Εργατικό κίνημα
Όλοι μαζί στην απεργία 14Ν

Σχολεία

Η 14η Νοέμβρη είναι μέρα απεργίας σε όλο το δημόσιο για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις και διορισμούς με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, λεφτά για τις ανάγκες μας. 

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κοινές διεκδικήσεις με όλους τους εργαζόμενους, απαιτώντας να δοθούν λεφτά για την Παιδεία, όχι για το χρέος και τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Είναι κοινό το αίτημα να δοθούν πίσω τα κλεμμένα. Είναι πολύ έντονη η δυσαρέσκεια των συναδέλφων για το γεγονός ότι δεν έχει επιστραφεί ακόμη ο 13ος κι ο 14ος μισθός, που κόπηκαν στο πρώτο μνημόνιο. Και η δυσαρέσκεια εντείνεται όταν αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός  δηλώνει ότι δίνει τα αναδρομικά στους ένστολους, “γιατί αυτό είναι το δίκαιο” όπως λέει. Είναι σαν να ισχυρίζεται ότι μόνο για αυτούς οι περικοπές ήταν άδικες ενώ στους εργαζόμενους ήταν δίκαιες.

Όπως κοινό αίτημα είναι να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες. Γι'αυτό χρειάζεται να προσληφθούν καινούργιοι συνάδελφοι, μόνιμοι και να επανέλθει το ωράριό μας στα επίπεδα του 2013. Δηλαδή να πάψουν οι δυο ώρες παραπάνω απλήρωτη εργασία που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. 

Ταυτόχρονα παλεύουμε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Γαβρόγλου. Ειδικά μετά και τις εξαγγελίες του για το νέο Λύκειο που το μετατρέπει σε ακόμα μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο και ουσιαστικά σπρώχνει τα παιδιά εκτός εκπαίδευσης, προς την κατάρτιση και τη μαθητεία.

Έχουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ενάντια στους νόμους και τις πολιτικές της αξιολόγησης γενικά στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην εκπαίδευση, με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με την οποία προωθούνται οι χορηγοί ιδιώτες στα σχολεία ως απάντηση στις περικοπές οι οποίες συνεχίζονται. 

Για όλους αυτούς τους λόγους απεργούμε στις 14 Νοέμβρη και χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια, με έναν πολύμορφο αγώνα που θα έχει στο κέντρο του τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλουμε ότι θα πάρουμε πίσω όσα μας πήραν τα μνημόνια τόσα χρόνια.

Ντίνα Γκαρανέ
εκπαιδευτικός, μέλος Γ'ΕΛΜΕ Αθήνας

Υγεία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Υγείας και το κράτος πρόνοιας, τη στιγμή που πανηγυρίζει μάλιστα το τέλος των μνημονίων. Η λογική των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να εξασφαλίζονται με κάθε θυσία από τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα τοκοχρεολύσια των δανειστών οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους.

Ήδη από το Σεπτέμβριο στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας οι προϋπολογισμοί έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα σοβαρές επεμβατικές πράξεις (χειρουργεία, στεφανιογραφίες κλπ) να αναβάλλονται για το 2019 με κίνδυνο της ζωής των ασθενών.

Ταυτόχρονα την ώρα που όλος ο δημόσιος τομέας Υγείας λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους κλάδους, εκατοντάδες συνάδελφοί μας με εργασιακή εμπειρία χρόνων, με ελαστικές μορφές εργασίας οδηγούνται σε απολύσεις. Στις 14 Νοέμβρη τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας καλούν όλο τον λαό της Πάτρας να απεργήσει διεκδικώντας λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κι όχι για τα σφαγεία της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Ε.Κ Πάτρας στις 10:30 το πρωί.   

Κατερίνα Αγγέλη
εργαζόμενη ΠΓΝΠ, Πάτρα

 

Μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει όπως λέει τα αναδρομικά στους γιατρούς, αλλά τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζονται. Η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια, ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών γιατρών κινδυνεύει με απόλυση στο τέλος του έτους, οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης παραμένουν. 

Η απεργία στις 14 Νοέμβρη μας δίνει τη δυνατότητα να ενωθούμε με όλους τους συναδέλφους του δημόσιου τομέα, που επίσης παλεύουν για χρηματοδότηση, μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων κλπ. Η απεργία της Τετάρτης πρέπει να είναι ένα βήμα για να κλιμακώσουμε με νέα απεργία στη συνέχεια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η απεργία στις 14/11 όπως και αυτή στις 28/11, κηρύχθηκαν όχι γιατί επέλεξαν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες να δώσουν την απεργιακή μάχη, αλλά γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους με τους δικούς τους αγώνες πίεσαν σε αυτή την κατεύθυνση. Γι'αυτό την Τετάρτη ανήμερα της απεργίας θα δώσουμε το παρών στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο κι από την επόμενη ημέρα σε όλους τους χώρους του δημοσίου θα πρέπει να παλέψουμε για αποφάσεις που θα μετατρέπουν την απεργία στις 28/11 σε πραγματική πανεργατική απεργία, με τις πραγματικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. 

