Εργατικό κίνημα
Τα Νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή

Γενική συνέλευση στον Αγ. Σάββα, 3/10

Στο δρόμο βγαίνουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, ημέρα απεργίας του κλάδου διεκδικώντας προσλήψεις και χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία, αλλά κι αντιστεκόμενοι στην αξιολόγηση της Γεροβασίλη.

Η απεργιακή διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8πμ από τα νοσοκομεία Παίδων και θα διασχίσει το κέντρο της Αθήνας, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Η πορεία είναι σχεδιασμένη ώστε να περάσει έξω από μια σειρά νοσοκομεία, τα σωματεία των οποίων θα ενώνονται στο σώμα της διαδήλωσης.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, πλην της Αθήνας όπου έχει ανακοινώσει στάση εργασίας. Ωστόσο πολλά είναι τα σωματεία νοσοκομείων της Αττικής που με αποφάσεις των συνελεύσεών τους επεκτείνουν τη στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια.

Η προετοιμασία της απεργίας και η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στα νοσοκομεία τις τελευταίες βδομάδες. 

Στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας σε μια μαζική συνέλευση την περασμένη Τρίτη 3/10– ημέρα κινητοποίησης σε όλο τη δημόσιο ενάντια στην αξιολόγηση – αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 6/10, επέκταση της στάσης εργασίας στις 11/10 μέχρι το τέλος του ωραρίου, σύσκεψη της απεργιακής επιτροπής κι οργάνωση της περιφρούρησης της απεργίας. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις στις 3/10 στο Γεννηματάς, το Σωτηρία, το Ασκληπιείο, το ΠΑΓΝΗ και πολλά ακόμα νοσοκομεία.

Ελλείψεις

Στο Αττικό, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Πέμπτη 5/10. Στο κέντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη Ψυχιατρική Κλινική, καθώς το τελευταίο διάστημα το Αττικό - και το Αιγινήτειο – ορίστηκαν ως νοσοκομεία που δέχονται ακούσιες νοσηλείες, να νοσηλεύουν δηλαδή ψυχικά ασθενείς κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Όπως καταγγέλουν όμως οι εργαζόμενοι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που το νοσοκομείο μαστίζεται από ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση. 

Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις στις διοικήσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών, είναι στην ημερήσια διάταξη σε πολλά νοσοκομεία βάζοντας τη βάση για την επιτυχία της απεργίας στις 11 Οκτώβρη αλλά και την πίεση για απεργιακή κλιμάκωση αμέσως μετά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα σωματεία και οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Σε κοινή τους ανακοίνωση με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια καλούν την ΑΔΕΔΥ “να κλιμακώσει με 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, υλοποιώντας και την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου σαν πρώτο βήμα απεργιακής κλιμάκωσης” και να προχωρήσει σε νέα μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην αξιολόγηση στις 12/10 με μπλοκαρίσματα, συγκεντρώσεις, καταλήψεις στους χώρους και συλλαλητήριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 


Αγλαΐα Κυριακού

Στο νοσοκομείο μας, το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με το που ήρθαν τα φύλλα αξιολόγησης τον Ιούνιο η κινητοποίηση του σωματείου ήταν άμεση. Αμέσως κάναμε ΔΣ και με ομόφωνη απόφαση αποφασίσαμε τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και κάναμε Γενική Συνέλευση, όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Ενημερώσαμε για το ρόλο των αξιολογήσεων μέσα στα μνημόνια και αρχίσαμε μαζικά να μαζεύουμε τα φύλλα αξιολόγησης. Το ποσοστό της συμμετοχής έφτασε στο 90%. 

Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση υπακούοντας τυφλά στις μνημονιακές εντολές και μη θέλοντας να παραδεχτεί την ήττα της, κατεβάζει την εκβιαστική τροπολογία της Γεροβασίλη. Το νοσοκομείο “πήρε φωτιά”. Αμέσως προχωρήσαμε σε συγκεντρώσεις προϊστάμενων, και συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων με την παρουσία εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο γνωστός μηχανισμός που αποτελείται από διευθυντές και προϊστάμενους μπήκε δυναμικά στην μάχη του εκφοβισμού των εργαζόμενων. Οι συζητήσεις στους διαδρόμους ήταν έντονες, η οργή ξεχείλιζε. Στις εξορμήσεις μελών του ΔΣ στους ορόφους του νοσοκομείου, συναντούσαμε έξαλλους εργαζόμενους που μας έλεγαν “πως τολμάνε να μας μιλάνε για αξιολόγηση όταν βγάζουμε τις βάρδιες με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, μονοβάρδιες, με πατέντες για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα που δεν συντηρούνται, με ελλείψεις σε βασικά υλικά”.

Δε λύγισαν

Οι εργαζόμενοι δε λύγισαν και σε ποσοστό 75% απέχουν από την αξιολόγηση. Η μεγαλύτερη νίκη δεν είναι το ποσοστό. Είναι το γεγονός ότι η τροπολογία της Γεροβασίλη έβαλε τους εργαζόμενους στην διαδικασία να αξιολογήσουν την κυβέρνηση και να βάλουν και σε αυτή όπως και στις προηγούμενες ένα μεγάλο μηδενικό.

