Αντιφασιστικές εκδηλώσεις

Ρέθυμνο

Έγινε την Τετάρτη 30/5 η προγραμματισμένη εκδήλωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Ρεθύμνου με θέμα «Η ιστορία του Φασισμού και η άνοδος της Χρυσής Αυγής». Η αίθουσα του φοιτητικού-πολιτιστικού κέντρου «Ξενία» γέμισε από συμπολίτες μας, αλλά και αρκετούς φοιτητές, που ήρθαν να ακούσουν τη σχετική εισήγηση του Νίκου Σερντεδάκι και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας Π.Κ. μίλησε για την ιστορία και τη φύση του φασιστικού φαινομένου και εξήγησε τους ιδεολογικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, αλλά και οικονομικούς παράγοντες που επέτρεψαν την εμφάνισή του και καθόρισαν την ιστορική του διαδρομή. Αναφέρθηκε επίσης στις εκφράσεις που γνώρισε ο φασισμός στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ‘30 έως και σήμερα, όπου η διάψευση των προσδοκιών και η διάλυση των σχεδίων ζωής χιλιάδων ανθρώπων εντείνει, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τον κίνδυνο του φασισμού. Τέλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διάχυση φασιστικών ιδεών στα σχολεία της πόλης μας, προσπάθησε να εντοπίσει τους ειδικούς λόγους που ευνοούν αυτή την επικίνδυνη τάση.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ανόδου της Χρυσής Αυγής, τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή εξάπλωση φασιστικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε σχέση με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την φασιστική απειλή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιφασιστικού μετώπου, που θα ενώσει αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων, δυνάμεις της Αριστεράς και απλό κόσμο που έχει τη διάθεση να παλέψει ενάντια στο φασισμό.

Στην πόλη μας, που έχει μια δυνατή παράδοση αντιφασιστικών κινητοποιήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου και την ανάπτυξη της αναγκαίας περαιτέρω αντιφασιστικής δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την απομόνωση των επικίνδυνων φασιστικών στοιχείων.

Φωτεινή Λαγωνικού


Ζωγράφου

Αντιφασιστική εκδήλωση μνήμης, μια σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη απήχηση, πραγματοποίησαν οι Ζωγραφιώτες Ενάντια στα Μέτρα την Πέμπτη 31 Μάη στο Δημοτικό Σινεμά Αλέκα με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 100 άτομα. Καλεσμένη και κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κατίνα Σηφακάκη που στα 97 της χρόνια κατάφερε για άλλη μια φορά να εμπνεύσει τους νεότερους με τις ζωντανές της μαρτυρίες από την αντίσταση.

“Χιλιάδες κόσμου βάλαμε τον εαυτό μας στην μάχη ενάντια στον κατακτητή με αγνά αισθήματα αυτοθυσίας. Σύντομα καταλάβαμε πως ο εχθρός ήταν διπλός. Από την μία οι κατακτητές, από την άλλοι οι ντόπιοι δωσίλογοι, οι βασιλιάδες και οι πολιτικοί που είχαν φύγει στην Μ. Ανατολή. Ο λαός εδώ στέναζε από την πείνα και τον πόλεμο και οι άλλοι σχεδίαζαν πώς θα ξαναέρθουν στην εξουσία”, τόνισε η Κατίνα περιγράφοντας στην συνέχεια πώς ανέβηκε στο βουνό και πώς άρχισε να χτίζεται η πραγματική αντίσταση. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις μάχες των τελευταίων δεκαετιών που την έχουν μετατρέψει σε σύμβολο της διαχρονικής αντίστασης ενάντια στον πόλεμο και τον καπιταλισμό. “Από την Πράγα το 2000 και την Φλωρεντία το 2002 και σε όλες τις διαδηλώσεις των τελευταίων ετών παλεύω να βρίσκομαι μαζί με τις νεότερες γενιές. Παίρνω δύναμη βλέποντας τους νεότερους να δίνουν σκληρές μάχες για έναν καλύτερο κόσμο, όπως δίναμε και εμείς. Και εύχομαι αυτή τη φορά ο αγώνας μας να είναι νικηφόρος για να μην ξανακυλήσουμε στον πόνο και την δυστυχία στην οποία οδηγηθήκαμε μετά τους συμβιβασμούς και την ήττα του εμφύλιου”.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Κωστόπουλος συνδέοντας την γενιά της αντίστασης με την γενιά του Πολυτεχνείου, ενώ από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου έγινε παρέμβαση που συνέδεε τις μάχες του παρελθόντος και την αναγκαιότητα να απαντηθεί η φασιστική απειλή που σηκώνει κεφάλι και σήμερα, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς με αντιφασιστικές επιτροπές παντού, αλλά και με την συμμετοχή στην Πανελλαδική Αντιφασιστική Μέρα δράσης στις 8 Ιούνη και το συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 7μμ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας ντοκιμανταίρ “Ναζισμός- Η άνοδος”, μια άμεση αναφορά στην δεκαετία του '30, τις κοινωνικές συνθήκες και τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν τους ναζί στην εξουσία.