Αναιρέσεις 2012: Οι συζητήσεις παίρνουν το πάνω χέρι από τις συναυλίες

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» που οργανώνει η νεολαία «Κομμουνισική Απελευθέρωση». Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι αγωνιστές πήραν μέρος στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι πολιτικές συζητήσεις συγκέντρωσαν μεγάλο μέρος του κόσμου που βρέθηκε στη Γεωπονική, τις περισσότερες φορές όσο κόσμο μπορούσε να στριμωχτεί στο διαθέσιμο χώρο. Πολύ προχωρημένη πολιτικά ήταν η συζήτηση για το φασισμό που έγινε την Παρασκευή το βράδυ. Από μόνη της η ανάδειξη της φασιστικής απειλής σε πρωτεύον ζήτημα στις Αναιρέσεις αποτελεί σημαντική κατάκτηση. Το πάνελ βοήθησε αυτό το προχώρημα να βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Ο Κώστας Φουρίκος συντόνισε τη συζήτηση, στην οποία εισηγήσεις έκαναν ο ιστορικός Σπύρος Μαρκέτος, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης και ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Ο Σπ. Μαρκέτος όρισε θεωρητικά και ιστορικά το φασιστικό φαινόμενο, εξηγώντας πώς στις σημερινές συνθήκες κρίσης μπαίνει ανάμεσα στις δυνητικές επιλογές που έχει η αστική τάξη για να τσακίσει το κίνημα. Μ’αυτήν την έννοια η Αριστερά χρειάζεται να έχει στρατηγική αντιμετώπισης με μέτωπο ενάντια στους φασίστες, απομονώνοντάς τους ιδεολογικά, στο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα ανοίγοντας το δρόμο για συνολική εναλλακτική λύση απέναντι στον καπιταλισμό.

Ο Γιάννης Ραχιώτης επέμεινε περισσότερο στο στενό δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και στις φασιστικές ομάδες από την εποχή του Μεταξά, στον εμφύλιο, στη Χούντα, τη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης έβαλε στο επίκεντρο τη μαρξιστική αντιμετώπιση του φασισμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολύτιμη διδάγματα από τη δράση και τις αναλύσεις των επαναστατών της δεκαετίας του ’20 και του ’30, οι οποίοι πρωτοήρθαν αντιμέτωποι με το φασιστικό φαινόμενο. «Ο Φασισμός είναι μορφή της αστικής κυριαρχίας σε ακραίο βαθμό. Όμως πρόκειται για ειδική μορφή αστικής κυριαρχίας διακριτή τόσο από τον κοινοβουλευτισμό όσο και από τις στρατιωτικές δικτατορίες. Διακριτό του χαρακτηριστικό είναι η προσπάθεια οικοδόμησης μαζικού αντιδραστικού κινήματος. Μ’αυτήν την έννοια χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης», είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη συμμετοχή είχε η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στις εκλογές, το Σάββατο το βράδυ. Συντονιστής ήταν ο Γιάννης Σκινδήλιας και εισηγητές ο Πάνος Γκαργκάνας από το ΣΕΚ, ο Τάσος Σταυρόπουλος από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, και ο Άγγελος Χάγιος από το ΝΑΡ.

Καθαρές απαντήσεις

Ο Τάσος Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι οι καθαρές απαντήσεις στα ζητήματα της κρίσης, της διαγραφής του χρέους και της ρήξης με το ευρώ είναι προϋποθέσεις για να δοθεί η μάχη κόντρα στη λιτότητα. Υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση του πόλου των δυνάμεων που δίνουν τέτοιες καθαρές απαντήσεις, γύρω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Πάνος Γκαργκάνας μίλησε για το δίλημμα του ευρώ που μπαίνει από την άρχουσα τάξη εν όψει των εκλογών. Εξήγησε πως αν μας παρουσιάζουν το ευρώ ως «σωσίβιο» που θα μας βγάλει από την κρίση, χρειάζεται να θυμηθούμε τις ρίζες της κρίσης για να εξηγήσουμε πως το ευρώ ήταν αυτό που έβγαλε τον ελληνικό καπιταλισμό από την κρίση χρέους της δεκαετίας του ’80 και σήμερα είναι ένα σκασμένο σωσίβιο που μόνο στον πάτο μπορεί να μας οδηγήσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να δώσει με αυτοπεποίθηση τη μάχη των εκλογών, γιατί το ρεύμα προς τα αριστερά δυναμώνει και γνωρίζουμε πως παίξαμε ρόλο για να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί. Είμαστε μόνο στην αρχή», τόνισε.

Ο Άγγελος Χάγιος μίλησε για τις πιέσεις που ασκούνται πάνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως αυτές οι πιέσεις είναι αντανάκλαση των πιέσεων που ασκεί η άρχουσα τάξη πάνω στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα. «Θέλουν να βάλουν την Αριστερά να υποταχθεί, να δηλώσει πίστη στο ευρώ και να μετατραπεί σε μια δύναμη διαχείρισης της κρίσης που θα απογοητεύσει τον κόσμο, με τρόπο που θα το πληρώσουμε όλοι μαζί», προειδοποίησε.

Η επιτυχία των Αναιρέσεων δείχνει πως ο κόσμος της Αριστεράς και ιδιαίτερα ο κόσμος που στηρίζει και ενεργοποιείται γύρω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλο και περισσότερο αναζητά χώρους για συζήτηση και για πιο βαθύ πολιτικό προβληματισμό.


Με αφορμή τις Αναιρέσεις, ήρθαν προσκεκλημένοι στην Ελλάδα τρεις προσωπικότητες της διεθνούς Αριστεράς, ο συγγραφέας Τάρικ Άλι, ο υπεύθυνος του περιοδικού Socialist Register, Λίο Πάνιτς και ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας του βιβλίου «The Gramscian Moment», Πίτερ Τόμας.

Οι δύο από τους τρεις καλεσμένους, Τάρικ Άλι και Λίο Πάνιτς δεν έχασαν την ευκαιρία να δείξουν την έλλειψη πολιτικού τακτ. Παρότι καλεσμένοι μιας οργάνωσης που συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάλεσαν σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τάρικ Άλι με πιο άκομψο τρόπο, ο Πάνιτς σε συνεντεύξεις που παραχώρησε. Το σίγουρο είναι πως περισσεύουν τέτοιου είδους συμβουλές από οποιονδήποτε νιώθει ότι έχει το κύρος να «καθοδηγήσει» στην Ελλάδα. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν δώσει τεράστιες μάχες, δίνοντας τη ζωή τους στους δρόμους, στα αμφιθέατρα και στους χώρους δουλειάς για να χτίσουν το αντικαπιταλιστικό ρεύμα εδώ και χρόνια, κόντρα σε πάσης φύσεως προδοσίες της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Αν δεν το έκαναν αυτό, δεν θα υπήρχε τώρα η αριστερή στροφή για να πανηγυρίζουν οι διεθνείς φίλοι μας. Αν αυτοί οι τελευταίοι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά, θα έπρεπε να φροντίσουν να ενημερωθούν αντί να κουνούν το δάκτυλο σε αυτούς που τους κάλεσαν.