Εκπαίδευση και Νεολαία
TEI - “Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής”: Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις

Οι σχολές άνοιξαν και το φοιτητικό κίνημα οργανώνει την αντίσταση στις συγχωνεύσεις των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας με του ΤΕΙ Πειραιά. Προετοιμαζόμαστε για Γενικές Συνελεύσεις στη ΣΓΤΚΣ και τη ΣΤΕΤΡΟΔ στις 11/10 και στη ΣΕΥΠ στις 16/10. Στις σχολές του ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα ΔΣ. Το πρωί της Πέμπτης 5/10, η Πρωτοβουλία Φοιτητών-τριών ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στο «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», στην οποία παρεμβαίνουμε, έκανε κινητοποίηση με μεγάλη συμμετοχή στη νέα Πρύτανη Βενετίκου, αναγκάζοντάς τη να μας δώσει ένα δείγμα της πρότασης για τα νέα προγράμματα σπουδών του Π.Δ.Α. που κατατέθηκε στο ΥΠΠΕΘ στις 20/9 χωρίς καμία ενημέρωση. 

Από τη μία, δήλωσε πως το νέο πανεπιστήμιο είναι η «πρώτη εμβληματική πρωτοβουλία» με κατεύθυνση της ΕΕ κι από την άλλη, παραδέχτηκε πως «είναι συγχώνευση σχεδόν» αφού «μνημόνια έχουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αυτό έσπρωξε όλους τους διαμαρτυρόμενους στη διαπίστωση πως το μπλοκάρισμα των νέων μέτρων θα έρθει μόνο μέσα από δική μας οργάνωση στους συλλόγους και με τους καθηγητές που είναι με το μέρος μας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας δώσαμε το παρών με πανό της Πρωτοβουλίας και στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ενάντια στην διάλυση των δημοσίων σχολείων, ώστε να ενημερώσουμε και να συνδεθούμε με τους αγώνες στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Την επομένη  πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση της πρωτοβουλίας όπου προτάθηκε η κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, οι κοινές εξορμήσεις και η συλλογή υπογραφών για τις σχολές των οποίων τα ΔΣ δεν θα βγάλουν απόφαση για γενικές συνελεύσεις.

Γενικές συνελεύσεις

 Ως σχήματα ΕΑΑΚ ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά πήραμε απόφαση για παρέμβαση στα καλωσορίσματα των πρωτοετών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9/10 ώστε να ενημερώσουμε για το τι σημαίνει η ίδρυση του ΠΔΑ και ο νόμος Γαβρόγλου, για την αναστολή της έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και για να τους καλέσουμε όλους και όλες στις γενικές συνελεύσεις. Έως τώρα έχουν κοινοποιηθεί κοινό κείμενο και αφίσα της ΕΑΑΚ των ΤΕΙ, καθώς και τα κείμενα σχημάτων ξεχωριστά. Σύντομα θα ξεκινήσουμε να οργανώνουμε τις εκδηλώσεις στα δύο ΤΕΙ. 

Η Γραφίδα, το σχήμα της ΣΓΤΚΣ, έχει αναρτήσει στον κεντρικό διάδρομο πανό με σύνθημα «ΤΟ ΠΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. Να τους σταματήσουμε με συνελεύσεις-διαδηλώσεις-καταλήψεις», κι έχει ήδη απαιτήσει από τον πρόεδρο της σχολής να κάνει επίσημη ενημέρωση για το ΠΔΑ. Στη γενική συνέλευση θα προτείνει συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις που οργανώνεται για την Τετάρτη 18/10 στο ΥΠΠΕΘ, επόμενη γενική συνέλευση στις 25/10 και συγγραφή κειμένου συλλόγου από επιτροπή για την απόφασή μας ενάντια στο ΠΔΑ που θα κολληθεί στους τοίχους. Τέλος, θα προτείνει τη συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγώνες στην Καταλονία που θα γίνει την Παρασκευή 13/10 στις 2.30μμ, όπου ο σύντροφος Στηβ Σεντάρ θα μας δώσει τα εφόδια για τη σημασία και την οργάνωση του μαζικού κινήματος απέναντι στις επιθέσεις του κράτους.

Στην ίδια συνέλευση θα κατατεθεί ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για στήριξη και συμμετοχή στη διεθνή συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού 14 και 15 Οκτώβρη, ακολουθώντας το παράδειγμα του φοιτητικού συλλόγου του ΙΑΚΑ στο Βόλο. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΣΕΚ στο ΤΕΙ ανοίγουμε συζήτηση πάνω στην προκήρυξη για τη διαγραφή του χρέους «και όχι των σχολών μας» και διεκδικούμε μια κεντρική κινητοποίηση στην καρδιά της Αθήνας που θα συσπειρώσει τους φοιτητές σε μια μαζική απάντηση στο Πανεπιστήμιο των μνημονίων. 

Χρυσάνθη Καθοπούλη
φοιτήτρια ΣΕΥΠ