Αντιφασιστική Χαλκίδα

Την Παρασκευή 1 Ιούνη, έγινε στη Χαλκίδα συγκέντρωση και πορεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης ως απάντηση στις επιθέσεις που έκανε η Χρυσή Αυγή σε Πακιστανούς μετανάστες στο Βασιλικό Εύβοιας, ακριβώς μια βδομάδα πριν.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση από την αντιφασιστική κινητοποίηση στη Χαλκίδα “Την πορεία καλούσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ΚΕΕΡΦΑ, η τοπική ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Χαλκιδέων, η Ε.Λ.Μ.Ε, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ουλαλούμ και η Πρωτοβουλία για δίκτυα έμπρακτης αλληλεγγύης-αντίστασης σε κάθε γειτονιά.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα γραφεία της Χ.Α. στην Εύβοια άνοιξαν το Σεπτέμβρη του 2011 και στις εκλογές της 6ης Μαΐου η Χ.Α. έβγαλε βουλευτή στο Νομό. Ωστόσο, η επίθεση στο Βασιλικό ήταν η πρώτη οργανωμένη ρατσιστική επίθεση που έγινε στην Εύβοια. Ο κόσμος της Εύβοιας, ακόμη και η πλειοψηφία αυτών που την ψήφισαν, αγνοούν εντελώς τον φασιστικό και δολοφονικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τον οποίο καλύπτει με μεγάλη προσοχή πίσω από «αγαθοεργίες» και δράσεις που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον «έλληνα εργαζόμενο».

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρόσκληση που απευθύνουν στους πολίτες να δίνουν στοιχεία από το τηλέφωνο, προκειμένου, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, «να στοιχειοθετηθεί καταγγελία κατά μεγάλων βιομηχανικών και ξενοδοχειακών μονάδων που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες (αλλά και υποαμειβόμενους "μαθητευόμενους", κυρίως αλλοδαπούς, πέραν της νόμιμης ποσόστωσης του 17%)». Όπως μαθαίνουμε, τα μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη «επισκεφτεί» διάφορες τοπικές επιχειρήσεις.

Συνεπώς, ένα από τα σημαντικά σημεία της αντιφασιστικής δράσης στην πόλη πρέπει να είναι η δημοσιοποίηση με κάθε ευκαιρία του φασιστικού και εγκληματικού  χαρακτήρα της οργάνωσης, κάτι που είναι αυτονόητο για πολλούς αγωνιστές στην Αθήνα, αλλά είναι δυστυχώς άγνωστο σε πλατιά κομμάτια του μαθητικού και εργαζόμενου κόσμου στην επαρχία. Σύμμαχος μας πρέπει να είναι σε κάθε βήμα οι μετανάστες που ζουν στον τόπο μας αλλά και κάθε διαθέσιμος φορέας και συλλογικότητα, από το ΕΚΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι τις επίσημες πολιτικές δυνάμεις και τον τοπικό τύπο.

Η συγκέντρωση της Παρασκευής έγινε στο πλέον πολυσύχναστο μέρος της πόλης, κράτησε συνολικά τρεις ώρες και κατέληξε σε πορεία μέσα στο εμπορικό κέντρο, στην οποία συμμετείχαν έλληνες από όλες τις συλλογικότητες και πολλοί Πακιστανοί μετανάστες, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της μέρας εκφοβιστικές συλλήψεις μεταναστών από την τοπική αστυνομία. Η επιτυχία αυτής της δράσης είναι τεράστια, γιατί κατάφερε να σπάσει επιτέλους τον φόβο και τη διστακτικότητα που ένιωθαν όχι μόνο οι ξένοι εργάτες, αλλά και όλοι εμείς, που είδαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον φασισμό να οργανώνεται και να νομιμοποιείται μέσα στην πόλη μας.

Ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: στην Εύβοια και ειδικότερα στη Χαλκίδα, τον τελευταίο χρόνο δεν είδαμε μόνο την άνοδο του φασισμού, αλλά κυρίως την άνοδο των κινημάτων με δράσεις, συνελεύσεις, συνεργασίες και δίκτυα αλληλεγγύης πρωτοφανή για την πόλη. Η Χαλκίδα ανήκει στα κινήματα και όχι στους φασίστες”.

Προσαγωγές μεταναστών

Ωστόσο η αστυνομία έπαιξε για άλλη μία φορά το βρώμικο ρόλο της συλλαμβάνοντας, αντί για τους φασίστες, τους μετανάστες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. “Την Παρασκευή 1 Ιούνη, μέρα της διαδήλωσης κατά των ρατσιστικών επιθέσεων στο Βασιλικό, η Αστυνομία μετά από μπλόκο προσήγαγε πενήντα μετανάστες για να σταματήσει την συμμετοχή τους στη κινητοποίηση που είχαν καλέσει φορείς και κινήσεις”, καταγγέλει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας. “Είχε προηγηθεί «επίσκεψη» του αρμόδιου αστυνομικού οργάνου για την Εύβοια, ο οποίος προσήλθε την Δευτέρα 28 Μάη στο Εργατικό Κέντρο όπου διοργανώθηκε σύσκεψη για την καταγγελία των ρατσιστικών επιθέσεων και απαιτούσε από το πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ να μην καλεστεί ανοιχτή διαδήλωση στη πόλη!

Όμως, προχώρησαν ένα βήμα μπροστά στη τρομοκρατία. Κράτησαν οκτώ μετανάστες, ως τιμωρία, ενώ συγγενείς τους καταγγέλλουν ότι τους ανέφεραν ότι αστυνομικοί μέσα στο ΑΤ Χαλκίδας, πρώτα τους χτύπησαν λέγοντας τους «ότι οργανώσατε διαδήλωση» και μετά τους διασκόρπισαν σε άλλα τμήματα, όπως στη Λαμία, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την επικοινωνία και τη νομική στήριξη.

Την Κυριακή 3 Ιούνη τα χαράματα ξανά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής οργάνωσαν καταδρομική επίθεση στο Βασιλικό σπάζοντας τα τζάμια και ρίχνοντας αναμμένο ξύλο με φωτιά σε χώρο θρησκευτικής λατρείας”.