργηση του αγγελιοσήμου, το οποίο ήταν οιονεί εργοδοτική εισφορά, άδειασε τα ταμειακά διαθέσιμα του ταμείου, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα, οι δημοσιογράφοι και διοικητικοί να βρισκόμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι.

Στην τελευταία μαζική μετά από καιρό γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, η διάθεση του κόσμου ξεχείλιζε από οργή.

Αποτέλεσμα της οργής αυτής ήταν η έκδοση ψηφίσματος το οποίο ζητά την κήρυξη άμεσα απεργιακών κινητοποιήσεων, με αίτημα τη θέσπιση πόρου, ο οποίος θα αντικαθιστά το αγγελιόσημο προκειμένου να συνεχίζει η χρηματοδότηση του ταμείου μας.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι το μόνο. Ο κλάδος των ΜΜΕ έχει καταρρεύσει. Οι εργοδότες αποθρασυμμένοι από την κυβερνητική απραξία και τα παιχνίδια νέας διαπλοκής, έχουν κηρύξει καθολική στάση πληρωμών. Ελάχιστα είναι πλέον τα μαγαζιά που πληρώνουν.

Οι μέτοχοι των μεγάλων ομίλων ΜΜΕ (ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ) αντί να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους, εκλιπαρούν για νέα τραπεζικά δάνεια, κρατώντας τους εργαζόμενους ως ομήρους.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου εφησύχαζαν τον κόσμο όλο αυτόν τον καιρό, αφήνοντας να νοηθεί ότι όπου να'ναι έρχεται λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ για χρόνια σαμποτάριζαν κάθε προσπάθεια πραγματικής αγωνιστικής κινητοποίησης, προκειμένου να οδηγήσουν τον κόσμο στην απογοήτευση…

Αν παλιότερα υπήρχε η «δικαιολογία» ότι με τις απεργίες χάνουμε ακόμη και αυτό το γλίσχρο μεροκάματο σε περίοδο κρίσης, η απληρωσιά θα έπρεπε σήμερα να είναι από μόνη της λόγος για να πάψουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να δουλεύουν «τζάμπα», ελπίζοντας σε κάποιον από μηχανής θεό που θα σώσει τα αφεντικά τους.

Αν δεν υπάρξει μαζική, συνολική κινητοποίηση στην οποία οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να δείξουν τη δύναμή τους, τότε το χάλι θα συνεχιστεί, οι στρατιές των απλήρωτων και φοβισμένων δημοσιογράφων θα αυξηθούν.

Κάποιοι μιλούν για «MME ανοιχτά», κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να απαξιωθεί η απόφαση για απεργία διαρκείας και να εκφυλιστεί σε μία ακόμη 24ωρη εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι κλείνουν τα ΜΜΕ, όταν από την αρχή της κρίσης το 2010, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ απαξίωσαν τις ίδιες τους τις επιχειρήσεις, βολεμένοι στο τζάμπα και την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Τώρα είναι η ώρα για να σταματήσει ο κατήφορος.

Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου είναι κατώτερες των περιστάσεων. Πρέπει ο ίδιος ο κόσμος να πάρει τον αγώνα στα χέρια του, να απαιτήσει απεργιακή ενημέρωση με δικά του ΜΜΕ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ


Ποιοι θέλουν να «πνίξουν» την απεργία;
Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν σώζεται με δανεικά

Πότε θα υλοποιηθεί από τις ενώσεις η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, που αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η τελευταία, μαζική γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ; Ή μήπως δεν υπάρχει λόγος πια για κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να εκταμιευτεί (σταδιακά) το δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προσπαθούν ήδη να μας πείσουν κάποιοι; «Αφήστε τώρα, κατακαλόκαιρο, τα ξαναλέμε από Σεπτέμβρη», διαμηνύουν σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

Μην τους πιστεύετε. Μην εφησυχάζετε. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν σώθηκε, πήρε απλώς μια παράταση ζωής πολύ λίγων μηνών. Βαδίζει ταχύτατα και με ακρίβεια προς τον γκρεμό, εκεί που θέλουν εδώ και καιρό να τον οδηγήσουν εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα. Τα δανεικά θα τελειώσουν πολύ γρήγορα, μιας και οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι δαπάνες «τρέχουν».

