ΧΑΝΙΑ: Κλείνουν την μονάδα νεογνών

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας και στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκε πλήθος φορέων καθώς πρόκειται για ζήτημα υψίστης σημασίας που συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή. Η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου Χανίων έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Η διευθύντρια της Μονάδας Ελένη Απαζίδου αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση (έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού) λέγοντας ότι για να λειτουργήσει η Μονάδα ως Εντατικής Νοσηλείας απαιτείται να προσληφθούν 3 νεογνολόγοι, 1-2 παιδίατροι και 2-3 ακόμη νοσηλεύτριες καθώς και να προχωρήσουν κάποια συμπληρωματικά έργα εντός της Μονάδας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που αντιστοιχούν στις 3000 γεννήσεις ετησίως στην Δ. Κρήτη. Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες της για αν και πόσο θα γίνουν πράξη οι υπουργικές εξαγγελίες περί άμεσης πρόσληψης δύο γιατρών στη Μονάδα.

Τύχη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, Αντώνης Κρασουδάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Επιτιθέμενος στον υπουργό Υγείας χαρακτήρισε ως "σαχλαμάρες" τις δηλώσεις του υπουργού. Τον υπουργό δεν τον ενδιαφέρουν αν καούν τα νοσοκομεία, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει ένα νομοσχέδιο να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας. Καταλήγοντας υποστήριξε ότι "ο απλός κόσμος πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του."

Άμεσες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος ζήτησε ο πρόεδρος των Τριτέκνων Ζ.Μανιουδάκης ενώ για θέμα που αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας έκανε λόγο ο Ν.Τζινευράκης από την Ένωση Γονέων. Ο περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη Σεραφείμ Ρίζος, ζήτησε να στελεχωθεί άμεσα η Μονάδα με το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει πλήρως, κάνοντας και την σύνδεση με τις μάχες που πραγματοποιούνται σε Υγεία-Παιδεία-Συγκοινωνία αυτή την στιγμή και προβάλλοντας το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα για παύση πληρωμών και άμεση διαγραφή του χρέους. Ζήτησε επίσης να καταργηθεί το 1/5 σε σχέση με τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Από την επιτροπή αγώνα αποφασίστηκε σειρά δράσεων, συναντήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας με στόχο την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας. Ακόμα κυκλοφόρησε κείμενο για συλλογή υπογραφών, το οποίο διακινεί και το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης στην πλατεία και σε εργατικές εξορμήσεις, με εντυπωσιακή μάλιστα ανταπόκριση.

Ειρηναίος Μαράκης , Χανιά