Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Απεργίες για να σώσουμε τα ταμεία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 3/10 οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, τη δεύτερη σε διάστημα δυο εβδομάδων. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Financial Crimes έξω από την ΕΣΗΕΑ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων, έχει πλέον κηρύξει στάση πληρωμών στις επικουρικές συντάξεις. Το ταμείο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, της εισφοράς που κατέβαλαν οι εργοδότες από τα έσοδα των διαφημίσεων. 

Παρότι όμως πέρασε μια βδομάδα από την απεργία και θετικά βήματα από τη μεριά κυβέρνησης κι εργοδοτών δεν υπήρξαν, η συνδικαλιστική ηγεσία δεν έχει δώσει καμία απεργιακή συνέχεια μέχρι σήμερα. Χρειάζεται κλιμάκωση. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέλη του ταμείου, εδώ και τρεις μήνες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, με πρώτη και κύρια την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, αρνούνται την εφαρμογή της απόφασης.

Στην πραγματικότητα το τρίγωνο συνδικαλιστική ηγεσία – κυβέρνηση – εργοδότες, έχει επιδοθεί για μήνες σε ένα ατέλειωτο παζάρι. Την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου κι ο υφυπουργός Τ.Πετρόπουλος σε έκτακτη συνάντηση με τις Ενώσεις παρουσίασαν πρόταση που απορρίφτηκε από τους συνδικαλιστές. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση της υπουργού Ε.Αχτσιόγλου, αυξάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων από 3% σε 6%, η εισφορά για τους εργοδότες θα κυμαίνεται στο 8%, και προτείνεται κι ένας “πόρος” μόλις 2% επι του τζίρου των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το Αγγελιόσημο σήμαινε ότι τα αφεντικά πλήρωναν εισφορά που έφτανε μέχρι και το 20% των διαφημιστικών τους εσόδων. Από τη μεριά της η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ προτείνει εισφορά ασφαλισμένων 6%, εργοδοτών 6-8% και εισφορά στον τζίρο 5%.  

Ακόμα και τώρα όμως οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου, αντί να πάνε σε απεργιακή σύγκρουση με διάρκεια και με αίτημα να πληρώσουν εργοδότες και κράτος, περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση με τη σειρά της περιμένει την έγκριση του σχεδίου της από την Τρόικα. Προσπαθούν να πείσουν ότι “μια κακή λύση είναι προτιμότερη από καμία λύση”. 

Να πληρώσουν οι εργοδότες

Σε καμία περίπτωση όμως η τροπολογία δεν θα αποτελεί λύση – έστω και κακή. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, με τα έσοδα που προκύπτουν από τις παραπάνω εισφορές αρκούν για μια παράταση ζωής δυο-τριών χρόνων στο ταμείο. Μόνη λύση για να σωθεί το ταμείο είναι να πληρώσουν εργοδότες και κράτος. Κι αυτό μόνο μια απεργία διαρκείας μπορεί να το επιβάλλει.

 “Εδώ και τώρα να προχωρήσουμε σε Απεργία Διαρκείας βάζοντας σε λειτουργία την έκδοση Μέσων, που θα εκφράσουν την απόφαση του κλάδου να παλέψει για την ζωή και την ασφάλισή του (απεργιακή εφημερίδα, ραδιοφωνικό σταθμό, σάιτ, τηλεόραση). Μόνο με μια δυνατή «γροθιά» κατά πρόσωπο, χωρίς κανένα φόβο θα δώσουμε περήφανο και νικηφόρο αγώνα!”, τονίζει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το μετωπικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή έχει καταθέσει αίτημα στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ για γενική συνέλευση του κλάδου. Για το σκοπό αυτό ξεκινάει μάζεμα υπογραφών κι εξορμήσεις σε ΜΜΕ προκειμένου να μιλήσει επιτέλους η βάση των εργαζομένων.