Ιδέες
“Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”: Παρουσίαση του βιβλίου στους εργατικούς χώρους

Εκδήλωση στο νοσοκομείο Ερυθρός

Με επιτυχία συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκδηλώσεις στους εργατικούς χώρους για την παρουσίαση του νέου βιβλίου από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” της Μαρίας Στύλλου. Μετά το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου έγινε η αρχή, ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Ερυθρός με μεγάλη συμμετοχή και έντονη συζήτηση.

“Πάνω από 20 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ειδικευόμενες γιατροί, νοσηλεύτριες, εργαζόμενες από τα εργαστήρια και την καθαριότητα, πολλές συμβασιούχες, συμμετείχαν”, μας είπε για την εκδήλωση στον Άγιο Σάββα στις 8/11 η Ζαννέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, “Τόσο στις εξορμήσεις μας για την οργάνωση της εκδήλωσης τις προηγούμενες μέρες όσο και μετά, φάνηκε ότι ήταν μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στο χώρο.

Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, ακόμα και όσοι δεν κατάφεραν να έρθουν λόγω δουλειάς, είτε αγόρασαν το βιβλίο, είτε κουβέντιαζαν γι' αυτό γιατί είχαν δει την αφίσα ή είχαν πάρει την πρόσκληση. Και στις συζητήσεις μαζί τους, όλοι παραδέχονταν ότι υπάρχουν σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις. Όχι μόνο σχόλια ή υπονοούμενα που μπορεί να ακούγονται σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών σε ένα νοσοκομείο που είναι και πλειοψηφία, αλλά και ανισότητα όπως στις αμοιβές. Χαρακτηριστικά, η προϊσταμένη του τμήματός μου έφερε ως παράδειγμα ότι στο χώρο της υγείας το επίδομα ευθύνης των προϊστάμενων είναι χαμηλότερο από τα αντίστοιχα επιδόματα ευθύνης που λαμβάνουν άλλοι χώροι, κι αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαίνει γιατί στην υγεία οι προϊστάμενοι είναι πλειοψηφικά γυναίκες”.

“Στην ίδια την εκδήλωση, η Μαρία Στύλλου στην εισήγησή της τεκμηρίωσε αυτή την εικόνα της ανισότητας, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια σειρά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες αμφισβητούνται ξανά και ιδιαίτερα σήμερα στην κρίση του καπιταλισμού και μίλησε για τους αγώνες των γυναικών σαν κομμάτι του εργατικού κινήματος από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, προβάλλοντας το ρόλο τους στο να ξεσπάσουν ακόμα και επαναστάσεις όπως η Γερμανική και η Ρωσική.

Κεντρικά στοιχεία στην κουβέντα που ακολούθησε ήταν κατά πόσο η διεκδίκηση των γυναικών είναι ατομική ή συλλογική υπόθεση, αν η καταπίεση είναι ταξικό ζήτημα, αν γυναίκες και άντρες φτάνουν να αναπαράγουν τη σεξιστική ιδεολογία. Πολλά από αυτά απαντήθηκαν από εργαζόμενες που παρακολουθούσαν καταλήγοντας ότι η απάντηση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες εργατών και εργατριών: εκεί ανατρέπονται οι επιθέσεις, εκεί σπάνε οι κυρίαρχες ιδέες.

Ήταν μια φοβερή εκδήλωση που μας έβγαλε όλες και όλους πιο ξεκάθα­ρες/ους και δυνατές/ούς και αυτό φάνηκε από την επόμενη κιόλας μέρα που κάναμε περιοδεία στο νοσοκομείο για να καλέσουμε στην απεργία στις 14 Νοέμβρη μαζί με τις συμβασιούχες και τους συμβασιούχους από την καθαριότητα που ήταν στην εκδήλωση”.

Την εκδήλωση στον Ερυθρό στις 9/11 άνοιξε η Θένια Ασλανίδη, ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο, μιλώντας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες εκδόθηκε το βιβλίο, με τους αγώνες των γυναικών ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις να απλώνονται σε όλο τον πλανήτη και να εκφράζονται μέσα από μεγάλους κοινούς απεργιακούς αγώνες εργατών και εργατριών όπως στη Γλασκώβη για “ίση αμοιβή για ίση εργασία” ή στην Google ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ακολούθησε η Μαρία Στύλλου, ξεκινώντας από την ίδια εκρηκτική εικόνα του γυναικείου και εργατικού κινήματος σήμερα, αναλύοντας γιατί το καπιταλιστικό σύστημα είναι αυτό που κερδίζει από την καταπίεση των γυναικών και αναδεικνύοντας τη δύναμη της εργατικής τάξης να το ανατρέψει και να απελευθερώσει ολόκληρη την κοινωνία. Μια σειρά ζητήματα άνοιξαν στη συζήτηση, για την αλλοτρίωση, την ανθρώπινη φύση, την παιδεία και τι ρόλο παίζουν στην καταπίεση των γυναικών, κάνοντάς την πολύ ενδιαφέρουσα.