21 MAΡΤΗ - ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ Εξω οι φασίστες από τα σχολεία

«Ύστερα από συνεννόηση που κάναμε με την αντιδήμαρχο Παιδείας Ν. Ιωνίας, Όλγα Κατημερτζή, κάλεσε τα 15μελή όλων των σχολείων του Δήμου, για να συζητηθεί η οργάνωση της αντιρατσιστικής μέρας δράσης στις 21 Μάρτη», μας είπε ο Στέλιος Μιχαηλίδης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. «Την περασμένη Παρασκευή 11/3 μαζεύτηκαν πάνω από 30 μαθητές από διάφορα σχολεία και πέρα από την ενημέρωση για τις 21 Μάρτη, άνοιξε πλούσια συζήτηση. Πολλά ήταν τα παιδιά που ρωτούσαν πώς μπορούμε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση όλων και αν χωράνε όλοι οι μετανάστες. Μάλιστα κάποιοι μαθητές είπαν ότι σε κάποια σχολεία τα απογεύματα συγκεντρώνονται μετανάστες που παίζουν κρίκετ και καταστρέφουν τα σχολεία.

Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ τοποθετηθήκαμε τονίζοντας ότι αυτοί που καταστρέφουν τα σχολεία είναι η κυβέρνηση που θέλει να τα κλείσει με τις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση. Τα ρατσιστικά επιχειρήματα που εκτοξεύει η κυβέρνηση και αναπαράγουν οι φασιστικές συμμορίες –είτε λέγονται Χρυσή Αυγή είτε Αυτόνομοι Εθνικιστές- είναι για να διασπάσουν τον κοινό αγώνα και γι’ αυτό αυτές οι συμμορίες χρειάζονται απομόνωση από τους αντιρατσιστές μαθητές μέσα στα σχολεία. Το αποτέλεσμα ήταν μαθητές από 5 σχολεία να αφήσουν το τηλέφωνό τους για να οργανώσουμε μαζί τους την αντιρατσιστική μέρα δράσης. Όλη αυτή την εβδομάδα έχουμε βγάλει πρόγραμμα εξορμήσεων στα σχολεία τους».

«Την Κυριακή 13/3 κάναμε μάζεμα των μαθητών anticapitalista για να οργανώσουμε την αντιρατσιστική μέρα δράσης στα σχολεία των Βορείων Προαστίων», μας είπε ο Ορέστης Ηλίας από το 1ο Λύκειο Βριλησσίων. «Συμμετείχαν μαθητές από 6 σχολεία: το 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, το 8ο Λύκειο Χαλανδρίου, το 4ο Λύκειο Χαλανδρίου, το Λύκειο Σπάτων, και Λύκειο Ζηρίδη. Βάλαμε ένα πρόγραμμα δράσης με εξορμήσεις στα σχολεία μας για την επιτυχία της 21 Μάρτη, ενώ η  εικόνα που μπήκε είναι ότι σε όλα αυτά τα σχολεία έχει δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τους καθηγητές να γίνει  εκδήλωση στις 21 Μάρτη. Στο Λύκειο Σπάτων η ημέρα δράσης θα γίνει την Παρασκευή 18/3 με βιντεοπροβολή και συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Το ίδιο και στο 4ο Χαλανδρίου. Μεταφέραμε τη μέρα δράσης και γιατί κάποιες τάξης θα λείπουν σε εκδρομή στις 21/3 αλλά και για να λειτουργήσει ενισχυτικά για τη συμμετοχή των μαθητών στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19/3».

 «Με στόχο να ξεπεράσουμε την άρνηση του διευθυντή να γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 21 Μάρτη, απευθύνθηκα στο 15μελές και σε συμμαθητές μου που είναι μέλη της ΚΝΕ”, μας είπε η Μαργαρίτα Παναγιώτοβα από το ΓΕΛ Καστέλλας στον Πειραιά. “Αποφασίσαμε από αυτή τη Δευτέρα να γυρίσουμε όλες τις τάξεις και να μαζέψουμε υπογραφές που ζητάμε να γίνει εκδήλωση όλη τη μέρα στις 21 Μάρτη. Σε αυτό συμφωνεί και ένας καθηγητής από το σχολείο που είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει για να κάνουμε έκθεση φωτογραφίας. Επίσης επειδή το σχολείο συγχωνεύεται κάναμε συνέλευση στην τάξη μου και αποφασίσαμε ότι είμαστε ενάντια και όλοι οι μαθητές υπέγραψαν στο κείμενο υπογραφών που τους πρότεινα ενάντια στις συγχωνεύσεις. Γνώρισα επίσης την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων σε μάζεμα της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις συγχωνεύσεις και της πρότεινα να βοηθήσει και εκείνη για την αντιρατσιστική μέρα δράσης και ήταν πολύ θετική».