Νίκη είναι ότι στην τρομοκρατία της διοίκησης απάντησαν με την συσπείρωσή τους στο σωματείο. Ήρθαν καινούργια άτομα και γράφτηκαν στο σωματείο και έλεγαν ότι “θα κάνουμε ό,τι μας πει το σωματείο μας”.

Στις 11 Οκτωβρίου η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει πανυγειονομική απεργία, αυτή την φορά στην οργάνωση της απεργίας μπήκαν περισσότεροι εργαζόμενοι που απαιτούσαν συνεχώς ενημέρωση από το σωματείο, ανακοινώσεις που βγάζαμε μοιράζονταν από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα τμήματά τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να απαιτήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να μη προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, να μην αγγίξουν τα εργασιακά μας δικαώματα.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε όσους αντεργατικούς νόμους και να ψηφίσουν να τους καταργήσουμε στην πράξη.

Έχουμε την δύναμη όλοι μαζί να τους σταματήσουμε και θα τους σταματήσουμε. 

Μαρία Αλιφιέρη
μέλος Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγ.Κυριακού


Aγ. Όλγα

Την Τετάρτη 11 Οκτώβρη θα απεργήσουμε όλη την ημέρα. Στη γενική συνέλευση που κάναμε την περασμένη Παρασκευή, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια και να κατέβουμε στη διαδήλωση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και την αξιολόγηση. 

Η αντίσταση στη διαδικασία της αξιολόγησης συνεχίζεται και στο Νοσοκομείο μας με τα ποσοστά αποχής να είναι τέτοια που έχουν προκαλέσει πανικό στην διοίκηση. Την Δευτέρα 2/10 που έληξε η προθεσμία υποβολής της κατάθεσης των εντύπων αξιολόγησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους είχαν υποβάλει μόνο 45 εργαζόμενοι έντυπα.

Την Παρασκευή 6/10 μετά τη συνέλευση κάναμε κατάληψη στο πρωτόκολλο. Η διοίκηση μέσα στον πανικό της αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό το πρωτόκολλο και για τους εργαζόμενους, ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φύλλων αξιολόγησης. Εδώ να θυμίσουμε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να παραταθεί η προθεσμία κάτι που δεν έχει γίνει. Το Δ.Σ του συλλόγου και όλες οι παρατάξεις διαμαρτυρήθηκαν στον διοικητή εντονότατα και εκείνος έκλεισε το πρωτόκολλο για το υπόλοιπο της μέρας. Δυστυχώς την επόμενη μέρα άνοιξε και πάλι το πρωτόκολλο και μας ανακοίνωσε πως θα μείνει ανοιχτό όπως και έγινε. Ο σύλλογος στη συνέλευση της Παρασκευής αποφάσισε την κατάληψη του γραφείου πρωτοκόλλου έτσι ώστε να μην κατατεθούν παρανόμως άλλες αιτήσεις. 

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει

Κάποιοι προϊστάμενοι φιλικά προσκείμενοι στην διοίκηση και την κυβέρνηση, για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η αξιολόγηση είναι καλή, ότι εκείνοι θα βάλουν σε όλους άριστα και άρα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αποκρύπτοντάς τους όμως ότι υπάρχει και επιτροπή αξιολόγησης, η οποία έχει λόγο στην βαθμολόγησή τους. Έφτασαν στο σημείο να βάζουν συναδέλφους που ανήκουν στον πολιτικό τους χώρο να καταγγέλουν σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις το ίδιο το συνδικαλιστικό τους όργανο για δήθεν εκφοβισμούς. Τίποτα από αυτά όμως δεν πέτυχε. Ήταν ελάχιστοι οι συνάδελφοι που από παραπληροφόρηση ή φόβο πήγαν εκπρόθεσμα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Όσα μέσα και αν χρησιμοποιούν, η αξιολόγηση δεν θα περάσει. 

Δεν θα περάσει γιατί έχει γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους τι πραγματικά σημαίνει αυτή η αξιολόγηση, έχουν καταλάβει πως είναι μια δεξαμενή για την εκάστοτε κυβέρνηση για απολύσεις, μετακινήσεις, μειώσεις μισθών. Είναι συνειδητοποιημένοι, δεν φοβούνται δεν εξαπατώνται από τα τεχνάσματα των διοικήσεων. Η πλειοψηφία των προϊσταμένων σε μια πετυχημένη συνέλευση που έγινε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Οι υγειονομικοί δεν εκβιάζονται, άλλωστε έχουν αξιολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας κυριολεκτικά στα χέρια τους ένα σύστημα υγείας που καταρρέει και σώζοντάς το κάθε φορά. 

Μαργαρίτα Χάιδη
εργαζόμενη νοσοκομείο Αγ.Όλγα