Εκπαίδευση και νεολαία
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις σχολές: Στους δρόμους 14 και 17Ν

«Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός» είναι το σύνθημα που αποδεικνύουν επίκαιρο οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συνελεύσεις στις σχολές του Πολυτεχνείου, στην Ιατρική και αλλού και στις 13/11 έγιναν συνελεύσεις στο Πάντειο, στην ΑΣΚΤ, στη Νομική και στην Φιλοσοφική. 

Την Πέμπτη 8/11 έγινε πορεία για το άσυλο από την Νομική μέχρι την ΑΣΟΕΕ, γιατί κάθε φορά που το φοιτητικό κίνημα σηκώνει αντιστάσεις τα παπαγαλάκια του συστήματος μιλάνε «για το άσυλο, την ανομία και την βία». Την επόμενη μέρα (9/11) έγινε νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου. Η συνέχεια θα δοθεί με την απεργία στις 14/11, με τη συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου και με την διαδήλωση του Σαββάτου, στα 45 χρόνια από την εξέγερση που γκρέμισε την Χούντα. Την επόμενη εβδομάδα, με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων θα οργανωθεί η συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στην απεργία στις 28/11. 

«Την απεργία στις 14 Νοέμβρη στηρίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ηρακλείου. Τα τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών, Βιολογίας και Φυσικής συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συζήτηση για τη συμμετοχή στο Πολυτεχνείο αναδεικνύει ότι δεν είναι απλά μια επέτειος. Οι συνεχείς αγώνες των εργαζομένων και η μάχη που δίνουν μαζί φοιτητές και εκπαιδευτικοί για δημόσια και δωρεάν Παιδεία δείχνουν το μόνο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να κερδίσουμε λεφτά για τις ανάγκες μας. Παράλληλα, σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ είναι η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά και τους φασίστες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Διοργανώνουμε σε ΤΕΙ (Παρασκευή 12μμ Αμφ. Δ στη ΣΕΥΠ) και Πανεπιστήμιο (Τετάρτη Αμφ. Β φυσικό 2μμ) εκδηλώσεις με αφορμή το Πολυτεχνείο και συζητάμε τα συμπεράσματα και τα παραδείγματα στο πώς παλεύουμε σήμερα απέναντι στο σύστημα που αναπαράγει την λιτότητα, τον ρατσισμό και στρώνει το δρόμο στους φασίστες», δήλωσε στην ΕΑ ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ από το Βιολογικό.

«Οργανώνουμε την συμμετοχή μας και στο τριήμερο αλλά κυρίαρχα στην μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου», τόνισε ο Αργύρης Σκούρτης από τη ΣΓΤΚΣ. «Το Πολυτεχνείο φέτος, τρεις μέρες μετά την απεργία στις 14/11 και λίγες μέρες πριν την απεργία στις 28/11, ανάμεσα σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις για να καταδικαστούν οι φονιάδες της Χρυσής Αυγής και ενάντια στις επιθέσεις που κάνουν σε γειτονιές, μπορεί να αποτελέσει σταθμό στις μάχες του κινήματος. Αποφασίσαμε όλες οι δυνάμεις του συλλόγου κλειστή σχολή την Τετάρτη για να κατεβούμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Το ίδιο για Πέμπτη και Παρασκευή, για να συμμετέχουμε στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Την ίδια στιγμή μαζί με τον σύλλογο της ΣΤΕΤΡΟΔ πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Οργανώνουμε τους αγώνες και διεκδικούμε νέα γενική συνέλευση στις 22 Νοέμβρη».

Μαζική συνέλευση

«Η τελευταία συνέλευση των Ηλεκτρολόγων Βόλου, την Πέμπτη 8/11, ήταν η μαζικότερη στα τελευταία 6 χρόνια με 230 άτομα, από τα οποία 180 ψήφισαν την ενωτική πρόταση ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-Ανένταχτων», δήλωσε ο Γιάννης Σουμπάσης, από τη σχολή ΗΜΜΥ. «Αποφάσισε να ανοίξουμε προσωρινά την σχολή. Ο λόγος είναι ότι μετά από αυτόν τον αγώνα οι καθηγητές της σχολής αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους φοιτητές για ένα πρόγραμμα με ανθρώπινους ρυθμούς, χωρίς καθηγητική αυθαιρεσία και σεξιστικές συμπεριφορές. 

Στην επόμενη συνέλευση, εκτός των άλλων, χρειάζεται να μιλήσουμε για το Πολυτεχνείο και πώς οργανώνουμε τις δράσεις μας. Οι φοιτητές του ΣΕΚ οργανώνουμε την Πέμπτη 15/11 εκδήλωση για το Πολυτεχνείο (Θόλος, 6μμ), μια ευκαιρία να συζητήσουμε και για την επαναστατική αριστερά τότε και σήμερα. Η συνέχεια έρχεται με την πορεία του Σαββάτου στις 6μμ στο Θόλο όπου θέλουμε να έχουμε μαζικό μπλοκ και του φοιτητικού συλλόγου και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Τέλος καλούμε όλους να συμμετέχουν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γερμανική Επανάσταση στις 23/11, 7μμ στο Θόλο, για να συζητήσουμε συνολικά για την επαναστατική προοπτική των αγώνων που δίνουμε».

Ενωτικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου έβγαλαν μια σειρά οργανώσεις και νεολαίες, ανάμεσά τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Το κάλεσμα τονίζει ότι η επέτειος της εξέγερσης είναι εξαιρετικά επίκαιρη, συμπυκνώνοντας τον αντικυβερνητικό, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό χαρακτήρα όλων των αγώνων που ξεδιπλώνονται. Το κάλεσμα κλείνει: «Με βάση και την περσινή αρνητική εμπειρία, χρειάζεται ο μέγιστος δυνατός συντονισμός για την πολιτική αλλά και οργανωτική επιτυχία του φετινού τριημέρου, ώστε το Πολυτεχνείο να είναι ανοιχτό σε όλο τον λαό και να αποτελεί πραγματικό κέντρο ανάπτυξης του κινήματος. Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία, τα σωματεία και τους συλλόγους να συμμετάσχουν στο τριήμερο εορτασμό!»