Γράμματα και σχόλια
Σαμοθράκη: Λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα, όχι για τις τράπεζες

Βιβλική καταστροφή. Σαρώθηκε η χώρα της Σαμοθράκης. Χείμαρροι έπνιξαν τη χώρα και το νότιο μέρος του νησιού. Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η δικαιολογία που ακούστηκε από τα ΜΜΕ και ο ΣΚΑΙ μαζεύει φάρμακα για το νησί.

Μέχρι πού θα φτάσει η κοροϊδία επιτέλους. Λέμε χρόνια τώρα οι άνθρωποι πάνω από τα κέδρη, όμως εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Η Σαμοθράκη είναι ομορφονήσι. Μα συνάμα και άγριο, με το υψηλότερο βουνό σε όλο το Αιγαίο. Με άγριους χειμώνες, με χιόνια, βροχές και αέρα και τους κατοίκους να παλεύουν κόντρα στα καιρικά φαινόμενα. Ένα νησί που ποτέ μα ποτέ δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα που είναι τόσο αναγκαία.

Την χρόνια ανυπαρξία του κράτους και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, την ονομάζουν ακραία φυσικά φαινόμενα. Ένας καπιταλισμός, μια κυβέρνηση που έτρεξε σύσωμη μετά την καταστροφή δίνοντας υποσχέσεις που κατά την άποψή μας δεν θα τηρηθούν. Προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες παρά να ρίξουν λεφτά για την προστασία των κατοίκων του νησιού. Εξάλου τα μνημόνια το απαγορεύουν αυτό.

Δεν είχε άδεια οικοδομής λένε το κέντρο υγείας της χώρας που καταστράφηκε. Τι κοροϊδία; Από καλύβες οι άνθρωποι πριν από χρόνια σιγά σιγά κάνανε σπίτια. Ποιος μίλαγε τότε για άδεια από την πολεοδομία όταν με ένα χαρτί από το Δήμο έχτιζες; Το Κέντρο Υγείας θέλει γιατρούς που μέσα από τις περικοπές και τα μνημόνια δεν υπάρχουν στο νησί για να σώσουν ζωές. Θέλει λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα που δεν γίνανε ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταστροφές στο νησί. Απλά τώρα έπληξε τη χώρα, την πρωτεύουσα που στέκει κάτω από ένα βουνό 2 χιλιάδων μέτρων. Πότε επιτέλους θα γίνει κάτι, όταν το βουνό μείνει μισό;

Προσπαθούν να ρίξουν διάφορα φταιξίματα και κακοτεχνίες σε διάφορους δημάρχους, μια ακόμα κοροϊδία. Με περικοπές χρημάτων από το κράτος στους δήμους τι μπορούσαν να κάνουν εκτός από το να βουλώνουν τρύπες στο κατεστραμένο οδικό δίκτυο σε όλο το νησί; Γιατί ακριβώς δεν συντηρείται.

Περικοπές

Προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να ρίξουν το φταίξιμο και στους κτηνοτρόφους για την υπερβόσκηση αφού στο νησί ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι κτηνοτρόφοι. Μιλάνε για την παράνομη ξύλευση του βουνού με αποτέλεσμα να μην κρατιώνται τα νερά. Υπάρχουν βέβαια δόσεις αλήθειας σε αυτά αλλά δεν ευθύνονται μόνο οι κάτοικοι.

Αν ήθελε η κυβέρνηση, το κράτος, ας έβαζε αρματαγωγά του ναυτικού να κουβαλήσουν ξυλεία στο νησί για το χειμώνα ώστε να παίρνουν οι κάτοικοι φτηνή ξυλεία γιατί τα ξύλα φτάνουν στο νησί πανάκριβα λόγω μεταφορών. Ας προμηθεύσουν φτηνές ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους για να σταματήσει η υπερβόσκηση. Είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα επαναληφθούν, μπορεί αύριο, μπορεί μετά από χρόνια. Ας σώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπινες ζωές ρίχνοντας λεφτά για έργα ουσίας, για αντιπλημμυρική προστασία. Και μιας και αυτές τις μέρες γίνεται τόσος λόγος για αρχαιότητες στο Ελληνικό, η Σαμοθράκη είναι γεμάτη και γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Όλοι αυτοί μιλάνε για αρχαίο πνεύμα αθάνατο, για πολιτιστική κληρονομιά. Το Αρχαιολογικό μουσείο δεν λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και δεν γίνονται προσλήψεις. Και τέλος, όταν πριν τρία χρόνια πάλι από έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισε ο χείμαρος Φονιάς και έφαγε δίπλα στις εκβολές του τα θεμέλια από τον Πύργο Γκαντελούτζι, έναν πανέμορφο πύργο του 15ου αιώνα, για τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να γρεμιστεί ο μισός. Άλλη μια μεγάλη κοροϊδία.

Κλείνοντας, μόνο μέσα από την οργάνωση των κατοίκων μπορεί να γίνει κάτι. Να απαιτήσουμε λεφτά για την υγεία, για αντιπλημμυρικά έργα, για προσλήψεις στο κέντρο υγείας με γιατρούς. Προσλήψεις στο μουσείο, στο Δήμο και όχι να γίνονται απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κόψιμο συντάξεων για να σώσουν τις τράπεζες.