Γράμματα και σχόλια
Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου: Η μάχη για τα τρανς δικαιώματα συνεχίζεται

Δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα 9/10, πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την επόμενη μέρα, Τρίτη 10/10. Ήταν δυο σημαντικές ημέρες για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες νίκες. 

Τη συγκέντρωση της Δευτέρας κάλεσαν μια σειρά ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Color Youth, το ΣΥΔ, οι Υπερήφανοι Γονείς, το Πολύχρωμο Σχολείο και η LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του τύπου, πράγμα που αποτυπώνει σε ένα βαθμό και τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε σε όλη την κοινωνία η συζήτηση για τα τρανς δικαιώματα τις τελευταίες μέρες, παρά τη λάσπη από τα δεξιά Μέσα και τις τρανσφοβικές κορώνες από Νέα Δημοκρατία, εκκλησία κλπ.

Ο Λη, μέλος της Color Youth είπε στην ΕΑ: «Το νομοσχέδιο είναι ένα καλό βήμα για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά λείπουν πολλά πράγματα. Δεν συμπεριλαμβάνονται μετανάστες, πρόσφυγες, παντρεμένα άτομα, non-binary άτομα».

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο, όπως κάθε θεσμικός χειρισμός δικαιωμάτων, έχει ελλείψεις. Πρώτο, αποκλείονται τα έγγαμα άτομα. Η επίσημη αιτιολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ‘θα προκύψουν ομόφυλα ζευγάρια’ είναι μια παραδοχή ότι υποχωρεί στον ομοφοβικό συρφετό που αρνείται τους ομόφυλους γάμους.

Δεύτερο, το νομοσχέδιο ξεκίνησε αποκλείοντας τα ανήλικα άτομα. Μετά από την επεξεργασία της επιτροπής, το όριο στο οποίο θα μπορεί κανείς να κάνει αλλαγή εγγράφων προτείνεται να κατέβει στα 15 έτη, αλλά με προϋπόθεση μια γνωμάτευση από κρατικό φορέα. Η τροπολογία παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των τρανς ατόμων που έχουν επίγνωση του φύλου τους από πολύ μικρότερη ηλικία. 

Προσωπική επιλογή

Τρίτο, η διαδικασία γίνεται με δικαστική απόφαση. Τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή εγγράφων με δικαστήριο αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο. Η προσωπική επιλογή για το πώς θα ζήσει τη ζωή του ένα πρόσωπο αφήνεται στην κρίση ενός/μιας δικαστή που λειτουργεί μέσα σε έναν κρατικό μηχανισμό εμποτισμένο με τρανσφοβία και προκαταλήψεις.

Η συζήτηση στην επιτροπή χαρακτηρίστηκε από πλήθος τρανσφοβικών δηλώσεων, ενώ τοποθετήθηκε ακόμη και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου! […] Αυτό μας δίνει μια καλή εικόνα το αν και σε τι βαθμό μπορούν να είναι «σύμμαχοι» του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος τα αστικά κόμματα-εκπρόσωποι του συστήματος που παράγει την καταπίεση.

Περιμέναμε βέβαια από την Αριστερά να είναι η φωνή όλων των καταπιεσμένων και των αγώνων τους. Το ΚΚΕ όμως καταψήφισε επί της αρχής, επιλέγοντας για άλλη μια φορά να υποτιμήσει τις μάχες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και τη δύναμη που θα προκύψει για όλη την εργατική τάξη αν γίνει ένα βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενός από τα πιο χτυπημένα κομμάτια της.

Ο νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να ψηφιστεί χωρίς να επιβαρυνθεί με παραπάνω προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα χρειάζεται σύσσωμο το πολύχρωμο κίνημα να συνεχίσει να παλεύει για άσυλο και ανοιχτά σύνορα, καθώς η νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών/τριών χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων και η αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες.

Διεκδικούμε την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδες δικαίωμα στο οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει οποιοδήποτε άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος άλλου φύλου από αυτό που του αποδόθηκε. Διεκδικούμε σεξουαλική αγωγή στα σχολεία σαν μόνιμο μάθημα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι τις προχειρότητες του Υπουργείου Παιδείας με τις θεματικές βδομάδες για το φύλο, που έδωσαν πάτημα να ξεφυτρώσουν τρανσφοβικές και ομοφοβικές ημερίδες μίσους. Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των ιατρικών επεμβάσεων και των ορμονοθεραπειών για όλα τα τρανς άτομα που τις επιθυμούν από την κοινωνική ασφάλιση και το ΕΣΥ.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που με χίλιους τρόπους στέλνουν το μήνυμα ότι τις αποφάσεις για την προσωπική ζωή μπορεί να τις επηρεάζει κάθε είδους φορέας, από την εκκλησία και την «επιστήμη» μέχρι τα δικαστήρια, λέμε: Η επιλογή φύλου είναι ΜΟΝΟ δική μας! Και δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μαζί με το εργατικό και το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα, τον κόσμο του, τις οργανώσεις του, τα σωματεία του».