Στο βωμό των 50 δις;

Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αφού σε σύνολο περίπου 11500 Μονάδων συγχωνεύονται 1523 σχολεία σε 672. Στη Δευτεροβάθμια σε σύνολο 3116 Μονάδων συνενώνονται 410 σχολεία σε 210.

Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια συγχώνευσης που έχει γίνει ποτέ αφού σύμφωνα με τα παραπάνω και αν υπολογιστούν και οι καταργήσεις Μονάδων εξαφανίζονται από το χάρτη 1056 σχολεία. Τρομακτικά είναι τα νούμερα όσον αφορά και την απώλεια των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.

Ο ερευνητής-εκπαιδευτικός, Βασίλης Καλόγηρος μετά από μια πρώτη έρευνα εκτιμά ότι οι απώλειες οργανικών θέσεων για τους δασκάλους θα είναι 1132 λόγω συγχωνεύσεων, 310 λόγω υποβιβασμών σχολείων και 170 λόγω των καταργήσεων. Για τους νηπιαγωγούς οι απώλειες θα φτάσουν τις 165 λόγω των συγχωνεύσεων και των υποβιβασμών, ενώ λόγω των καταργήσεων Νηπιαγωγείων θα είναι 92. Μόνο δηλαδή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οργανικές θέσεις θα μειωθούν κατά 1869.

Επίσης, το θέμα που ανοίγει έντονα είναι τι θα συμβεί με τα κτίρια των σχολείων που μένουν άδεια μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις. Τα διάφορα αρπακτικά τα έβλεπαν σαν «φιλέτα» ακόμα και πριν από την απόφαση του Υπουργείου. Μήπως θα τοποθετηθούν και αυτά στις λίστες «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» για να βρεθούν τα 50 δις ευρώ που έχει δεσμευτεί να βρει η κυβέρνηση;