Κορονοϊός
Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών τώρα!

17/3, Συλλαλητήριο για την Υγεία στο Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τα κέρδη των κλινικαρχών πάνω απ' όλα. Αυτός είναι ο οδηγός της κυβέρνησης, η απαραβίαστη αρχή που εξηγεί όλες τις εγκληματικές επιλογές της. Δεν παν τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν γεμίσει, ο αριθμός των νεκρών να έχει ξανά εκτοξευτεί, οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ να έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ να έχουν εξοντωθεί. Για την κυβέρνηση, χαλάλι! Τις ιδιωτικές κλινικές να μην πειράξει μόνο.

Οι συνέπειες είναι τραγικές. Η φωτογραφία της γιατρού στον Ευαγγελισμό από την εφημερία του νοσοκομείου την Κυριακή 21 Μάρτη το βράδυ (που δημοσίευσε ο 902.gr) θύμιζε Μπέργκαμο στην Ιταλία ένα χρόνο πριν. Αλλά αυτό που είχε να προτείνει ως «λύση» ο υπουργός Υγείας το επόμενο πρωί ήταν την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με το ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα. Αντί να κάνει εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, αντί να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία, το προσωπικό και τις υποδομές τους χωρίς καμιά αποζημίωση στα αφεντικά τους, κάνει μια τρύπα στο νερό.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να καταρρέουν. Όπως έγραψε την Τρίτη 23/3 η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς, «Για 179 COVID ασθενείς εφημερεύουν 2 επιμελητές και 3 ειδικευόμενοι ιατροί. Αναλογία: 36 ασθενείς για κάθε γιατρό. Η ασφάλεια ΧΑΘΗΚΕ». Δρομοκαΐτειο και Μεταξά έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες. Όσα έζησε ο Άγιος Σάββας τον Οκτώβρη με την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε προσωπικό και ασθενείς, τα ζουν αυτή τη στιγμή τα δυο αυτά νοσοκομεία. Και μάλιστα εν μέσω του πιο θανατηφόρου κύματος που όλα τα νοσοκομεία είναι φρακαρισμένα και αδυνατούν να βοηθήσουν. Αλλά για τους υπεύθυνους οι υγειονομικοί που διαμαρτύρονται «κάνουν συνδικαλισμό»(!), όπως απάντησε η Διοίκηση του Δρομοκαϊτείου στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών εδώ και τώρα γίνεται κεντρικό και επιτακτικό. Την Τρίτη 23 Μάρτη το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφίο, η ΟΕΝΓΕ -μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- καλούσε συντονισμένες κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας και μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια («ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» στους Αμπελόκηπους, «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» και «ΥΓΕΙΑ» στο Μαρούσι, «ΙΑΣΩ GENERAL» στο Χολαργό).

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας, δουλεύει στο “κόκκινο”, δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ημέρα με την ημέρα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δουλεύουμε ασταμάτητα, εκτεθειμένοι και οι ίδιοι στους ίδιους μεγάλους κινδύνους... Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί αντί να ανοίξει, ΚΛΕΙΝΕΙ τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά τμήματα, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο, ο Ερυθρός Σταυρός, ακόμα και κλινικές Ογκολογικών Νοσοκομείων όπως του Μεταξά. Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να “παραχωρήσουν” κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής. Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου καταγράφει ήδη τραγικά αποτελέσματα...

Απαιτούμε: Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών. Κεντρικός καταμερισμός και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας ώστε να μη μετατραπεί το σύστημα δημόσιας Υγείας της χώρας σε σύστημα μιας νόσου. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή και την υγεία μας». 

Η απεργιακή κλιμάκωση είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη.