Κάτω τα χέρια από τον Σιδηρόδρομο

Οι σιδηροδρομικοί λένε με τις κινητοποιήσεις τους όχι στο αντιλαϊκό σταθεροποιητικό πρόγραμμα, στη διάλυση του ασφαλιστικού και στην απαξίωση του ΟΣΕ. «Μετά τη μία και μοναδική συνάντηση που είχε η ΠΟΣ στις 9 Νοέμβρη 2009 με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (κ. Ρέππας και Σηφουνάκης), η κυβέρνηση ξέχασε τους σιδηροδρομικούς και αποφάσισε (κατά τα πρότυπα Χατζηδάκη) να συνομιλεί με δημοσιογράφους για τον ΟΣΕ», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΣ. «Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Ρέππα, ότι σύντομα θα τοποθετηθούν οι Διοικήσεις των εταιρειών και θα αρχίσει διάλογος με τους σιδηροδρομικούς, τέσσερις μήνες μετά η κυβέρνηση υλοποιεί (με εξαίρεση το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρίας) το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ τον Αύγουστο του 2008».

«Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ο ΟΣΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και πλέον επιλέγει ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα από αυτό του οκταμήνου που αρχικά είχε υιοθετήσει (τον περασμένο Οκτώβριο), για να παρουσιάσει το νέο σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού», διαβάζουμε στα ΝΕΑ (8/2). ... «Οσον αφορά τους περίπου 7.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών προσανατολίζεται σε ένα μεικτό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κυρίως μετατάξεις προσωπικού, μίνι εθελουσία έξοδο, αλλά και προσλήψεις που θα καλύψουν τις θέσεις προηγμένης τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί το δίμηνο Απρίλιος- Μάιος 2010. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «μισθωτής εφεδρείας» που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση θα συμμετείχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα περιληφθούν στο νέο πρόγραμμα που θα συντάξει το υπουργείο Μεταφορών και θα κληθούν να συνταξιοδοτηθούν ή να μεταταχθούν».

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει καθαρά ότι έχει σαν στόχο ένα ευρύ προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών και ΔΕΚΟ με στόχο την εξασφάλιση πόρων σε βάρος των εργαζομένων και χαρίζοντας μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες στα αρπαχτικά της αγοράς. Η αντίσταση σε αυτά τα σχέδια και η κοινή δράση κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης μπορούν να πετάξουν αυτά τα σχέδια στα σκουπίδια. Η απόφαση της ΠΟΣ να προχωρήσει σε στάσεις εργασίας στις 10 Φλεβάρη ημέρα πανεργατικής απεργίας σε όλο το δημόσιο είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, που ανοίγει το δρόμο για ένα απεργιακό κίνημα και στις ΔΕΚΟ ενάντια στη διάλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις.