ΟΕΝΓΕ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ - Η Αριστερά πήρε την πλειοψηφία

Και ανατροπής των συσχετισμών, καθώς χιλιάδες νοσοκομειακοί από όλη τη χώρα έστειλαν το μήνυμα ότι η Ομοσπονδία χρειάζεται μια ηγεσία αντάξια των αγώνων της βάσης, δίνοντας για πρώτη φορά στην Αριστερά την πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Συγκεκριμένα: Το «Μέτωπο για την υπεράσπιση των αποφάσεων του έκτακτου συνεδρίου» (συμμετείχε η ΑΕΓ (ΣΥΝ) και ανένταχτοι αγωνιστές) πήρε 69 ψήφους και εξέλεξε 7 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο. Το κοινό ψηφοδέλτιο ΑΡΣΙ-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο με Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών και Ενωση Εργαζομένων (Αθήνας Πειραιά) - Κίνηση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και του νοσοκομειακού κινήματος (Θεσσαλονίκη) - Πρωτοβουλία Γένοβα Νυστέρι - Αγωνιστές αριστεροί σύνεδροι από άλλες Ενώσεις, πήρε 48 ψήφους και εξέλεξε 5 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο - μια από τις οποίες πήρε το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα. Η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) πήρε 30 ψήφους και εξέλεξε 3 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο. Η ΠΑΣΚ πήρε 67 ψήφους και 6 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) 58 ψήφους και 6 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο.

Το κλίμα της ρήξης και της ανατροπής φάνηκε από τις πρώτες κιόλας στιγμές του Συνεδρίου, όταν ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί. Νοσοκομειακοί γιατροί από όλη τη χώρα υποδέχτηκαν με σηκωμένα πανώ και συνθήματα την Υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιανακοπούλου και το βουλευτή της ΝΔ Γιαννόπουλο. «Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους» έγραφε το πανώ από την Ενωση Αχαϊας, «εδώ δεν είναι Ιρλανδία» φώναζαν από κάτω οι νοσοκομειακοί γιατροί, πολλοί από αυτούς νέοι ειδικευόμενοι.

Ο «χαιρετισμός» της υπουργού διακόπτονταν συνέχεια από ερωτήματα που έθεταν οι σύνεδροι. Η αδυναμία της να δώσει έστω και μια σοβαρή απάντηση ήταν εμφανής σε όλα τα ζητήματα που άνοιγαν από κάτω: Για τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν παγώσει, για την πληρωμή με το μπλοκάκι, για την περικοπή του 10% και το πρόγραμμα σταθερότητας, για τις επί μήνες απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Το ίδιο αποτυχημένη ήταν και η απόπειρα του Γιαννόπουλου από τη ΝΔ να παρουσιάσει τον εαυτό του... ως κομμάτι του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Εμπειρίες

Με την έναρξη των διαδικασιών η διάλυση στην απερχόμενη πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ έγινε εμφανής καθώς οι εκπρόσωποί της ΔΗΚΝΙ και της ΠΑΣΚΕ ήταν απρόθυμοι ακόμα και να τοποθετηθούν. Αντίθετα, ο ένας μετά τον άλλο, σύνεδροι από διάφορες πόλεις έπαιρναν το λόγο μεταφέροντας τις εμπειρίες τους και την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Η ΔΗΚΝΙ και η ΠΑΣΚ βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κριτική γιατρών ακόμα και από τη δική τους «βάση». Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση ενός ειδικευόμενου γιατρού από το νοσοκομείο Τρίπολης: Αφού δήλωσε ότι προέρχεται από «δεξιά οικογένεια», περιέγραψε γλαφυρά την ανάγκη οργάνωσης των αγώνων από τα κάτω, πώς οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου έφτιαξαν επιτροπή, οργάνωσαν κινητοποιήσεις ενάντια σε περικοπές στο μισθό τους που επιχείρησε η διοίκηση του νοσοκομείου, αναγκάζοντάς την σε υποχώρηση.

«Στο αποτέλεσμα και τις αποφάσεις του 7ου συνεδρίου εκφράστηκε η αλλαγή που έχουμε δει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια μέσα στα νοσοκομεία. Ηταν η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που ανάγκασαν την προηγούμενη κυβέρνηση σε υποχωρήσεις, η συνέχεια μιας διαδικασίας ανατροπής που ξεκίνησε στο προηγούμενο συνέδριο, η δικαίωση της ανταρσίας ενάντια στους συμβιβασμούς της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος στο Παίδων Αγία Σοφία από το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα που εκλέχτηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

«Βασικός μας στόχος σε αυτό το συνέδριο ήταν η ανατροπή στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και ένα δυνατό απεργιακό πρόγραμμα ενόψει της κυβερνητικής επίθεσης. Γι΄ αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να υπάρξει ΄αντιδιάγγελμα΄ απέναντι στο πρωθυπουργικό διάγγελμα. Προτείναμε τη συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, συνέχιση με δύο 48ωρες απεργίες - στις 23-24 Φλεβάρη και στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη - και κλιμάκωση με απεργία διαρκείας» μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, ειδικευόμενος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης από το Νυστέρι. «Η αλλαγή των συσχετισμών στο Γενικό Συμβούλιο πρέπει να σημάνει και απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, στην τοποθέτηση ψήφου, στηρίξαμε την πρόταση που τελικά ψηφίστηκε για δύο 24ωρες προκειμένου να βοηθήσουμε στο ξεδίπλωμα αυτής της δυναμικής. Μπροστά μας, πρώτο βήμα, είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια στις 10 Φλεβάρη».

Ανάμεσα στα Ψηφίσματα που πέρασαν στο Συνέδριο ΟΕΝΓΕ ήταν το ψήφισμα συμπαράστασης και η οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους της ΕLITE και το ψήφισμα με αίτημα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά - νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα» που στηρίχτηκαν από Μέτωπο, ΑΡΣΙ, Νυστέρι, ΔΗΠΑΚ. Επίσης, το ψήφισμα καταγγελίας για τη σύλληψη μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη Θεσσαλονίκη. Kαι η πολιτική διακήρυξη του Συνεδρίου που στηρίχτηκε από ΑΡΣΙ, Μέτωπο, Νυστέρι και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.