Εργατικό κίνημα
Σκουπιδιάρα: Όλοι μαζί τώρα στη μάχη των Δήμων

Γενικό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη 19/7 στις 10πμ στα γραφεία της στην πλ. Καραϊσκάκη με θέμα την αποτίμηση των κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου και την οργάνωση των επόμενων βημάτων της Ομοσπονδίας. 

“Ενωμένοι όλοι μαζί μόνιμοι και συμβασιούχοι να ξαναπιάσουμε την σκυτάλη του αγώνα”, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων ΟΤΑ – Σκουπιδιάρα. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει τη σημασία της μεγάλης κινητοποίησης των 11 ημερών που κατάφερε να κερδίσει την παράταση των συμβάσεων για χιλιάδες εργαζόμενους και την υπόσχεση για μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους. 

“Αυτά τα βήματα υποχώρησης από την μεριά της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της δύναμης του αγώνα μας, κανένας δεν μας τα χάρισε!”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζει την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων/φισσων συμβασιούχων και αφήνει ανοιχτά μια σειρά ζητήματα. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους χιλιάδες εργαζόμενους, πέρα από τις 2500. (...) Δεν συζητάμε για το αν θα απολυθούμε κάποιοι ή όλοι, σήμερα, τους επόμενους μήνες ή το Μάρτη. Η μόνη καθαρή λύση που πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι είναι η άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση εδώ και τώρα! 

Γι’αυτό θα έπρεπε το Γενικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας που γίνεται την Τετάρτη 19/7 στα γραφεία της, να πάρει απόφαση για να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις μας, αλλά και για να προστατέψουμε όλους αυτούς τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες, που προκλητικά διάφοροι δήμαρχοι απολύουν εδώ και τώρα. 

Ο αγώνας μας τους στρίμωξε αρκετά, μπορούμε να ξαναπιάσουμε την σκυτάλη του αγώνα για να κερδίσουμε μόνιμη εργασία και να σπάσουμε το μνημονιακό εμπάργκο στις προσλήψεις. 

Ενωμένοι όλοι μαζί μόνιμοι και συμβασιούχοι, μαζί με τα συνδικάτα μας. Αν απολυθούν οι συνάδελφοί μας, η δουλειά ξέρουμε ότι δεν βγαίνει, μετά τους συμβασιούχους έρχεται η σειρά όλων μας. Θα ξεθαρρέψουν όλοι πάνω στις πλάτες αυτών που θα μείνουν, δήμαρχοι, κυβέρνηση, τροϊκανοί και εργολαβικά κοράκια. Ο αγώνας είναι κοινός! Η νίκη θα δυναμώσει τα συνδικάτα, την πάλη και τα δικαιώματα όλων μας. Ο αγώνας συνεχίζεται για μόνιμη και σταθερή δουλειά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σκουπιδιάρας.


Μάχη δήμο το δήμο δίνουν οι συμβασιούχοι για να μείνουν στη δουλειά τους με τους περισσότερους δημάρχους να αναγκάζονται να ανανεώνουν το σύνολο των συμβάσεων. Σε αρκετά σημεία ωστόσο η μάχη είναι αμφίρροπη αφού πολλές είναι οι δημοτικές αρχές που πατώντας στις «τρύπες» της τροπολογίας Σκουρλέτη διαχωρίζουν τους συμβασιούχους ανάλογα με την εργασία τους, πετώντας στο δρόμο όσους εργάζονται σε εργασίες με μη ανταποδοτικά τέλη.

Το ενδεικτικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου της Αθήνας και του Δημάρχου Καμίνη που απέλυσε τους 83 συμβασιούχους του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Όπως και την προηγούμενη Πέμπτη 11/7 έτσι και αυτή, 20/7, οι απολυμένοι συμβασιούχοι θα βρεθούν ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας την παράταση των συμβάσεών τους, ενώ τις προηγούμενες μέρες πολλοί από αυτούς βρίσκονταν καθημερινά έξω από την κεντρική διοίκηση του Βρεφοκομείου στα Σεπόλια απαιτώντας να βρεθεί λύση ενάντια στις απολύσεις τους. Δυστυχώς η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, Γιαννοπούλου αρνείται κατηγορηματικά και απαξιωτικά να αντιμετωπίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι περισσεύουν και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Όμως ο Καμίνης, η Γιαννοπούλου και ο Δήμος της Αθήνας δεν είναι το μόνο παράδειγμα στο οποίο δημοτικές αρχές ψάχνουν τρόπους για να απολύσουν κόσμο. Στο Δήμο Μάνδρας μόλις η Δήμαρχος Ι. Κριεκούκη αποφάσισε να διώξει 35 συμβασιούχους, αυτοί κατέλαβαν αμέσως το δημαρχείο για πάνω από 5 μέρες. Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν οι 47 συμβασιούχοι στο δήμο Λαμίας με τις οικογένειές τους. Μετά την άρνηση του Δημάρχου, Σταυρογιάννη να υπογράψει νέες συμβάσεις κατέλαβαν την αίθουσα και δεν άφησαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει καμία απόφαση. Ο Δήμαρχος προγραμματίζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας χαρίζοντας ένα εκατομμύριο ευρώ στον ιδιώτη.

Μάχη για την ανανέωση των συμβάσεών τους δίνουν και οι εργαζόμενοι στο δήμο Νεάπολης - Συκεών που ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε τις απολύσεις, ωστόσο μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις οι 35 συμβασιούχοι απέσπασαν την υπόσχεση για ανανέωση των συμβάσεών τους τις επόμενες μέρες. Παρόμοιες υποσχέσεις απέσπασαν και οι 39 συμβασιούχοι του δήμου Θέρμης και οι 7 του δήμου Ερμούπολης Σύρου. 

Σε πολλούς άλλους δήμους όμως οι απολύσεις προχώρησαν κανονικά. Ο δήμος Ρόδου έφτασε να απολύσει 127 συμβασιούχους, ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας απέλυσε 20 εργαζόμενους, ο δήμος Καλαμπάκας 19, ο δήμος Κιλκίς 53, στο δήμο Σιθωνίας με απόφαση του δημάρχου Ι. Τζίτζιου απολύθηκαν 53 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ενώ απολύσεις 23 εργαζόμενων έκανε ο δήμος Ιωαννίνων. Συνολικά πάνω από 480 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί μετά την τροπολογία Σκουρλέτη.