Εργατικό κίνημα
Η Υγεία χρειάζεται μονιμοποιήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις

Κινητοποίηση στο ΨΝΘ, 11/10

ΨΝΘ

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν οι καθαρίστριες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της πόλης που ετοιμάζονται με περιφρούρηση και προσυγκέντρωση στο ΥΠΕ να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις απολύσεις που ετοιμάζει η διοίκηση του νοσοκομείου. Οι καθαρίστριες του ΨΝΘ θα ξεκινήσουν στις 7πμ με περιφρούρηση της απεργίας τους στην πύλη του νοσοκομείου, στις 9πμ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην ΥΠΕ, ενώ στις 10πμ θα βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο στην κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων.

“Το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε δουλειά και όχι απολύσεις. Η διοίκηση μας ανακοίνωσε πως με τη λήξη της σύμβασής μας στις 31/12 θα απολυθούμε. Είμαστε 48 εργαζόμενες καθαρίστριες που δουλεύουμε χρόνια στο νοσοκομείο. Για χρόνια πριν δουλεύαμε σε εργολάβους. Μετά μας πήρε το Ψυχιατρείο με σύμβαση δυο χρόνων. Τότε μας είπαν πως όταν έρθει η ώρα οι συμβάσεις θα ανανεωθούν. Τώρα μας πετάνε στο δρόμο”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Εύη Ντεμπαμπή καθαρίστρια στο ΨΝΘ.  

“Ήδη ανακοίνωσαν πως στα μέσα Νοέμβρη θα φέρουν κάποιες επικουρικές ενώ την 1η Ιανουαρίου θα κάνουν προσλήψεις με μόρια. Αυτό είναι άδικο. Είμαστε τόσα χρόνια στη δουλειά και θα μείνουμε χωρίς δουλειά γιατί δεν πιάνουμε τα μόρια; Μετά από τόσα χρόνια που δουλεύουμε στο ΨΝΘ, τώρα μας διώχνουν. Δεν πρόκειται όμως να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα διεκδικήσουμε τη δουλειά μας μέχρι τέλος. 

Από τη στιγμή που μας ανακοίνωσαν την απόλυσή μας δυο μήνες πριν, ξεκινήσαμε αμέσως τις κινητοποιήσεις. Φτιάξαμε επιτροπή αγώνα, κάναμε συνελεύσεις και ξεκινήσαμε με στάσεις εργασίας διεκδικώντας ότι θα μείνουμε στη δουλειά. Στην απεργία θα προσπαθήσουμε να είμαστε όλες”, υπογράμμισε η Ε. Ντεμπαμπή.

“Οι καθαρίστριες του ΨΝΘ δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας. Συσπειρώθηκαν έφτιαξαν Επιτροπή Αγώνα και δίνουν ένα μεγάλο και δίκαιο αγώνα. Στον αγώνα τους έχουν στο πλευρό τους και τους μόνιμους συναδέλφους αφού όλοι καταλαβαίνουμε πως η απόλυσή τους θα χειροτερέψει την κατάσταση στην ήδη προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου. Την ημέρα της απεργίας θα μας έχουν στο πλευρό τους”, ανέφερε η Κατερίνα Αβραμίδου εργαζόμενη στο ΨΝΘ και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.


ΠΟΕΔΗΝ

Συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις δίνει η ΠΟΕΔΗΝ, με 4ωρη παναττική στάση εργασίας (7πμ-11πμ) στις 22 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 7πμ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα. Βασική αιχμή της κινητοποίησης είναι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν να διαγραφούν από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.