Εκδηλώσεις του ΣΕΚ: Η συζήτηση για το Ευρώ ανάβει

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/6 Νομική 7μμ

Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, Κώστας Σαρρής

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/6 Σινέ Αλέκα (πλ. Γαρδένια) 7μμ

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Φλώρα Παπαδέδε

ΧΑΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/6 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗ 7/6 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, Σπύρος Μαρκέτος

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 7/6 Θεατράκι ΟΤΕ 7μμ

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Βασίλης Συλαϊδής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 7/6 Εργατικό Κέντρο 6μμ

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

ΞΑΝΘΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/6 Εργατικό Κέντρο 7.30μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 10/6 Εργατικό Κέντρο 7.30μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας


Πειραιάς

Συνέχεια μιας από τις πιο σημαντικές συζητήσεις του Μαρξισμού 2012 ήταν η συζήτηση που οργάνωσε το ΣΕΚ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά την Τετάρτη 30/5 με ομιλητές τον Θανάση Διαβολάκη, Δημοτικό Σύμβουλο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Πειραιά, τον Κώστα Σαρρή, δημοσιογράφο και τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη.

Στην εκδήλωση που παραβρέθηκαν δεκάδες μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αγωνιστές των κινημάτων, μετανάστες, εργαζόμενοι και νεολαίοι, οι εισηγητές εξήγησαν ο καθένας από την δική του σκοπιά τόσο το γιατί είναι αναγκαία σήμερα η ρήξη με το ευρώ, όσο και το τι αυτή θα σημάνει σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Κώστας Σαρρής εξήγησε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και το βάθος του προβλήματος μέσα στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα θα βρεθούν και άλλες χώρες της Ευρώπης πολύ σύντομα. Ο Θανάσης Διαβολάκης τόνισε την αναγκαιότητα για έξοδο από το ευρώ από την σκοπιά της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Πάνος Γκαργκάνας αναφέρθηκε στο πολιτικό κομμάτι της ρήξης με το ευρώ και τις πιέσεις που θα ασκηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσει η αριστερά και το εργατικό κίνημα.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις και έγινε πολύ ζωντανή συζήτηση.

Υπήρχαν απόψεις που εξέφρασαν φόβο για μια τέτοια εξέλιξη τονίζοντας την αναγκαιότητα η Ελλάδα να μην κάνει μεμονωμένες κινήσεις αφού υπάρχει ο φόβος της απομόνωσης με άσχημα αποτελέσματα ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των τοποθετήσεων ωστόσο καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο τέλος από τους εισηγητές ήταν καθαρά υπέρ της εξόδου αναγνωρίζοντας πως η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει και αργά ή γρήγορα η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ζητήματα επιβίωσης.

Η ίδια η συζήτηση αποδεικνύει τα μεγάλα ερωτήματα που έχει ο κόσμος και την αναγκαιότητα από την πλευρά της αριστεράς να τα απαντήσει και όχι να τα αποφεύγει αφού είναι θέματα που πολύ γρήγορα μπροστά στις καταιγιστικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως εξήγησαν και οι εισηγητές, θα καλεστούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Μελπωμένη Μαραγκίδου


Χαλάνδρι

Πάνω από 40 εργαζόμενοι και νεολαίοι, κόσμος της γειτονιάς, μεταξύ αυτών και άτομα που ήρθαν αφού είδαν την αφίσα και αναγνώρισαν την σημασία μιας τέτοιας συζήτησης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, βρέθηκαν στην συζήτηση σχετικά με το αν μπορεί να γίνει ρήξη με το Ευρώ, που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στο στέκι της Δημοτικής Κίνησης στο Χαλάνδρι με ομιλητές τον Πάνο Γκαργκάνα, τον Σπύρο Κότσια και τον Γιώργο Λιερό την προηγούμενη Πέμπτη 31/5.

Ακριβώς γιατί και το πάνελ και το ακροατήριο είχε κόσμο και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση άνοιξε και από τις δυο πλευρές. Από την μια μεριά ο Σ. Κότσιας -ο οποίος παρά την συστράτευσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας δυνατής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που υποστήριξε την αναγκαιότητα εξόδου από το ευρώ, εξήγησε πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία μέσα από μεταρρυθμίσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά τόσο ο Π. Γκαργκάνας όσο και ο Γ. Λιερός υποστήριξαν πως η άμεση έξοδος και ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις άμεσες οικονομικές πιέσεις που θα ασκήσουν οι διεθνείς κερδοσκόποι.