Η μοναδική ελπίδα να σωθεί το Ταμείο μας και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών είναι να τους στριμώξουμε. Να επιβάλλουμε μπλακ άουτ σε όλα τα Μέσα, μέχρις ότου καταλάβουν ότι δεν αστειευόμαστε. Μέχρι να μας δώσουν – καταρχήν – πίσω τα δεκάδες εκατομμύρια που οφείλονται στον ΕΔΟΕΑΠ από παλιές εισφορές και φτάνουν τα 70 εκατομμύρια. Μέχρι να καταβάλλουν οι εργοδότες όσα χρωστάνε ή να τους δημευτεί η περιουσία αν αρνηθούν. Μέχρι να θεσπιστεί νομοθετικά ένας νέος πόρος που θα αντικαθιστά το αγγελιόσημο. Μέχρι να αποφασίσουν οι εκδότες, οι καναλάρχες και οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν επιτέλους ό,τι τους αναλογεί.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που καταλαβαίνουν. Το αποδεικνύει ο πανικός που κατέλαβε την κυβέρνηση μετά την απόφαση για απεργία της τελευταίας συνέλευσης και είχε ως αποτέλεσμα να παρακαμφθούν ως εκ θαύματος όλα τα εμπόδια και όλες οι αντιρρήσεις για την εκταμίευση του δανείου.

Τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη απεργιακή αναμέτρηση διαρκείας στον κλάδο. Όχι μόνο για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Για όλο το αντιασφαλιστικό και εργασιακό οδοστρωτήρα που μας επιβάλλουν. Για την απληρωσιά και την εργολαβοποίηση, για τα αλλεπάλληλα λουκέτα σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά που πετάνε εκατοντάδες συναδέλφους στον δρόμο χωρίς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Για το νέο κύμα απολύσεων και μειώσεων στους μισθούς που έρχεται. Για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα «νέα» ηλεκτρονικά Μέσα. Για τους χιλιάδες ανέργους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα ή να εργαστούν για ένα κομμάτι ψωμί. Για την κατάντια της ενημέρωσης, που έχει γίνει βορά στη διαμάχη της παλιάς και της νέας διαπλοκής, των επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ!
ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Τριμερής συνάντηση τελικά ορίστηκε για την Παρασκευή 21 Ιούλη.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί σε μαζική συγκέντρωση στις 10.30 πμ στο Υπουργείο Εργασίας.


Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Πήγασου, το μεσημέρι της Δευτέρας 17/7. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία για περισσότερες από 50 ημέρες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. 

Από τη μεριά της προέδρου της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβανόταν η προσπάθεια να σταματήσει η απεργία με το πρόσχημα ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Η ανάγκη για κλιμάκωση, εν όψει και της διαδικασίας πλειστηριασμού για τους τίτλους που κατέχει ο Πήγασος και τα ποσοστά του σε άλλες επιχειρήσεις, μπήκε στο τέλος της συνέλευσης. 

“Η απεργία δεν γίνεται να σταματήσει” μας λέει ο Θάνος, απεργός του εκδοτικού οργανισμού. “Δηλαδή τί; Να γυρίσω να δουλεύω απλήρωτος ή τελικά να βάζω κι από την τσέπη μου; Η απεργία πρέπει να συνεχιστεί αλλά όχι με τους εργαζόμενους στα σπίτια τους. Πρέπει να προχωρήσει από το στάδιο που βρίσκεται τώρα. Χρειάζεται κινηματική κλιμάκωση. Συγκεντρώσεις στα διόδια, έξω από το σπίτι του Μπόμπολα, στο υπουργείο κλπ. Αλλά πιο βασικό χρειάζεται κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πήγασου. Από που κι ως που κλείνει τις πόρτες στους υπαλλήλους που δούλευαν τόσα χρόνια εκεί. Να πάμε να το καταλάβουμε”.

Επόμενο ραντεβού για τους απεργούς την Πέμπτη 20/7 στη 1μμ έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τριμερής για το ζήτημα της απληρωσιάς των εργαζόμενων στον Real. Νέα γενική συνέλευση προγραμματίζεται την επόμενη μέρα.