“Εχω προτείνει εδώ και αρκετές ημέρες στη Διευθύντρια του σχολείου να οργανωθεί μία αντιρατσιστική εκδήλωση με όλα τα παιδιά του σχολείου μαζί, τη Δευτέρα 21 Μάρτη”, μας είπε ο Ρεζά Γκολαμί μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω και μέλος της Επιτροπής Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων. “Εχω μιλήσει με αρκετούς μαθητές και καθηγητές. Κάποιοι είναι θετικοί αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τί θα γίνει. Την Τρίτη 15/3 συνεδριάζει το 15μελές του σχολείου για να πάρει απόφαση για αυτό το θέμα όπου θα συμμετέχω και εγώ για να τους εξηγήσω ότι χρειάζεται να αποφασίσουμε αυτή την εκδήλωση για να απομονώσουμε τους φασίστες που δυστυχώς υπάρχουν στο σχολείο μας. Μετά τη συνεδρίαση του 15μελούς θα συνεδριάσει ο Σύλλογος των καθηγητών. Η αντιρατσιστική μέρα δράσης έχει γίνει θέμα στο σχολείο και πιστεύω ότι με τη βοήθεια των αντιρατσιστιστών μαθητών και καθηγητών θα τα καταφέρουμε”.

Οργάνωση

«Έχουμε εδώ και πολλές μέρες ξεκινήσει να κάνουμε δουλειά για την οργάνωση της 21 Μάρτη στο σχολείο μας», μας είπε ο Μάνος Μικέλης από το 42ο Λύκειο Αθηνών στην πλατεία Βάθης. «Μέσω ενός καθηγητή που έχουμε μιλήσει θα οργανώσουμε εκδήλωση μαζί με όλη την πρώτη και τη δευτέρα τάξη, αφού η τρίτη θα λείπει σε εκδρομή. Θα ετοιμάσουμε μαζί με μία ομάδα συμμαθητών μου έκθεση φωτογραφίας και πιθανά να δείξουμε και σλάιτς από προτζέκτορα. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουμε ομιλητές από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και από την ΚΕΕΡΦΑ για να μιλήσουν».

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα στείλει επίσημη απάντηση στο αίτημα της ΟΛΜΕ για παραχώρηση μίας ώρας τη Δευτέρα 21 Μάρτη, οι εκδηλώσεις αποφασίζονται σε δεκάδες σχολεία με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των ίδιων των καθηγητών και των μαθητών όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο αλλά και στις άλλες πόλεις.

«Στο 1ο ΕΠΑΣ Μυτιλήνης η αντιρατσιστικής μέρα δράσης έχει μετακινηθεί στις 22 Μάρτη», μας είπε η Σοφία Γεωργοκώστα, εκπαιδευτικός. «Ο Διευθυντής έχει δεχτεί να δώσει ολόκληρη τη μέρα για να γίνει εκδήλωση. Θα κάνουμε βιντεοπροβολή ενός αντιρατσιστικού ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια θα οργανώσουμε συζήτηση όλου του σχολείου».

Η αντιρατσιστική μέρα δράσης οργανώνεται και στα Δημοτικά. Στα Χανιά συστάθηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 8 Μάρτη, αντιρατσιστική επιτροπή, με σκοπό να παρθούν πρωτοβουλίες σε αντιρατσιστική κατεύθυνση, τόσο σε επίπεδο σχολείου όσο και σε επίπεδο συλλόγου. «Πεποίθησή μας είναι ότι ο αντιρατσισμός δεν πρέπει να περιορίζεται στην ατομική δράση του καθενός συναδέλφου. Αντίθετα, χρειάζεται να υιοθετηθεί μια συλλογική και συντονισμένη δράση μέσα στο σύλλογό μας. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα μπερδέματα που έχουν ακόμη και οι μικροί μαθητές μας πάνω στο ζήτημα του ρατσισμού και της μετανάστευσης είναι πολλά. Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν και με αφορμή την πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ που έχει ζητήσει να γίνουν αντιρατσιστικά μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας, η νεοσύστατη αντιρατσιστική επιτροπή του συλλόγου μας προσανατολίστηκε σε δύο κατευθύνσεις: τη συμμετοχή του συλλόγου μας στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που θα οργανωθεί στις 19 Μαρτίου στα Χανιά, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, να οργανωθούν αντιρατσιστικά μαθήματα στα σχολεία μας στις 21 Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού», αναφέρει το κείμενο της επιτροπής.