Εργατικό κίνημα
Μαύρες συνθήκες σε βενζινάδικο Shell

Όργιο αντεργατικών αυθαιρεσιών καταγγέλλει επιτροπή αγώνα εργαζομένων σε βενζινάδικο της Shell στα Βριλήσσια. Το συγκεκριμένο βενζινάδικο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Αττική, με τζίρο χιλιάδες ευρώ καθημερινά. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα αφεντικά στο συγκεκριμένο βενζινάδικο δεν διστάζουν να παίρνουν πίσω μεγάλα κομμάτια του μισθού από τους εργαζόμενους ως ελλείμματα, να στοχοποιούν όποιον αντιδράσει και να τους αναγκάζουν να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες.

Όπως αναφέρουν “η αρχική συμφωνία πρόσληψης ενός εργαζομένου μισθολογικά είναι τα 620 ευρω εκ των οποίων τα 520 είναι καθαρά (με την υπογραφή σύμβασης) και τα υπόλοιπα 100 μαύρα. Ακόμα και αυτά μειώνονται όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής. Τα ελλείμματα που χρεώνονται αυθαίρετα στον κάθε εργαζόμενο είναι σε ευθεία συνάρτηση με την προσωπική σχέση εργαζόμενου κι εργοδότη.

Εκβιαστικά 

Αν τα έχεις καλά με το αφεντικό δεν έχεις έλλειμμα ενώ αν για οποιοδήποτε λόγο έχεις σηκώσει κεφάλι, το πληρώνεις στο τέλος του μήνα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό εργαζόμενου που αφού είχε στοχοποιηθεί από την εργοδοσία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, του καταλογίστηκαν 195 ευρώ έλλειμμα στο τέλος του μήνα κι όταν αρνήθηκε να τα δώσει, η εργοδοσία εκβιαστικά μοίρασε το χρέος ισόποσα στους συναδέλφους του”. 

Όσο αφορά στην ασφάλεια των εργαζόμενων “η εργοδοσία παραβαίνει ακόμα και τις επιταγές των προμηθευτών... Για παράδειγμα στο πόστο του αερίου, παρότι η ίδια η προμηθεύτρια Κόραλ Γκας προτρέπει στη μη εξυπηρέτηση πελατών που έχουν τη βαλβίδα σε επικίνδυνο για την ακεραιότητα του εργαζόμενου σημείο, η εργοδοσία κάνει τα στραβά μάτια «για να μη χάσουμε τον πελάτη»”. 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με την καταγγελία δεν υπάρχει επαρκής παροχή μέσων υγιεινής και προστασίας, καθώς σε έναν χώρο με βενζίνες, πετρέλαιο, αέριο και άλλα χημικά, δεν παρέχονται γάντια, μάσκες και μέριμνα πρώτων βοήθειών σε περίπτωση ατυχήματος. Το ίδιο με τα ρούχα, όπου σε μέρες με χαμηλή θερμοκρασία, αντιστοιχούν 3 ζακέτες για 7 υπαλλήλους”.