Εκπαίδευση και Νεολαία
Αλληλεγγύη στους αγώνες της Καταλωνίας: Εκδηλώσεις στις σχολές

Ο Στηβ Σεντάρ, αγωνιστής από την Καταλωνία έρχεται στην Αθήνα για τη Διεθνή Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ και θα περιοδεύσει στις σχολές για να μεταφέρει τα μηνύματα της Καταλωνίας. 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ
Πέμπτη 12/10, Αίθριο, 12μ 

ΠΑΝΤΕΙΟ
Πέμπτη 12/10, Αίθριο 2.30μμ

ΝΟΠΕ
Παρασκευή 13/10, Εσωτερικό αίθριο 12μ 

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Παρασκευή 13/10, αίθουσα προβολών ΣΓΤΚΣ,  2.30μμ


 

Πάντειο

Ειμαστε στη τελική ευθεία για τη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που οργανώνουμε στο Πάντειο, με τον Καταλανο αγωνιστή Steve Cedar την Πέμπτη 12/10 και για τη διεθνη συνάντηση κατα του ρατσισμου και του φασισμου στις 14-15 Οκτώβρη. Έχουμε γεμισει τη σχολή μας με αφίσες και μεγάλα πανό που καλούν στα δυο αυτά γεγονότα και οργανώνουμε τη συμμετοχή των συμφοιτητών/ τριών μας. 

Οι καταλήψεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Καταλωνίας και η μάχη που δίνει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι για μας έμπνευση. Συνεχιζουμε με μεγαλες εξορμησεις στον πεζόδρομο της σχολής καθημερινά και ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα για να ξεσηκώσουμε όλο το Πάντειο, (καθηγητές, διοικητικούς και φοιτητές). 

Η εκδήλωση για τους αγώνες στην Καταλωνια είναι την Πεμπτη 12/10 , 3μμ, αμφιθέατρο 2.

Μαριλένα Κουντούρη


ΦΛΣ Αθήνας

Η περασμένη βδομάδα ήταν η πρώτη βδομάδα μαθημάτων της Φιλοσοφικής. Ως ΣΕΚ και ΚΕΕΡΦΑ δώσαμε το παρών πραγματοποιώντας μεγάλη εξόρμηση με την παρουσία Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες με τους οποίους μιλήσαμε, στήριζαν τη μάχη ενάντια στον φασισμό κι ενδιαφέρονταν να μάθουν λεπτομέρειες για το αντιφασιστικό διήμερο που οργανώνουμε. Δυο μέρες πριν από αυτό όμως, οργανώνουμε εκδήλωση στη σχολή, την Πέμπτη 12/10, με ομιλητή τον Στηβ Σεντάρ από την Καταλωνία, ο οποίος θα μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί εκεί από το δημοψήφισμα.

Επιπλέον, αυτή τη βδομάδα ξεκινάει νέα μάχη ενάντια στην υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία στο χειμερινό εξάμηνο δεν θα διανεμηθούν συγγράμματα. Η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέτει εκατομμύρια για την αποπληρωμή του χρέους, όμως αρνείται να πληρώσει τον ''Εύδοξο'', τον οίκο που εκδίδει τα συγγράμματα, υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά την Παιδεία. Για τον λόγο αυτό, την Τετάρτη 11/10 και ώρα 12μ, ο φοιτητικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει συνέλευση, όπου θα παρέμβουμε κι εμείς, με στόχο να συντονιστούμε με τις υπόλοιπες σχολές και να οργανώσουμε μία μαζική κινητοποίηση. Επόμενοι στόχοι λοιπόν, είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να κόψουν την πρόσκλησή τους για το αντιφασιστικό διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και να υλοποιηθεί μια μαζική διαδήλωση ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας.

Δανάη Κατριμουστάκη


Γιάννενα

Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους μπήκαμε δυνατά στις σχολές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εξορμώντας καθημερινά με την Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΑΚ, πιάνοντας το νήμα της κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια, με τις υποχρηματοδοτήσεις και  την έλλειψη συγγραμμάτων και συνδέοντας την με τις εξελίξεις διεθνώς, τα καυτά μέτωπα στην Καταλωνία αλλά και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην γερμανική αλλά και εγχώρια ακροδεξιά, μετά τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών. 

Με τον κόσμο υπήρξαν μεγάλες συζητήσεις γύρω από το πώς παλεύουμε οργανωμένα τον φασισμό και την ανάγκη οι φοιτητές να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα στις σχολές τους. Καλέσαμε όλο τον κόσμο ανοιχτά με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις να συμμετέχει στην διεθνή συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 14 και 15 Οκτώβρη, ενώ πολλοί εντυπωσιάστηκαν με την ποικιλία των ομιλητών που θα βρίσκονται από άλλες χώρες.

Συζητάμε επίσης και πώς απαντάει η νεολαία στις προκλήσεις και στις επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπου μέσα στην δεξιά κατολίσθησή της μετατρέπεται σε εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης και των καπιταλιστών τσακίζοντας τα λαϊκά στρώματα. Τονίσαμε αρκετά την ανάγκη οι φοιτητές να ενωθούν κινηματικά και ουσιαστικά με τους εργάτες και τις καυτές μάχες που δίνονται σε όλο το δημόσιο και όχι μόνο. Στα φόρουμ του πυρήνα μας ήρθαν καινούρια άτομα, κυρίως πρωτοετείς φοιτητές με τους οποίους ανοίξαμε την συζήτηση, και βάλαμε ένα πλάνο δράσεων για τις επόμενες μέρες.

Η διάθεση των φοιτητών για ενημέρωση και πάλη υπάρχει, και εδώ είναι που ανοίγει ο δρόμος για την αριστερά με ξεκάθαρη πολιτική πρόταση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών με ενωτική και μαζική δράση να παρέμβει, να συσπειρώσει και να καθορίσει τις εξελίξεις μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

ΣΕΚ στις σχολές, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων