ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Τη συζήτηση άνοιξε η Μουαμαθένια Δορκάς από την Κένυα, η οποία μίλησε για τους λόγους που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα τους, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπατριώτες της που ζουν σε καθεστώς παρανομίας. Έπειτα μίλησε ο Ηλίας Καρράς, πρώην υπεύθυνος της γραμματείας του ΕΚΘ για τους μετανάστες και μέλος του Συντονιστικού της Κίνησης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι αυτό που πρέπει και ότι πρέπει να αγωνιστούμε για όσο γίνεται μεγαλύτερο άνοιγμα των προϋποθέσεων που θέτει.

Ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και της Κίνησης στη Θεσσαλονίκη απάντησε στα ρατσιστικά ψέματα ότι οι μετανάστες προκαλούν την ανεργία και την εγκληματικότητα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, οι οποίοι είναι πλούτος όχι μόνο οικονομικός, αλλά και ταξικός με τις εμπειρίες των αγώνων που μεταφέρουν. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί από τους παρευρισκόμενους, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών μεταναστών μέχρι μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε για τα παιδιά των μεταναστών και για τη μέρα ευαισθητοποίησης στις 19 Μάρτη από την ΟΛΜΕ.

Στο τέλος, σχεδόν όλοι και όλες αντάλλαξαν τα στοιχεία τους και συμφώνησαν να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η τοπική Κίνηση για να αναδείξει το θέμα στην κοινωνία των Γιαννιτσών.