Διεθνή
Bαρσοβία: Δεν «μάσησαν» οι αντιφασίστες

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Βαρσοβία, 11/11

Δεν μάσησαν οι αντιφασίστες στην Πολωνία και βγήκαν στους δρόμους, την ώρα που τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση τρομοκρατούσαν και προπαγάνδιζαν για μαζική συμμετοχή στην επίσημη “πατριωτική” πορεία. Χιλιάδες αντιφασίστες βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας στις 11 Νοέμβρη και βάδισαν σε ολόκληρη την πόλη με τα πανό τους, τα τύμπανα και τα συνθήματά τους, την ώρα που λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπέρα οι συμμορίες των νεοναζί οργίαζαν με την κάλυψη της κυβέρνησης και με την προστασία της αστυνομίας.

Ο Άντι Ζεμπρόφσκι από την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Πολωνία εξηγεί: “Η πολωνική κυβέρνηση έδωσε μεγάλη ώθηση στους φασίστες. Οργανώσαν μια πορεία με 200 χιλιάδες ανθρώπους με συνεργασία μεταξύ των φασιστικών οργανώσεων και των υπαλλήλων του κράτους στο υψηλότερο επίπεδο, για να «τιμηθεί» η εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας και το δρόμο άνοιγαν φαντάροι και στρατιωτικά οχήματα. Οι φαντάροι βρέθηκαν να παρελαύνουν χέρι χέρι με τους φασίστες δίπλα στα φασιστικά σύμβολα και σημαίες”.

Η πορεία ήταν το αποκορύφωμα του ταγκό που χορεύει η δεξιά κυβέρνηση του “Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης” με τους φασίστες. Οι φασίστες είχαν ανακοινώσει ότι θα ηγηθούν της πορείας. Η κυβέρνηση αντί να τους σταματήσει, πλειοδότησε. Θα την οργάνωναν μαζί, για να δείξει ότι είναι πιο “πατριωτική” από τους “νεαρούς πατριώτες” όπως αποκαλεί τους φασίστες. Στήθηκαν τραπέζια διαπραγματεύσεων με τους φασίστες να εκπροσωπούνται ως ίσοι με την κυβέρνηση. Την ίδια πολιτική πλειοδοσίας ακολουθεί εξάλλου η κυβέρνηση στα ζητήματα του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες είναι περήφανοι που αντιστάθηκαν σε αυτή την ξεδιάντροπη συμμαχία. Στην ανακοίνωση της αντιφασιστικής συμμαχίας λενε: “Η 11η Νοέμβρη ήταν η μεγαλύτερη πορεία στους δρόμους της Βαρσοβίας που έχουμε οργανώσει. Με τη συμμετοχή τριών αρμάτων με μουσική, πρωτότυπα πανό και ανεμίζοντας σημαίες με τα τρία βέλη, χιλιάδες κόσμος βγήκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επανεμφάνιση του φασισμού. Δείξαμε ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας επιβάλουν διαχωρισμούς για το ποιος είναι καλύτερος και χειρότερος, ποιος είναι νόμιμος και παράνομος, να μας επιβάλουν πώς θα ντυνόμαστε, τι θα πιστεύουμε και πώς θα συμπεριφερόμαστε. Δείξαμε επίσης ότι ο αντιφασισμός δεν είναι απλώς η αντίσταση στη φαιά βία, αλλά μια καθημερινή μάχη σε διαφορετικά μέτωπα: από τις εργατικές κινητοποιήσεις, τα γυναικεία δικαιώματα μέχρι την μάχη ενάντια στη θρησκευτική προπαγάνδα στα σχολεία, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Μόνο με την αλληλεγγύη και τη συνεργασία πάνω από τους διαχωρισμούς μπορούμε να σταματήσουμε το ανερχόμενο κακό. Η διαδήλωση εξελίχθηκε ειρηνικά, χωρίς κανένα επεισόδιο και τελείωσε με πάρτι και χορό στην πλατεία Τριών Σταυρών.”