Μετά τις εισηγήσεις τα ερωτήματα ήταν πολλά όχι μόνο για το πώς και με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί η έξοδος από το ευρώ, αλλά και τι θα σημάνει στην καθημερινότητα των απλών εργαζόμενων και πώς θα επηρεάσει το βιωτικό επίπεδο. Υπήρχαν απόψεις που έλεγαν πως μια τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή βοηθάει το αντίπαλο στρατόπεδο δίνοντας επιχειρήματα στην καταστροφολογία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των τοποθετήσεων τόνιζε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο, όχι μόνο γιατί η ρήξη μπορεί να συμβεί μετά από δική μας πρωτοβουλία αλλά και γιατί στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης της ευρωζώνης κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και ως απόφαση της ίδιας της Ε.Ε.

Το βάθος της συζήτησης που έγινε αποδεικνύει την σημασία των εκδηλώσεων και την αναγκαιότητα αυτές οι απόψεις να φτάσουν σε ευρύτερα ακροατήρια.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη


Γιάννενα

Στην καρδιά της πολιτικής βρισκόταν η συζήτηση που οργανώσαμε το Σάββατο 2/6 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ο Πετρος Κωνσταντίνου άνοιξε την κουβέντα σημειώνοντας τη σχέση του ελληνικού καπιταλισμού με την Ε.Ε. και το ευρώ αλλά και τη διαδρομή γιγάντωσης του δημόσιου χρέους.

Στη συνέχεια έβαλε τις εναλλακτικές που προτείνονται από την αντικαπιταλιστική αριστερά. 30 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση εργαζόμενοι, φοιτητές αλλά και κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις διεύρυναν ακόμα περισσότερο τη συζήτηση ανοίγοντας ζητήματα γύρω από την κυβέρνηση της αριστεράς, τις προτάσεις μας για την άμεση λύση προβλημάτων όπως η ανεργία, η φτώχεια, τα κλεισίματα. Επιπλέον η σύνδεση της σύγκρουσης με τα μνημόνια και της εξόδου από το ευρώ με τους εργατικούς αγώνες του τελευταίου διαστήματος. Ήταν μια συζήτηση που εξόπλισε όλους όσους την παρακολούθησαν με γερά επιχειρήματα για τις μάχες που έρχονται, από τις εκλογές μέχρι τη σύγκρουση με τα αφεντικά.

Αργυρή Ερωτοκρίτου


Πάτρα

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, για τη ρήξη με το ευρώ, στην Πάτρα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα. Μεταξύ τους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Την εισήγηση έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας και αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Χρήστος από την Ιντρακόμ, βάζοντας το παράδειγμα από την συνέλευσή του και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει αλλά και ρωτώντας πως μπορεί να κερδίσει το χώρο του πάνω στα ζητήματα της ρήξης με το ευρώ και του εργατικού ελέγχου. Η Λέττα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια έβαλε το πόσο θετική είναι η στροφή προς τα αριστερά του κόσμου και το ρόλο που έχει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Αλέξης, εργαζόμενος, έβαλε το ερώτημα για το ποιο είναι το πλάνο της σε σχέση με την εξουσία, ενώ επίσης σχολίασε ότι η κοινοβουλευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σα να θέλει να μετατρέψει αυτό το σύστημα από “καρχαρία”, σε “αντιλόπη”. Η Βάσω, φοιτήτρια τόνισε το πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις των εξωτερικών συνεργείων της Εργατικής Αλληλεγγύης, σε εργατικούς χώρους στην Πάτρα. Στο κλείσιμο απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που μπήκαν στη συζήτηση, ταυτόχρονα όμως μπήκαν και τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστιής αριστεράς, με πρώτο σταθμό στην Πάτρα, το αντιναζιστικό συλλαλητήριο στις 8 του μήνα. Η συνέχεια λοιπόν στους δρόμους.

Ράνια Κούτσικου