ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Έγκλημα σε βάρος της Δημόσιας Υγείας

Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Υγείας-Πρόνοιας ενάντια στην δολοφονική πολιτική των Μνημονίων και της Τρόικα απέναντι στους καρκινοπαθείς και τους χρονίως πάσχοντες με τις επιλογές του Λοβέρδου και την διάλυση της δημόσιας υγείας.

«Ο απερίγραπτος κ. Λοβέρδος – που έχει το θράσος να κάνει τώρα δηλώσεις και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τις σωρούς ασθενών για τον θάνατο των οποίων είναι ηθικός αυτουργός- είχε πέρυσι ανακοινώσει με … πανηγυρισμούς «νέες» ρυθμίσεις για την χορήγηση φαρμάκων στους χρονίως πάσχοντες. Συγκεκριμένα, αντί για την συνηθισμένη διαδικασία, δηλαδή την συνταγογράφηση του φαρμάκου στον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και την προμήθειά του από ιδιωτικό φαρμακείο, τα «ακριβά» φάρμακα των χρονίως πασχόντων ανατέθηκαν στα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΙΚΑ (τώρα ΕΟΠΥΥ) για διανομή στους ασθενείς. Αυτό γιατί έτσι  –υποτίθεται- θα εξασφαλιζόταν χαμηλότερη τιμή.

Με άλλα λόγια, θα γινόταν συμφωνία με συγκεκριμένες εταιρείες να προμηθεύουν πιο φτηνά με αντάλλαγμα το «μονοπώλιο», αφού το δικό τους σκεύασμα θα ήταν το μοναδικό διαθέσιμο της κατηγορίας του. Αν το δημόσιο φαρμακείο (του νοσοκομείου ή του ΕΟΠΥΥ) δεν διέθετε το φάρμακο, ο ασθενής με την πιστοποίηση της μη διαθεσιμότητας (την σφραγίδα «στερείται») μπορούσε τότε να το προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο. Όμως, στην πορεία το υπουργείο με διαδοχικές εγκυκλίους περιόρισε δραματικά τη λίστα των φαρμάκων για τα οποία επιτρέπεται αυτή η διαδικασία. Έτσι, από τη μία τα δημόσια φαρμακεία δεν τα διαθέτουν (και μάλιστα ο ασθενής πρέπει να ταλαιπωρείται ατέλειωτες ώρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναζητώντας τα) γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν τα χρωστούμενα για να τα προμηθεύσουν και από την άλλη δεν υπάρχει διαδικασία διανομής τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

“Ληστεία του αιώνα”

Από την άλλη, πολλές συνεδρίες (σχήματα) χημειοθεραπειών στα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς αναβάλλονται, γιατί τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αγοράσουν τα νοσοκομειακά αυτά σκευάσματα λόγω οικονομικής στενότητας. Υπενθυμίζεται πως από τη μια οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα ήταν φέτος μειωμένοι κατά 40-45% και από την άλλη λίγο πριν το PSI έγινε η γνωστή «ληστεία του αιώνα» στους έντοκους λογαριασμούς των νοσοκομείων από τον κ. Προβόπουλο και την συμμορία του. Τέλος, λόγω της από καιρό αναμενόμενης χρεωκοπίας του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία έχουν στερηθεί κάθε έσοδο.

Τα παραπάνω είναι απευθείας συνέπειες της καταστροφικής και δολοφονικής πολιτικής της τρόϊκας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τις εντολές της. Δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών με ταυτόχρονη εξασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, με άλλα λόγια συνταγή απόλυτης κοινωνικής καταστροφής και γενοκτονίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια τονίζεται η ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων. «Το μαζικό κίνημα και η Αριστερά πρέπει επειγόντως να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες ΤΩΡΑ και όχι να περιμένουν στους… καναπέδες το αποτέλεσμα των εκλογών. Κάθε μέρα που περνάει χάνονται ζωές.

Επίσης, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς σύγκρουση με τους καθεστωτικούς μηχανισμούς της χούντας του κεφαλαίου και τα μεγάλα συμφέροντα, δεν εξασφαλίζει ΤΙΠΟΤΑ».