Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ελληνικό-Αργυρούπολη: Δυναμική αντιφασιστική απάντηση στον δήμαρχο 9/11

Αργυρούπολη, 9/11

Δυναμική απάντηση στην προκλητική κίνηση του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης να προσκαλέσει παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτώβρη δόθηκε την Παρασκευή 9 Νοέμβρη από τους κατοίκους της περιοχής. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάρναλη στην Αργυρούπολη και διαδήλωσαν φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα στους δρόμους της γειτονιάς.

Η Χρύσα Δουζένη, από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων μας είπε: “Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι παραστρατιωτικές ομάδες που έφερε ο Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, στη μαθητική παρέλαση. Ήταν μια προκλητική κίνηση που μάλιστα άνοιξε το δρόμο στους φασίστες να βγουν τις επόμενες μέρες και να βάψουν με φασιστικά σύμβολα και συνθήματα τον κοινωνικό χώρο “Καλλίπολις” αλλά και σχολείο της περιοχής. Η παρουσία των φασιστών στην παρέλαση και οι επιθέσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις. Η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε άμεσα το γεγονός με ανακοίνωσή της και ακολούθησαν φορείς και συλλογικότητες, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα όπως η τοπική ΕΛΜΕ και ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογοι Γονέων.

Ο δήμαρχος αντί να ζητήσει συγνώμη και να το μαζέψει, ήταν εριστικός μιλώντας για μειοψηφικές ομάδες “κόκκινων” που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα. Αυτό ξεσήκωσε ακόμα περισσότερο το δημοκρατικό κόσμο της περιοχής και των γειτονικών δήμων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να συμμετέχουν την Παρασκευή στην κινητοποίηση. Συμμετείχαμε σαν ΚΕΕΡΦΑ με πανό, μαζί με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, προχωρώντας σε μια μεγάλη πορεία στους δρόμους της περιοχής. Παρά την προπαγάνδα του δημάρχου για επεισόδια, το παρών έδωσαν πολλοί νέοι και οικογένειες σε μια μια μαζική, ειρηνική, πολύ δυναμική και με παλμό διαδήλωση. Σε όλη τη διαδρομή κι άλλος κόσμος ενωνόταν με την πορεία, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν έκφραζαν το κυρίαρχο αίσθημα ότι αυτές οι γειτονιές είναι προσφυγικές και δεν χωράνε οι φασίστες”.