Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα: Απεργίες για να σώσουμε τα ταμεία

Η μαζική συγκέντρωση των απεργών στις 21/9

Δεύτερη 24ωρη απεργία μέσα σε ένα μήνα προκήρυξαν τα σωματεία της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ, ΣΣΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ) για την Παρασκευή 13 Οκτώβρη και συγκέντρωση στις 11πμ μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Εθνικής στην Αθήνα (πλ. Δημαρχείου, Αιόλου 86), αντιστεκόμενοι στην αδιαλλαξία του διοικητή της ΕΤΕ Φραγκιαδάκη και της κυβερνητικής μνημονιακής διοίκησης, που προχωράει μονομερώς στην κατάργηση της χρηματοδότησης στο Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). 

Η άρνηση πληρωμής των θεσμοθετημένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών από την μεριά της τράπεζας θα σημάνει την μείωση μέχρι και 50% των συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων της ΕΤΕ αλλά και την ουσιαστική διάλυση του ταμείου υγείας τους (ΤΥΠΕΤ) αφήνοντας χωρίς ουσιαστική ασφάλιση πάνω από 25.000 εργαζόμενους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Επίσης η διοίκηση του ΣΥΕΤΕ ανακοίνωσε μια σειρά από τοπικές 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις με πρώτες αυτές στο νομό Λάρισας την Τετάρτη 18/10 και στον νομό Αχαΐας την Παρασκευή 20/10. 

Η δεύτερη πανελλαδική 24ωρη  απεργία στις 13/10 έρχεται σαν συνέχεια της πολύ επιτυχημένης και μαζικής απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη που νέκρωσε την λειτουργία της τράπεζας και με την πολύ μαζική συγκέντρωση των χιλιάδων εργαζόμενων και συνταξιούχων έστειλε το μήνυμα πως η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί.

“Μετά από 70 χρόνια η διοίκηση, θέλει να «ξεφορτωθεί» από πάνω της την υποχρέωση να πληρώνει για την επικούρηση και πάνω απ’ όλα για την υγεία μας. Αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στην Εθνική Τράπεζα. Πριν λίγους μήνες οι συνταξιούχοι της πρώην Ιονικής βρίσκονταν για ένα μήνα έξω από το κεντρικό της Alpha γιατί αντίστοιχα η διοίκηση της τράπεζας δεν έδινε τα χρήματα στο δικό τους ταμείο. Επίσης αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να μην αφήσουν καναλάρχες  και κυβέρνηση να οδηγήσουν σε λουκέτο το δικό τους ταμείο επικούρησης και Υγείας (ΕΔΟΕΑΠ)”, αναφέρεται στην προκήρυξη που εξέδωσε ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια που προγραμματίζει σειρά εξορμήσεων στα καταστήματα της Εθνικής σε Αθήνα και επαρχία.  

Σε Funds

“Με αυτόν τον τρόπο οι τραπεζίτες, θέλουν να γλυτώσουν χρήματα για να σώσουν τα τομάρια τους και τα προνόμια τους. Γι’ αυτό άλλωστε, οι τραπεζίτες με την Eurobank να ξεκινάει και τις υπόλοιπες να ακολουθούν, χαρίζουν σε Funds τα κόκκινα δάνεια δηλαδή τα σπίτια του κόσμου.  

Παντού η μάχη για να υπερασπίσουμε τα ταμεία μας είναι ανοιχτή. Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και την διοίκηση της Εθνικής να κάνουν πίσω. Έχει τεράστια σημασία η απεργία στις 13 Οκτώβρη να είναι ακόμη πιο πετυχημένη σε συμμετοχή, για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες των σωματείων να κλιμακώσουν τη σύγκρουση. 

Σε κάθε κατάστημα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις, να συζητήσουμε με τους πιο διστακτικούς και συλλογικά να αποφασίσουμε την συμμετοχή στην απεργία αλλά και την ανάγκη για κλιμάκωση. Να εξηγήσουμε υπομονετικά ότι το ΛΕΠΕΤΕ δεν αφορά μονάχα όσους δίνουν εισφορές αλλά όλους αφού αυτό που πραγματικά διακυβεύεται είναι η κατάρρευση του ΤΥΠΕΤ. Να ξαναενεργοποιήσουμε τις επιτροπές καταστημάτων και όπου δεν υπάρχουν να στήσουμε νέες. Την ημέρα της απεργίας στις 13/10 στήνουμε απεργιακές φρουρές έξω από όλα τα καταστήματα, για να μην δουλέψει τίποτε. 

Η σύγκρουση χρειάζεται να κλιμακωθεί πέρα από τις 24ωρες απεργίες. Για να στριμωχτεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εθνικής χρειάζεται απεργία που θα νεκρώσει την τράπεζα για πολλές μέρες. Χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου των σωματείων της ΕΤΕ. Δεν χωράει πλέον ούτε “οικονομία δυνάμεων”, ούτε “οικονομία πόρων” για να σώσουμε τα ταμεία μας και το ίδιο μας το μέλλον.  

Παντραπεζική απεργία

Να απαιτήσουμε από την ΟΤΟΕ να προχωρήσει σε παντραπεζική απεργία συμπαράστασης. Χρειάζεται ομάδες απεργών και συναδέλφων συνταξιούχων να οργανώσουμε εξορμήσεις σε άλλες τράπεζες και να ενημερώσουμε για τον αγώνα που δίνουμε και την σημασία της δικής τους αλληλεγγύης.

 Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε το δρόμο και για τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με  το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από το έλεγχο των εργαζόμενων”, καταλήγει η προκήρυξη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.