Εργατικό κίνημα
Υγεία: Άλλη μια υποχώρηση της κυβέρνησης, αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων

Οι εργαζόμενοι του Αγ. Σάββα στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, 12/7

Οι υγειονομικοί συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και για να κρατήσουν όλοι τις θέσεις εργασίας τους. Μετά την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 12 Ιούλη και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, έγινε γνωστό ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού μέχρι τις 31/12/2018. Αυτή η απόφαση αποτελεί άλλη μια υποχώρηση της κυβέρνησης, παραμένουν όμως ανοιχτές οι μάχες όσον αφορά τα «παραθυράκια» προηγούμενων αποφάσεων, καθώς και το κεντρικό ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνάντησε τους εκπρόσωπους του υπουργείου. Μας δήλωσε: «Την Τετάρτη 12/7 συμμετείχαμε στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ για τους ελαστικά εργαζόμενους στην υγεία που είχε ως κεντρικό σύνθημα την μονιμοποίηση όλων ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας τους ή το πόσο καιρό δουλεύουν. Η ΠΟΕΔΗΝ είχε κηρύξει απεργία μόνο για το προσωπικό που είναι ελαστικά εργαζόμενοι, πολλά σωματεία, όπως του Άγιου Σάββα, επεκτείναμε την απόφαση για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία συνάντησε τους υπουργούς. 

Η κινητοποίηση ήταν πετυχημένη, ήταν συνέχεια πολλών τέτοιων κινητοποιήσεων από το υγειονομικό κίνημα με τελευταία της ΕΙΝΑΠ για το ίδιο θέμα. Κάτω από αυτή την πίεση, το υπουργείο μας ανακοίνωσε ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις όλου του επικουρικού προσωπικού με τροπολογία που θα κατέβει μέχρι τις 4 Αυγούστου. Οι συμβάσεις θα παραταθούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2018, ειδικά όσων έληγαν για το Σεπτέμβρη που μας έρχεται. Από αυτή την απόφαση εξαιρείται το κομμάτι των επικουρικών γιατρών που είναι από ΕΣΠΑ με τη δικαιολογία ότι έχουν μπει με διαφορετικό τρόπο, υπάρχει λίστα και περιμένει κόσμος στη σειρά. Για αυτό ο αγώνας συνεχίζεται, για να μείνουν όλοι στη δουλειά, με δικαιώματα. Ακόμα και όλοι να μείνουν οι ανάγκες των νοσοκομείων, δεν καλύπτονται αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Χρειάζονται μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού». 

Το «Νυστέρι» σε ανακοίνωση-ενημέρωση για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά, αναφέρει: «Για τους εργολαβικά εργαζόμενους είπε ότι θα περάσει τροπολογία στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που θα ψηφιστεί έως 4 Αυγούστου και θα εξασφαλίζει την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Επίσης θα εξοφληθούν οι εργολάβοι οι οποίοι έτσι θα πληρώσουν τους εργαζόμενους. 

Στο αίτημα για αύξηση της μοριοδότησης για το διαγωνισμό σύναψης συμβάσεων εργασίας, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Το ΑΣΕΠ απαγορεύει προσλήψεις χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού. Εξαιτίας αυτού πολλοί εργαζόμενοι μένουν εκτός.  Στο τέλος του 24μηνου των συμβάσεων έργου ή εργασίας μιλά για την θεσμοθέτηση ΚOIΝΣΕΠ».