Έρευνα του Monthly Review για το ΝΑΤΟ

Ο Βαγγέλης Χωραφάς από το περιοδικό και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από την VPRC παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας και στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους καλεσμένους σχολιαστές: Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΣΕΚ, της ΑΚΟΑ, του ΔΗΚΚΙ, της ΚΟΕ, του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι οργανώσεων απόστρατων αξιωματικών και αναλυτές θεμάτων «Αμυνας».

Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι ακόμη και στο εσωτερικό των αξιωματικών καταγράφεται ένα ποσοστό που διαφωνεί και απορρίπτει το ΝΑΤΟ, τη δράση του, φτάνοντας ακόμη και να συμφωνεί με την αποχώρηση της Ελλάδας ή και με τη διάλυσή του. Για παράδειγμα, το 22% απαντά ότι η δράση του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της ιστορίας του ήταν αρνητική, ενώ το 43% διαφωνεί με την διεύρυνσή του. 51% απαντά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει σε «ειρηνευτικές» αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, για θέματα πειρατείας κλπ. 37% δηλώνει ότι ακόμη και με εντολή του ΟΗΕ, η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει.

Από την πλευρά του ΣΕΚ, ο Πάνος Γκαργκάνας επεσήμανε ότι αν αυτές οι στάσεις καταγράφονται ακόμη και στο εσωτερικό των αξιωματικών, αντανακλούν την ισχύ που έχουν οι αντι-ΝΑΤΟϊκές και αντιμπεριαλιστικές απόψεις συνολικά στην κοινωνία. Τα ευρήματα θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέροντα αν εκτός από τα ερωτήματα που αφορούσαν το ρόλο του ΝΑΤΟ ως προς το ελληνικό «εθνικό συμφέρον», αναζητούσαν και πόσο διαφορετικά επωφελούνται ή βλάπτονται οι διαφορετικές κοινωνικές τάξεις από τη δράση του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του Monthly Review υποσχέθηκαν την εμβάθυνση της έρευνας και σε σχέση με την ταξική διάσταση, επιχειρώντας παράλληλα άνοιγμα μιας συζήτησης στην Αριστερά για τη στάση της απέναντι στα ζητήματα «Αμυνας» και στρατού.