Εργατικό κίνημα
“Εργολαβικοί” εργαζόμενοι ΔΕΣΦΑ: Απεργία στις 16Ν

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ στην Πανεργατική Απεργία στις 30 Μάη

Την πρώτη 24ωρη απεργία στα χρονικά της ύπαρξής του προκήρυξε για την Παρασκευή 16 Νοέμβρη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ). Σύμφωνα με το απεργιακό πρόγραμμα την Παρασκευή 16/11 στις 8πμ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΣΦΑ (Λεωφ. Μεσογείων 357, Χαλάνδρι) ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Υπουργείο Ενέργειας (Λεωφ. Μεσογείων 119) όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Σταθάκη και κατάθεση ψηφίσματος με το αίτημα των εργαζόμενων για μονιμοποίηση εδώ και τώρα.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που έρχεται να υλοποιήσει την παμψηφεί απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι εργολαβικοί της ΔΕΣΦΑ στη μεγάλη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΣΦΑ και στην οποία πήραν μέρος με τηλεδιάσκεψη όλα τα μέλη του Συλλόγου από όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας πανελλαδικά.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους “σεβόμενοι την ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης  προκηρύσσουμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία με μοναδικό αίτημά μας την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την εργασιακή μας αποκατάσταση με ευθύνη και πρωτοβουλία Διοίκησης και Κυβέρνησης. Με την απεργία μας αυτή θέλουμε να αποδείξουμε περίτρανα ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε, ότι δε μας αρκούν πλέον οι υποσχέσεις. (...) Το εύλογο και δίκαιο αυτό αίτημά μας, ενώ επί χρόνια παρέμενε άλυτο, απέκτησε μια δραματική για τη ζωή και την εργασία μας εξέλιξη, μετά την ήδη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας και το πέρασμά της στο νέο καθεστώς ιδιοκτησίας και λειτουργίας της. Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας σε αυτούς που φράζουν το δικαίωμά μας στο μέλλον και μας παραδίδουν ομήρους στον νέο επενδυτή”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ίδια η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το ελληνικό δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ χαρίζει το 64% της δημόσιας εταιρίας φυσικού αερίου της χώρας σε μια Ισπανο-ιταλο-βελγική κοινοπραξία που αγόρασε ολόκληρη την εταιρία με συνολικό τίμημα 530 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο χαρακτηριστικό της κερδοφορίας της ΔΕΣΦΑ είναι πως υπάρχουν στα ταμεία της εταιρίας σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά τα οποία παραχωρούνται εξολοκλήρου στην ιδιωτική κοινοπραξία, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε με δάνειο 350 εκατομμυρίων ευρώ από ελληνική τράπεζα. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ είναι άλλο ένα τεράστιο ξεπούλημα που γίνεται με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμα πιο αδιανόητο είναι ότι η απελθούσα διοίκηση αρνείται να υπογράψει τη νέα ΣΣΕ που λήγει στις 31/12 για τους μόνιμους και ακόμα χειρότερα εγκαταλείπει στην τύχη τους πάνω από 350 συμβασιούχους εργαζόμενους που παρά την μακροχρόνια εργασία τους στη ΔΕΣΦΑ (οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται 20 χρόνια), τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως όλοι οι εργολαβικοί θα μονιμοποιηθούν. Σήμερα αρνείται ακόμα και να συζητήσει μαζί τους για το αυτονόητο δικαίωμα της εξασφάλισης της εργασίας τους. 

Εργασιακή ομηρία

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εργασιακής ομηρίας που έχουν επιβάλει οι εκάστοτε διοικήσεις τις τελευταίες δεκαετίες στους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι πως ενώ αλλάζουν οι εργολαβικές εταιρίες, οι εργαζόμενοι παραμένουν στα ίδια πόστα. “Όταν αλλάζει ο εργολάβος το προσωπικό παραμένει το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Α εργολάβο μεταφερόμαστε στον Β, στην ίδια θέση, με τα ίδια δικαιώματα, τον ίδιο μισθό, και με τον ίδιο προϊστάμενο και τον ίδιο διευθυντή γιατί το διευθυντικό δικαίωμα εκτελείται από τη ΔΕΣΦΑ. Στην καθημερινότητα και στην εργασία μας δεν παίρνουμε εντολές από τον εργολάβο αλλά από τη ΔΕΣΦΑ. Οι άδειές μας εγκρίνονται από τη ΔΕΣΦΑ, αξιολογούμαστε από τη ΔΕΣΦΑ, συμμετέχουμε σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρίας. Σαν να είμαστε προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το ΔΕΣΦΑ και όχι με εργολάβους”, περιγράφει εργαζόμενη μέσα από τη ΔΕΣΦΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη την αδιανόητη κοροϊδία της εταιρίας και των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια.

Η απεργία στις 16 Νοέμβρη είναι ένα πρώτο μεγάλο και σημαντικό βήμα που πρέπει να απλωθεί σε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΣΦΑ, συμβασιούχους και μόνιμους. Όλοι μαζί, συμβασιούχοι και μόνιμοι, μπορούν με κοινές απεργίες να πιέσουν εργοδοσία και κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Και όλοι μαζί, συμβασιούχοι και μόνιμοι, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει να παρέχει το κοινωνικό έργο για το οποίο δημιουργήθηκε, με φτηνή ενέργεια για όλο το λαό και “προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος”, όπως τονίζεται στην απεργιακή ανακοίνωση του ΠΣΕΦΑ.