Στο Ιπποκράτειο, όλες τις τελευταίες βδομάδες, δουλεύουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 14/11 και για την απεργιακή κλιμάκωση αμέσως μετά. Την περασμένη Πέμπτη έγινε γενική συνέλευση και σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 12/11) κάναμε μια ακόμα περιοδεία εν όψει της απεργίας. Επισκεφτήκαμε τα περισσότερα τμήματα και μιλήσαμε με δεκάδες συναδέλφους. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι συζητήσεις ξεκίναγαν από τη σημασία της απεργίας αλλά άνοιγαν όλα τα ζητήματα, από την αριστερή εναλλακτική μέχρι την αντίσταση τους φασίστες, το σεξισμό κλπ. Ήταν πολύ χρήσιμο ότι ταυτόχρονα με το κάλεσμα στις 14 Νοέμβρη μπορούσαμε και προσκαλούσαμε στις εκδηλώσεις του ΣΕΚ για τα 100 χρόνια από την επανάσταση στη Γερμανία και είχαμε να προτείνουμε το νέο βιβλίο για την Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών. 

Γιάννης Κούτρας
γιατρός Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλόνίκης, μέλος Δ.Σ ΕΝΙΘ

ΥΠΠΟ

Με ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, στην απεργία της 14ης Νοέμβρη συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καλώντας σε προσυγκέντρωση στις 11πμ, στο Υπουργείο Εργασίας. 

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ, διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, να καταργηθεί η ελαστική εργασία στο Υπουργείο Πολιτισμού, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσπωπικού για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις. Ταυτόχρονα μεταξύ άλλων διεκδικούν την άμεση χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, την εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Ιδιαίτερη αξία έχει το αίτημα που τονίζεται στο κάλεσμα του Σωματείου κι αφορά την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις με την απαίτηση “αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς”. 

Στην απεργία συμμετέχουν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού. “Απεργούμε την Τετάρτη γιατι δεν πάει άλλο πια. Πληρώσαμε πολλές φορές τις τράπεζες και τα πλεονάσματα ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε πίσω τους μισθούς, τα δώρα που κερδήθηκαν με αγώνες στη δεκαετία του '30, το επίδομα αδείας. Για να μην απολυθεί κάνεις συμβασιούχος, που ειδικά στο ΥΠΠΟ, με αυτόν τον κόσμο προσπαθούν να λειτουργήσουν τους αρχαιολογικούς χωρους. Όλοι μαζί λοιπόν απεργούμε και διαδηλωνουμε για να τα πάρουμε όλα πίσω” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο Υπουργείο.


ΟΤΑ

Το παρών στην απεργία της 14ης Νοέμβρη δίνουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους, μόνιμοι και συμβασιούχοι.

“Δυναμικά ετοιμαζόμαστε για την απεργία την Τετάρτη 14/11!” αναφέρει ο Παναγιώτης, συμβασιούχος εργαζόμενος στο δήμο Ν.Ιωνίας. “Διαδηλώνουμε για την διαβίωση μας και ζηταμε την αμεση μετατροπή των συμβάσεων μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην προκύρηξη παρωδία της 3Κ και διεκδικούμε μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφάλειας. Όχι άλλοι θάνατοι συμβασιούχων και μη εν ώρα εργασίας”. Οι εργαζόμενοι στους δήμους κατεβαίνουν στην απεργία έχοντας χάσει έναν ακόμα συνάδελφό τους οδοκαθαριστή πριν λίγες ημέρες την ώρα που εργαζόταν στον Ασπρόπυργο.


Αθήνα 
10:30πμ πλ.Κλαυθμώνος, προσυγκέντρωση 
Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου
 
Θεσσαλονίκη 
11πμ Εργατικό Κέντρο
 
Ηράκλειο 
11πμ Πλατεία Ελευθερίας,
 προσυγκέντρωση Αγ.Βενιζέλου
 
Πάτρα 
10.30πμ Εργατικό Κέντρο
 
Ξάνθη 
11πμ Κεντρική Πλατεία
 
Χανιά 
11πμ πλατεία Αγοράς
 
Γιάννενα 
10πμ Εργατικό Κέντρο
 
Βόλος 
10πμ ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)
 
Έδεσσα 
10.30πμ Πεζόδρομος