Γράμματα και σχόλια
Λευτεριά σε Ηριάννα και Περικλή: Ξηλώστε τους τρομονόμους

14/7, Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή στο Σύνταγμα

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας που με πλειοψηφία 3-2 απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας Β.Λ. και του συγκατηγορούμενου της Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 

Νωρίτερα ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης είχε προτείνει την συνέχιση της φυλάκισης τους κρίνοντας ως πιθανή την τέλεση νέων εγκλημάτων. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου και του ναζί βουλευτή Παππά κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα. Επίσης το όνομά του εμπλέκεται με την υπόθεση της Siemens αφού είναι υπεύθυνος για την τεράστια αργοπορία στην μετάφραση της δικογραφίας που οδήγησε τελικά στην παραγραφή της.

Με το άκουσμα της απόφασης, όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δικαστηρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Κάποιοι πέταξαν και μπουκάλια προς την έδρα, ενώ συγγενείς και φίλοι της κοπέλας έκλαιγαν με λυγμούς.

«Η υπόθεση της Ηριάννας αποκτά τεράστια πολιτική και ηθική σημασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει πρωταρχικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Πρώτον γιατί έχει αφήσει άθικτο όλο το τρομακτικό οπλοστάσιο της "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας". Δεύτερο γιατί έχει αφήσει άθικτο όλο το θεσμικό πλαίσιο ανάδειξης και άσκησης εξουσίας των δικαστών και των κατασταλτικών μηχανισμών. Τρίτο γιατί στα δύο χρόνια που κυβερνά δεν προσπάθησε ποτέ να απαιτήσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, αλλά ισχυροποίησε όλο το βαθύ κράτος και αντιτάχθηκε στη δικαστική εξουσία μόνο όταν φρέναρε τις κομματικές της επιδιώξεις».

Την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο υπήρχε κάλεσμα για διαδήλωση συμπαράστασης στην Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή στις 7.30μμ στα Προπύλαια αλλά και στην Θεσσαλονίκη στις 7μμ στην Καμάρα. Πάνω από 3.000 κόσμος είχε διαδηλώσει την Παρασκευή 14/7 το απόγευμα στο Σύνταγμα με αίτημα την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή. 

 «Δεν μπορεί την ώρα που οι νεοναζί δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα κυκλοφορούν ελεύθεροι και χτυπάνε ξανά, η Hριάννα και ο Περικλής να βρίσκονται στη φυλακή. Η υπόθεση της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών χρειάζεται να γίνει υπόθεση του οργανωμένου εργατικού κινήματος και της νεολαίας» τόνισε κατά την διάρκεια τη συγκέντρωσης ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Για την ίδια υπόθεση κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν πολιτικές και νεολαιίστικες οργανώσεις: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν η Ηριάννα και ο Περικλής. Ο αγώνας ενός μαχητικού και ανυποχώρητου κινήματος αλληλεγγύης στα θύματα της κρατικής και δικαστικής σκευωρίας μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς αυταρχισμού, ασφυξίας και .ανελευθερίας! Η νεολαία θα ζήσει ελεύθερη!», τονίζεται στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι ΑΡΑΝ, ΑΡΙΣ, ΕΚΚΕ, ΕΠΠΔ, νΚΑ, ΟΕΝ, ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΟΝΡΑ, Παρέμβαση και το ΣΕΚ.