ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ: ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΕΣΔΗ - Δεν θα περάσει ο φασισμός

Τον Φλεβάρη του 1945, τρεις μήνες πριν από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 800 βομβαρδιστικά της βρετανικής και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ισοπέδωσαν και πυρπόλησαν το ιστορικό κέντρο της Δρέσδης. Ο βομβαρδισμός, που ξεκίνησε στις 13 Φλεβάρη, συνεχίστηκε χωρίς διακοπή για τρεις ολόκληρες ημέρες.

Οι νεοναζί προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επέτειο του βομβαρδισμού και τον πόνο που ακόμα και σήμερα, 55 χρόνια μετά νοιώθουν πολλοί κάτοικοι της Δρέσδης, για να ξαναγράψουν την ιστορία. Το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το μεγαλύτερο φασιστικό κόμμα της χώρας, κάνει λόγο για «βόμβο-ολοκαύτωμα» -προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να σχετικοποιήσει και να μειώσει τη σημασία των εγκλημάτων των ναζί. Πέρσι οι φασίστες συγκέντρωσαν σχεδόν 6.000 οπαδούς τους στη Δρέσδη. Ήταν η μεγαλύτερή τους κινητοποίηση στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο που οι αντιφασίστες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί ήταν πολλοί περισσότεροι, οι ναζί κατάφεραν τελικά να παρελάσουν μέσα από το κέντρο της πόλης.

Αυτή την «επιτυχία» οι νεοναζί την χρωστάνε κύρια στην αστυνομία: οι φασίστες είχαν ζητήσει και είχαν πάρει άδεια από τις αρχές για να πραγματοποιήσουν την πορεία τους και η αστυνομία, με το πρόσχημα της αποφυγής συγκρούσεων ανάμεσα στα «δυο άκρα» τους άνοιγε συνεχώς τον δρόμο, διώχνοντας με τη βία τους διαδηλωτές που αψηφώντας το τσουχτερό κρύο κάθονταν στο οδόστρωμα.

Και φέτος οι αρχές έχουν κάνει ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους ναζί: το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Δημαρχίας της Δρέσδης που ζητούσε να απαγορευτεί η συγκέντρωση των υμνητών του Χίτλερ. Την ίδια ώρα η εισαγγελία έκλεινε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Nazifrei! Dresden stellt sich quer» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Εξω οι ναζί! Η Δρέσδη τους κλείνει τον δρόμο») γιατί υποτίθεται ότι προήγαγε τη βία. Η αστυνομία έκανε εφόδους στα γραφεία, τα βιβλιοπωλεία και τα στέκια της αριστεράς και των αντιφασιστικών οργανώσεων και κατάσχεσε πλακάτ, προκηρύξεις και υπολογιστές που περιέχουν -υποτίθεται και πάλι- αποδεικτικό υλικό για τις βίαιες δράσεις που οργανώνουν. Στο Βερολίνο η αστυνομία επιτέθηκε στα συνεργεία που κολλούσαν την «απαγορευμένη» αφίσα, την αφίσα που έλεγε ότι η Δρέσδη κλείνει τον δρόμο στους φασίστες, συλλαμβάνοντας τους αφισοκολλητές, ανάμεσά τους και την Dorothee Menzner, βουλευτίνα της Die Linke.

Οι αντιφασίστες, όμως, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους ναζί να παρελάσουν ανενόχλητοι μέσα από τη Δρέσδη. «Τυπώσαμε ξανά πάνω από 30.000 αφίσες και προκηρύξεις.» γράφει στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Dresden Nazifrei! «Μπορείτε να τις προμηθευτείτε σε πάνω από 40 γραφεία και καταστήματα ή να τις παραγγείλετε και να τις παραλάβετε ταχυδρομικά.

Μαζικό μπλοκάρισμα

Πάνω από 2.200 Οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα -ανάμεσά τους Κόμματα, Συνδικάτα, Αντιφασιστικές Ομάδες, Πολιτιστικές Πρωτοβουλίες, Βουλευτές στο Ομοσπονδιακό ή τα Τοπικά Κοινοβούλια, Οργανώσεις Ειρήνης, σχολικά και νεολαιίστικα Συγκροτήματα έχουν υπογράψει το κάλεσμα για το μαζικό μπλοκάρισμα και την κοινωνική ανυπακοή ενάντια στην φασιστική πορεία...»

Παρόλο που η περσινή «επιτυχία» των φασιστών κάνει τώρα την Δρέσδη «μαγνήτη» για τους νεοναζί από όλη την Ευρώπη οι αντιφασίστες θα είναι, δίχως αμφιβολία, πολύ-πολύ περισσότεροι. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος υπάρχουν δυο μεγάλες πρωτοβουλίες: η μία, η πιο επίσημη που έχει τίτλο «Geh Denken!» («άντε σκέψου!») θα συγκεντρώσει, δίχως αμφιβολία, χιλιάδες διαδηλωτές -όμως δεν έχει καμιά πρόθεση να εμποδίσει πραγματικά, με φυσικό τρόπο τους φασίστες: Πέρσι έκανε μια μεγάλη και επιβλητική πορεία, νόμιμα και ειρηνικά, όπως απαιτούσαν οι αρχές, στις όχθες του Ποταμού Έλβα, μακριά από το ιστορικό κέντρο της Δρέσδης που είχε καταληφθεί από τους νεοναζί.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, που οργανώνεται από τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «No Pasaran» (δεν θα περάσουν). Καθόλου παράξενο, οι τοπικές πρωτοβουλίες και οι οργανώσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτή είναι αυτές που κυρίως δέχονται τις «περιποιήσεις» της εισαγγελίας, των δικαστηρίων και της αστυνομίας. Η πρωτοβουλία «No Pasaran» έχει οργανώσει πούλμαν για τη Δρέσδη από πάνω από 50 πόλεις της Γερμανίας.

Οι φασίστες προσπαθούν και στη Γερμανία να αξιοποιήσουν τα αισθήματα της απογοήτευσης και της ανασφάλειας που προκαλεί η οικονομική κρίση για να απλώσουν το δηλητήριό τους. Αλλά η δράση τους δεν περιορίζεται στην προπαγάνδα: τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να οργανώσουν συγκεντρώσεις μίσους, ανάλογες με αυτήν της Δρέσδης, σε διάφορες περιοχές και πόλεις. Το 2005 οργάνωσαν στην Γιένα μια ΄γιορτή των λαών΄ -μια συναυλία που είχε σαν στόχο την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης στο πρότυπο των χιτλερικών SS.

Το 2007 η τοπική αντιφασιστική πρωτοβουλία κατάφερε να κατεβάσει 2000 ανθρώπους στο δρόμο ενάντια στην ναζιστική φιέστα. Το 2008 έδιωξαν τους φασίστες από την πόλη. Και το ίδιο έχει γίνει σε μια ολόκληρη σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις. «Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα» λέει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Marx21 ο Christoph Ellinghaus από το αντιφασιστικό δίκτυο της Γιένα. «Και το έγκλημα δεν το παρακολουθείς, το αντιμάχεσαι... Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λιπόθυμοι όταν βλέπουν τους ναζί να παρελαύνουν. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι μια πράξη απελευθέρωσης και ενδυνάμωσης όταν λένε: ως εδώ, δεν θα μείνουμε θεατές, θα τους κλείσουμε το δρόμο...»