Εμπρός για διαρκείας!

Ταυτόχρονα, είναι η συνέχεια από την 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη του 2010 και από τη συμμετοχή σε όλες τις Πανεργατικές Απεργίες παρά τα εμπόδια που βάζουν οι εργοδότες και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που τους κάνει πλάτες.

Οι Financial Crimes κυκλοφόρησαν έκτακτο απεργιακό φύλλο με κεντρικό σύνθημα «Ώρα για απεργία διαρκείας» για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης και την κλιμάκωση του αγώνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είναι γεμάτο από κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ. Το λουκέτο στην Απογευματινή, οι απολύσεις στο ΔΟΛ και στην Ελευθεροτυπία, ο εκβιασμός στο ΣΚΑΙ για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση 10%, ο αγώνας στις Αττικές Εκδόσεις, οι μάχες στο Άλτερ, στο Έθνος, στον ΑΝΤ1. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτωπα που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες.

Μαχητικά

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην πλειοψηφία τους ήταν –επιεικώς- λίγες για να ανταποκριθούν σε αυτές τις συγκρούσεις. Αντίθετα, βγήκαν στον αφρό μαχητικές μειοψηφίες σε κάθε χώρο που δεν δέχονταν να υποχωρήσουν μπροστά στις πιέσεις των αφεντικών, αλλά πάλευαν να δώσουν νικηφόρα τις μάχες.

Η 48ωρη απεργία του Δεκέμβρη μπορεί να μην πέτυχε όσον αφορά το κλείσιμο των Κυριακάτικων φύλλων, όμως έδειξε τη δύναμη της βάσης του κλάδου που μπορεί να κάνει πέρα τους Σόμπολους και να πάρει την τύχη στα χέρια της.

Η 24ωρη που είχε καλεστεί στις 30 του Νοέμβρη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ήταν η αρχή της ανταρσίας από τα κάτω. Εκείνη την ημέρα ο Σόμπολος αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από την Αστυνομία για να γλιτώσει από το μένος των απεργών που ζητούσαν κλιμάκωση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Απογευματινή, το Σκάι, το ΔΟΛ πήραν τα μικρόφωνα και κάλεσαν σε συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ για να πάρουν οι ίδιοι οι απεργοί την κατάσταση στα χέρια τους. Η Ανοιχτή Διακλαδική Συνέλευση που έγινε μετά από αυτή την πρωτοβουλία έβγαλε πρόταση για διακλαδικές συνελεύσεις σε κάθε μαγαζί για να αποφασιστεί η 48ωρη του Δεκέμβρη.

Το Διασωματειακό στην πρώτη του συνεδρίαση μετά από την συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ  στις 6 Δεκέμβρη αποφάσισε 48ωρη μόνο για τις εφημερίδες, αλλά αναγκάστηκε να την απλώσει σε όλα τα ΜΜΕ ξανά κάτω από την πίεση που έμπαινε από τα κάτω. Ακόμα και ο Σόμπολος αναγκάστηκε να δώσει στήριξη σε ό,τι αποφάσισε η βάση του κλάδου.

Προφανώς, οι εκδότες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποτύχει η απεργία. Έκλεισαν την ύλη των Κυριακάτικων φύλλων την Τρίτη και τα κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 16/12.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν έκανε τίποτα για να περιφρουρήσει την απεργία. Όπως γράφουν οι Financial Crimes στο νέο φύλλο τους «από αυτές τις μάχες έχουμε βγάλει ένα κρίσιμο συμπέρασμα. Δεν εμπιστευόμαστε την τύχη των όποιων κινητοποιήσεων στη συνδικαλιστική ηγεσία που συχνά έχει αποδείξει την ανεπάρκεια της».

Τονίζουν ακόμα ότι «στην επίθεση διαρκείας δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις, κωλυσιεργεία, «δεύτερες σκέψεις», θεωρίες για «αναγκαστικές θυσίες». Η απάντηση χρειάζεται να είναι η απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ.

Για να υλοποιηθεί και να πετύχει η απεργία διαρκείας υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. «Η ενεργοποίηση της βάσης των συναδέλφων και ο αγώνας να ελέγχεται από τους ίδιους τους συναδέλφους», επιχειρηματολογούν σωστά οι Financial Crimes.

Βασικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτυχία της συγκέντρωσης στον Πανελλήνιο. Η μαζική συμμετοχή από κάθε μαγαζί είναι κρίσιμη. Η συζήτηση δεν πρέπει να αναλωθεί σε ατελείωτους χαιρετισμούς από τη μεριά των εκπροσώπων των σωματείων, αλλά θα πρέπει ο λόγος να δοθεί σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους από τα κάτω. Η συγκέντρωση να εξελιχθεί σε μια μεγάλη και ζωντανή απεργιακή συνέλευση που να βάλει ξεκάθαρα το μήνυμα της κλιμάκωσης.

Πρόγραμμα

Χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και όχι μια γενική «εξουσιοδότηση στα ΔΣ». Αυτό θα είναι βασικό σε σχέση με τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, οι Financial Crimes προτείνουν να οργανωθούν συνελεύσεις σε κάθε χώρο, συγκρότηση διακλαδικών εργασιακών επιτροπών, όπως στο ΔΟΛ και συγκρότηση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής που μαζί με το Διασωματειακό θα έχουν την πλήρη ευθύνη της συνολικής οργάνωσης της απεργίας.

Ταυτόχρονα, καθοριστικό βήμα για την επιτυχία μιας απεργίας διαρκείας είναι η δημιουργία απεργιακού ταμείου. «Το απεργιακό ταμείο για όσους συναδέλφους έχουν οικονομικά προβλήματα δεν σημαίνει ελεημοσύνη. Σημαίνει ταξική αλληλεγγύη και εξωστρέφεια στον αγώνα μας», επισημαίνουν οι FC.

Προτείνουν ένα τμήμα των αποθεματικών των Ενώσεων να δεσμευτεί σε ένα ξέχωρο λογαριασμό για τη συγκρότηση του Ταμείου, να υπάρξει απεύθυνση σε όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα, να κυκλοφορήσουν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Για την ημέρα της απεργίας προτείνουν τα εξής για την περιφρούρηση: «Κέντρο Αθήνας: 984 και Απογευματινή, με ευθύνες παρακολούθησης των Portals που στεγάζονται στο κέντρο και ετοιμότητα παρέμβασης σε ΜΜΕ με έδρα τη Δυτική Αθήνα.

Κέντρο Αθήνας: το διασωματειακό στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με χρέωση ΔΟΛ, ΜΕGA κλπ. Πειραιάς: Κανάλι 1 με ευθύνη παρακολούθησης τον Πειραιά και τις νότιες περιοχές. Βόρεια: Επικοινωνία, Flash, ΕΡΤ, με ευθύνες παρακολούθησης τις βόρειες περιοχές όπου και αποτελούν έδρα αρκετών ΜΜΕ. (Πήγασος, ΑΝΤ1, ΙΜΑΚΟ, STAR, Blue Sky, Espresso, Ισοτιμία, Πρωταθλητής, Αττικές Εκδόσεις, Ελ. Τύπος, κλπ).

Αλλαγή του κέντρου βάρους των ελέγχων και της περιφρούρησης, από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το πρωί, στις εφημερίδες όσο πηγαίνουμε προς το απόγευμα-βράδυ, με τις ομάδες περιφρούρησης να προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο παρέμβασης σε τυπογραφεία. Και πάλι η γεωγραφική κατανομή τους αποτελεί κριτήριο για άμεση πρόσβαση σε περιοχές που υπάρχουν τυπογραφεία, σε συνεργασία πάντα με το Διασωματειακό».

Τέλος, τονίζουν ότι απεργία δημοσιογράφων χωρίς ενημέρωση δεν γίνεται. «Η έκδοση της ιστορικής εφημερίδας ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ είναι αναγκαία. Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή».

Η επιτυχία της απεργίας στα ΜΜΕ δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον κλάδο. Μπορεί να δώσει μήνυμα κλιμάκωσης και αντίστασης σε όλη την εργατική τάξη. «Στις εποχές μας είναι πλέον εφικτό αυτό που φάνταζε «αδύνατο» και το βλέπουμε σε Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και αλλού», υποστηρίζουν οι Financial Crimes. Εμπρός να οργανώσουμε την απεργία για να γίνει η αρχή!

• Ολόκληρο το απεργιακό φύλλο μπορείτε να το διαβάσετε στο http://financialcrimesnews.blogspot.com/