ΗΛΠΑΠ

Θυελλώδης ήταν η συνέλευση που πραγματοποίησε με 5ωρη στάση εργασίας το σωματείο των Οδηγών του πρώην ΗΛΠΑΠ και στην οποία πήρε μέρος η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών των Τρόλεϊ.

Μετά την ομιλία του προέδρου του σωματείου Νικολακόπουλου, δεκάδες οδηγοί εξοργισμένοι αντιδρούσαν φωνάζοντας σε κάθε προσπάθεια της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να υπογράφει μέσα στην Μ. Εβδομάδα, κρυφά, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις που φτάνουν το 30%, χωρίς μάλιστα να ζητιέται καν η άποψη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζόμενων.

Παρά τις προσπάθειες του προεδρείου του Σωματείου να δικαιολογήσει τη στάση της λέγοντας πως αν δεν είχε υπογραφεί σήμερα ΣΣΕ τότε οι μειώσεις θα ήταν ακόμα χειρότερες λόγω του νόμου της Μετενέργειας, οι προτάσεις για μομφή και για αλλαγή διοίκησης έπεφταν βροχή. “Δεν υπάρχει ούτε ένας εδώ μέσα που να συμφωνεί με αυτό που κάνατε. Δεν εκφράζετε κανέναν. Πρέπει να φύγετε”, τόνισε ο Γιάννης Δράκος οδηγός στην εταιρία.

Ταυτόχρονα μέσα από τις τοποθετήσεις φαινόταν ξεκάθαρα η δεινή θέση που έχουν έρθει οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές. “Κανείς πλέον δεν ξέρει πόσος είναι ο πραγματικός τους μισθός. Για μήνες πληρωνόμαστε με έναντι. Κάναμε Χριστούγεννα χωρίς δώρο. Όλα τα θεσμικά που είχαμε κερδίσει -κατασκηνώσεις για τα παιδιά μας, φόρμες και ρούχα εργασίας, κλπ- τα πληρώνουμε πλέον από την τσέπη μας. Το ταμείο μας από την αρχή της χρονιάς έχει περιέλθει στον ΕΟΠΠΥ και από τότε δεν έχουμε γιατρούς ούτε για εμάς ούτε για τις οικογένειές μας”, τόνισε ένας άλλος οδηγός, ο Γιώργος, εξοργισμένος.

Τέτοια θα είναι και η αντιμετώπιση που θα βρει μπροστά της και η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Με την ίδια δικαιολογία -της μετενέργειας- η συνδιοίκηση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 35% ενώ αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση ορυχείων, μονάδων και δικτύων. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλει την διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που “κρυφά από τους εργαζόμενους υπέγραψε την πιο επαίσχυντη συλλογική Σύμβαση στην ιστορία της ΓΕΝΟΠ”.