Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο: Τι κάνει η κυβέρνηση;

Τον περασμένο Μάιο, αναφερόμενος στη σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν γίνει στον Ασπρόπυργο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε δηλώσει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την παραμικρή βιαιοπραγία από ακραία στοιχεία, σε βάρος οποιουδήποτε μετανάστη».

Σήμερα, με τις εικόνες αποτροπιασμού, μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του Μαχμούντ Ασφάκ να γίνονται πρώτο θέμα σε εφημερίδες, τηλεόραση και διαδίκτυο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, βγήκε ξανά να δηλώσει ότι «οι δράστες αυτών των επιθέσεων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στην Αστυνομία, ώστε οι δράστες να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν».

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Τόσκας και μαζί η κυβέρνηση που τον στηρίζει, μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Λίγο μόνο από τον ζήλο που έδειξαν ο υπουργός και οι υφιστάμενοι στις 16 Σεπτέμβρη (όταν κινητοποίησαν εκατοντάδες αστυνομικούς για να προστατέψουν κλείνοντας δρόμους με κλούβες, ΜΑΤ και δακρυγόνα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο) να έδειχναν για το τάγμα εφόδου του Ασπρόπυργου, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.  Γιατί ο νέος γύρος επιθέσεων είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτέμβρη.

Όπως κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους στις 19/9 οι εργάτες γης και η ΚΕΕΡΦΑ: «Η φασιστική ομάδα της Γκορυτσά πριν από δύο βδομάδες είχε κάνει ξανά την εμφάνισή της μετά από τέσσερις μήνες αδράνειας μετά τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην περιοχή και την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών. Εμφανίστηκαν έξω από το σπίτι ενός μετανάστη φορώντας όλοι κουκούλες και απειλώντας ότι ξεκινάμε ξανά τις επιθέσεις. Είναι αδιανόητο ότι ξανά η Αστυνομία τους αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να οργανώνουν νέα πογκρόμ και επιθέσεις».

Αγριότητα

Αιτία αυτής της ανακοίνωσης; Η άγρια επίθεση που είχε γίνει την ίδια μέρα (την επόμενη μέρα από την επέτειο των τεσσάρων χρόνων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα) εναντίον του εργάτη γης Καουάρ Αμπάς: «Σήμερα το πρωί στις 7πμ, ο μετανάστης εργάτης Καουάρ Αμπάς έβγαινε από το σπίτι του για να πάει για τα χαρτιά του στην Π. Ράλλη. Ομάδα δύο φασιστοειδών του επιτέθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα. Τον πλησίασαν από πίσω. Ο ένας τον έπιασε από το λαιμό ενώ ο άλλος άρχισε να τον χτυπά με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο και το κεφάλι. Τον έριξαν κάτω και συνέχισαν να τον κλωτσάνε μέχρι που έβαλαν τις φωνές γείτονες και τους σταμάτησαν…», έγραφε τότε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

Τα ήξεραν όλα αυτά και η αστυνομία και ο υπουργός και δεν έκαναν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για να σταματήσουν αυτούς τους δολοφόνους. Και η ευθύνη τους δεν σταματάει στην εγκληματική αυτή ανοχή και αδράνεια. Αφορά και στην απόλυτη «έλλειψη διάθεσης», για να το πούμε ευγενικά, να έρθουν αντιμέτωποι και να αναδείξουν τον ρόλο της Χ.Α στον Ασπρόπυργο. Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αναγνωριστεί από τα θύματα ένας από τους επιτιθέμενους σαν στέλεχος της Χ.Α και παρότι στις 29/9, μόλις πριν μερικές μέρες, ο Κασιδιάρης καταδικάστηκε για προτροπή σε ρατσιστική βία ακριβώς γιατί το Μάιο του 2011 προέτρεπε τους κατοίκους στον Ασπρόπυργο να «ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια» αναφερόμενος στους Ρομά! 

Αν ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Τόσκας δεν τολμάει καν να κατονομάσει τη Χρυσή Αυγή (στην πρόσφατη δήλωσή του περιορίστηκε να πει για τους δράστες ότι «και αυτοί που τους υποστηρίζουν έχουν τεράστια ευθύνη») τότε είναι απολύτως αναμενόμενη η στάση των υφισταμένων του. Όπως διαβάσαμε στην Αυγή: «Αρμόδιοι αξιωματικοί πάντως, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα στην Δυτική Αττική είναι πιο πολύπλοκο, γιατί πέρα από τις επιθέσεις με καθαρά ρατσιστικά κίνητρα, το οποίο είναι υπαρκτό φαινόμενο, είναι και ο λεγόμενος ανταγωνισμός για εργασία». Άλλες αστυνομικές διαρροές εστιάζουν στην εθνικότητα ή την καταγωγή του δράστη για «17χρονο ομογενή από τη Ρωσία ή το Καζακστάν» – αλλά για Χρυσή Αυγή, φασίστες, ούτε κουβέντα!

Όπως και την άνοιξη με τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες και τις διαδηλώσεις που ανέκοψαν το πρώτο κύμα ρατσιστικής βίας στον Ασπρόπυργο, όπως με το Λουκμάν και το Φύσσα το 2013, το αντιφασιστικό κίνημα καλείται στον Ασπρόπυργο για άλλη μια φορά να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και θα το κάνει.