Διεθνή
Κύπρος: Όχι πολεμικά παιχνίδια για τα “οικόπεδα”

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας έτρεξε στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τις φρεγάτες που περιπολούν γύρω από το “οικόπεδο” της Total

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξελίσσεται η προσπάθεια του Αναστασιάδη να προχωρήσει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του λίγες μόνο μέρες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Μέσα στο κλίμα όξυνσης και αντιπαράθεσης που ακολούθησε το ναυάγιο, το «West Κapella», το πλωτό γεωτρύπανο έπιασε δουλειά στο τεμάχιο 11. 

Γύρω από την ζώνη ασφάλειας που έχει κηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία στη περιοχή που είναι η εξέδρα γεώτρησης υπάρχει ένας συνωστισμός από πολεμικά πλοία. Δύο γαλλικές φρεγάτες περιοδεύουν στο 11, ενώ η Τουρκία έστειλε την φρεγάτα «Γκιοκτσιέαντα» για να παρακολουθεί τις εργασίες στην γεώτρηση της Τοτάλ. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, δήλωσε πως σε συνεργασία με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας του θα προβούν «σε αντίστοιχα βήματα έναντι της μονομερούς ενέργειας των Ελληνοκυπρίων». Ο δε Τσίπρας απάντησε ότι «τα καλύτερα σκυλιά φύλακες δεν είναι αυτά που γαυγίζουν».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, αντιπαράθεσης και όξυνσης, σε μια περιοχή εξαιρετικά ασταθή όπως είναι αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, με την παρουσία στην περιοχή, πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία, τη Βρεττανία, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ελλάδα και την Τουρκία ακόμη και ένα ατύχημα μπορεί να δημιουργήσει πολεμική ανάφλεξη.

Παιχνίδια με τη φωτιά

Αναστασιάδης και Τσίπρας παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά. Η Κυπριακή Δημοκρατία που οριοθέτησε την ΑΟΖ της με συμφωνία μόνο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο από τα 8 όμορα κράτη τεντώνει το σχοινί πατώντας πάνω στο ότι έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση των περισσότερων τεμαχίων σε αμερικάνικες, γαλλικές και ισραηλινές εταιρίες. Η Τουρκία διεκδικεί τουλάχιστον το μισό από τα οικόπεδα 6, 5, και 4, ενώ θεωρεί ότι τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και μεγάλο μέρος του 12 είναι αδειοδοτημένα από τις τουρκοκυπριακές αρχές και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων. «Τα αντίστοιχα βήματα» για τα οποία μίλησε ο Τσαβούσογλου είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει πλατφόρμα για να αρχίσει γεωτρήσεις σε κάποια από αυτά τα σημεία όπως ομολόγησε ο ελληνοκύπριος Υπουργός Ενέργειας.

Μπορεί ο Αναστασιάδης να δήλωσε ότι «οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν στο σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» αλλά είναι φανερό ότι τους Τουρκοκύπριους δεν τους λαμβάνει υπόψη, αφού εξηγεί ότι θα πάρουν το μερίδιο τους μόνο μετά την λύση του Κυπριακού, κάτι για το οποίο όπως φάνηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν βιάζεται να κάνει. Αντίθετα χρησιμοποιεί την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων σαν εκβιασμό για να αναγκάσει τους τουρκοκύπριους σε περισσότερες παραχωρήσεις.

Οι απλοί άνθρωποι στο νησί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα παιχνίδια. Όχι μόνο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις και αθώα θύματα αλλά και αν ακόμη υπάρχει φυσικό αέριο οι ωφελημένοι θα είναι οι πολυεθνικές στις οποίες τα παραχώρησε ο Αναστασιάδης για να εξασφαλίσει την στήριξη τους στα σχέδια του.

Απαιτούμε να ανασταλούν άμεσα όλες οι μονομερείς ενέργειες που οδηγούν στην όξυνση και την αντιπαράθεση. Αν ο Αναστασιάδης είναι ειλικρινής και θέλει οι φυσικοί πόροι και τα αέρια να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ας τα κρατικοποιήσει και ας καλέσει τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν από σήμερα στους σχεδιασμούς προώθησης και εκμετάλλευσής τους. Έτσι μπορούν να γίνουν από παράγοντας αντιπαράθεσης σε παράγοντα συνεργασίας. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που έγινε με τις τεχνικές επιτροπές για την εκπαίδευση και την πολιτιστική κληρονομιά που λειτουργούν δικοινοτικά τα τελευταία χρόνια.

Ντίνος Αγιομαμίτης
Εργατική Δημοκρατία, Λευκωσία


Να μην γίνουμε μαντρόσκυλα του ιμπεριαλισμού

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ήταν η ατάκα του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, υποτίθεται για να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει μια πολιτική «χαμηλών τόνων» στο σκυλοκαυγά που εκτυλίσσεται γύρω από το γεωτρύπανο της TOTAL στο «οικόπεδο 11».

Ο ισχυρισμός του Τσίπρα είναι και ψεύτικος και προκλητικός και επικίνδυνος για την ειρήνη. Ψεύτικος, γιατί αρκεί να ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά στον μακρύ κατάλογο των αντιτουρκικών δηλώσεων και των «πρωτοβουλιών» του Καμμένου για να διαπιστώσει ότι ο μιλιταριστής υπουργός άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο γρυλίζει, αλλά γαυγίζει επιθετικά με κάθε ευκαιρία: από τις εθνικιστικές φιέστες που στήνει σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου (όπως στο Καστελόριζο μαζί με τους ναζί της Χρυσής Αυγής) μέχρι τις απειλές για επιστροφή στη… Συνθήκη των Σεβρών. Δεν έχουν περάσει δυο βδομάδες που παραλίγο να στηθεί θερμό επεισόδιο στο νότιο Αιγαίο όταν το ελληνικό Λιμενικό έκανε κόσκινο ένα τουρκικό πλοίο με βάση μια καταγγελία ότι κουβαλούσε ναρκωτικά (την ίδια ώρα που στο εσωτερικό συνεχίζει να συγκαλύπτεται η υπόθεση των 2 τόνων ηρωίνης του Noor 1).

Επικίνδυνη

Πιο προκλητική και επικίνδυνη, όμως, είναι η ανοικτή παραδοχή του Τσίπρα ότι διεκδικεί να μπει η Ελλάδα στη λίστα με τα «αποτελεσματικότερα» μαντρόσκυλα του Τραμπ και της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από πότε τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» φτάνουν μέχρι το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου για να στέλνει η κυβέρνηση κανονιοφόρους; Μια ομιλία του Καμμένου στις αρχές Ιούνη δεν αφήνει παρεξηγήσεις: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το Ναυτικό να επιχειρεί από την Κρήτη ως το Σουέζ»!

Με αυτές τις πλάτες η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να κατοχυρώσει μια τεράστια ΑΟΖ. Για χάρη αυτής της εκστρατείας ο Τσίπρας κι ο Κοτζιάς, δίπλα στον αντιδραστικό περιφερειακό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου, διευρύνουν τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του Τραμπ.

Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι «αφού έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα –δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις πολυεθνικές– δεν πρέπει ν’ ανησυχούμε ότι θα συμβεί κάποιο επεισόδιο». Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή σπαράσσεται από συγκρούσεις όπου έχουν εμπλακεί όλες οι μεγάλες – αλλά και οι τοπικές– δυνάμεις, τέτοια όξυνση των ανταγωνισμών το μόνο που πετυχαίνει είναι να μας φέρνει πιο κοντά σε θερμά επεισόδια και πολεμικές συρράξεις. 

Γι’ αυτό χρειάζεται το εργατικό κίνημα και η Αριστερά να λέει καθαρά: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις, να παγώσουν άμεσα οι εξοπλισμοί και να δοθούν τα χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων, να σταματήσουν τώρα οι μονομερείς διεκδικήσεις σε ΑΟΖ και όλα τα πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία».

Κώστας Πίττας