Διεθνή
Το Παρίσι ενάντια στον Τραμπ και τον Μακρόν

Με διαδηλώσεις (παρά το συνεχιζόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης και την αποτυχημένη απόπειρα της αστυνομίας να τις εμποδίσει) υποδέχτηκαν τον Τραμπ στο Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε για να «τιμήσει» την άλωση της Βαστίλης, την Παρασκευή 14 Ιούλη. Την Κυριακή 16 Ιούλη στο Παρίσι βρέθηκε και ο πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, Νετανιάχου.

Στην πολύχρωμη διαδήλωση που ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Ιούλη από την πλατεία Κλισύ συμμετείχαν η CGT, το SUD, το NPA και άλλα συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις, οργανώσεις μεταναστών και Παλαιστίνιοι αγωνιστές και πολλοί πολίτες των ΗΠΑ - είτε μένουν στο Παρίσι είτε βρέθηκαν εκεί για τουρισμό.

Τα συνθήματα στα αγγλικά και στα γαλλικά ήταν ενάντια στην πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος, αντιρατσιστικά, αντισεξιστικά, αντιπολεμικά, «ενάντια στον κοινωνικό πόλεμο» που έχουν εξαπολύσει ο Τραμπ και ο Μακρόν, ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και τη συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. 

Το «Κοινωνικό Μέτωπο» στο οποίο συμμετέχουν συνδικάτα και οργανώσεις κατηγόρησε στο κάλεσμά του τον Γάλλο πρόεδρο ότι ετοιμάζεται να «παρελάσει σαν αρχηγός πολέμου παρέα με το ρατσιστή και μισογύνη πρόεδρο των ΗΠΑ». «Είναι δεξιός και πιστεύω ότι έχει ήδη αρχίσει να καταλαβαίνει ότι θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του» δήλωσε στην εφημερίδα Independent, ο Φλοράν, μέλος του NPA, αμφισβητώντας την εικόνα της πλαστής παντοδυναμίας του Μακρόν.

Χέρι συνεργασίας

Το τι σημαίνει δεξιός δεν αφορά μόνο τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης λιτότητας που ετοιμάζει ενάντια στην εργατική τάξη στη Γαλλία αλλά και στο χέρι συνεργασίας που άπλωσε προς τον Τραμπ, στα ζητήματα των πολεμικών επεμβάσεων, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». 

Στο Παρίσι, αποκαλύφθηκε πόσο πραγματικές είναι στην τελική ανάλυση οι «διαφορές» ανάμεσα στη «νεοφιλελεύθερη» δεξιά και τους ακροδεξιούς δημαγωγούς τύπου Τραμπ. Αλλά και σε ποιο σημείο σταματάνε τα πλακώματα και αρχίζει η ανοιχτή τους συνεργασία όταν πρόκειται για ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Γαλλία και ΗΠΑ, συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ζωτικής σημασίας συμφερόντων μας. Είτε είναι στη Μέση ή την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι υποδειγματική… Είναι οι πρώτοι μας εταίροι σε ό, τι αφορά τις Πληροφορίες, τη στρατιωτική συνεργασία, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα….