Εργατικό κίνημα
48ωρη απεργία στο ΕΛΙΝΥΑΕ

Σε 48ωρη απεργία προχωράνε οι εργαζόμενοι στο ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής κι Ασφάλειας της Εργασίας), στις 11 και 12 Οκτώβρη. Οι απεργοί αντιστέκονται στο σχέδιο συρρίκνωσης του ινστιτούτου και των απολύσεων που αυτό φέρνει και στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. 

Όπως καταγγέλουν “προωθείται κλείσιμο 5 περιφερειακών παραρτημάτων και απαξίωση του επιστημονικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου δεδομένου ότι σχεδιάζεται η αποψίλωση του 50% του επιστημονικού δυναμικού του”.

To ΕΛΙΝΥΑΕ ιδρύθηκε το 1992 και στη διοίκησή του συμμετέχουν από κοινού ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, όπως επίσης και οι συνονομοσπονδίες των βιοτεχνών και των εμπορικών συλλόγων.

Επιστημονική μελέτη 

Αντικείμενό του είναι η επιστημονική μελέτη για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και τη βελτίωση της υγιεινής κι ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Μέσα στο καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στο ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ εισηγήθηκαν τη διακοπή της λειτουργίας των Παραρτημάτων Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου και την απόλυση των εργαζομένων που εργάζονται εκεί. 

Όπως καταγγέλει το σωματείο στη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ διαπιστώθηκε ότι η ηγεσία της συνομοσπονδίας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή του ΣΕΒ.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν ήδη σε μια 24ωρη απεργία την Παρασκευή 6/10 και μετά τη 48ωρη στις 11 και 12/10, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.