Εργατικό κίνημα
Σκάνδαλο ΣΔΙΤ στα σχολεία

Η ανάγκη κατασκευής νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά είναι τεράστια. Το αίτημα αυτό άλλωστε το έχουν αναδείξει  τα εκπαιδευτικά  σωματεία Πρωτοβάθμιας (ΣΕΠΕ) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων και η Ένωση Γονέων.

Η κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ είναι ο σύγχρονος  τρόπος ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χρήματος. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα και χαρίζονται για εκμετάλλευση στον ιδιώτη. Αυτό προβλέπεται από τον νόμο περί ΣΔΙΤ όπου το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του έργου είναι από 80% έως 90%, ενώ του ιδιώτη από 10% έως 20%. Στη συνέχεια το έργο παραδίδεται για μακροχρόνια εκμετάλλευση στον ιδιώτη (από 25 έως 35 χρόνια). 

Επειδή αυτό ακούγεται και είναι σκάνδαλο, oι θριαμβολογίες του Δημάρχου κου Βάμβουκα σχετικά με την έγκριση από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, της κατασκευής 8 σχολείων εξυπηρετούν συμφέροντα αντίθετα με αυτά των εργαζομένων και της  νεολαίας.  

Η εμπειρία από όπου εφαρμόστηκαν οι συμβάσεις ΣΔΙΤ είναι ότι το τελικό κόστος του έργου είναι πάντα πολύ υψηλότερο του αρχικού και πάντα υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι εργολάβοι.

Υπερκοστολόγηση

Στα Χανιά το έργο κατασκευής των 8 Σχολείων και ανακατασκευής του πάρκου, έχει υπερκοστολογηθεί επίσημα πριν καν ξεκινήσει κατά 29%, ή 9 εκ. ευρώ. Το Δημοτικό συμβούλιο δήμου Χανίων με την Αρ. 879 απόφασή του, προϋπολόγιζε το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των 8 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ σε 29,5 εκ. ευρώ και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και φιλίας των Λαών σε 1,5 εκ. ευρώ, σύνολο 31 εκ. ευρώ. Ένα μήνα μετά η εταιρεία συμβούλων Deloitte, αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση από το Δήμο Χανίων τη σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης και ανεβάζει το κόστος του έργου στα 40 εκ ευρώ. 

Για τα σχολεία ΣΔΙΤ στην Αττική που τόσο πρόβαλλε ο κ. Δήμαρχος το κράτος πληρώνει στους εργολάβους ενοίκιο για 25 χρόνια από 40.000 έως 160.000 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου). Έτσι λοιπόν σύμφωνα με αυτή την εμπειρία μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ο Δήμος θα πληρώνει περίπου 960 χιλ ευρώ ετησίως ενοίκιο για τα 8 σχολεία. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης τόσα είναι περίπου τα χρήματα που μοιράζονται ετησίως τα 157 σχολεία  του Δήμου Χανίων για τις λειτουργικές του δαπάνες.

Άλλο σκάνδαλο αποτελεί το επιτόκιο αποπληρωμής που θα κυμαίνεται από 11% έως 13%, όταν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στο 0,25%.

Η πάγια και καθαρή θέση μας είναι: Δημόσιο Δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά με δημόσιες επενδύσεις και μόνο. Δημόσιοι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για να πλουτίζουν οι ημέτεροι. Τα λεφτά που πληρώνουμε τόσα χρόνια στις τράπεζες και τους δανειστές φτάνουν και περισσεύουν για να χτιστούν και να στελεχωθούν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, δημόσιοι χώροι και ό,τι άλλο χρειάζεται η κοινωνία. Το σχολείο, η εκπαίδευση, είναι δικαίωμα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν μπαίνει στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς  όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανταρσία στα Χανιά 5/10/2017