ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ - Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών λίγες ώρες πριν δώσει το τελικό νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, συνάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ Σαμαρά για να πάρει τη συναίνεση της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ζώης έτρεξε να δηλώσει ότι «με την υπεύθυνη στάση της Ν.Δ. υποχρεώθηκε η κυβέρνηση στις αλλαγές αυτές, που παρά το γεγονός ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου».

Ετσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το τελικό νομοσχέδιο αποδεικνύει και επίσημα ότι ευθυγραμμίζεται με τις πιέσεις της ακροδεξιάς, νομοθετώντας ένα άκρως ρατσιστικό νομοσχέδιο που καταδικάζει την μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών στην παρανομία και έτσι συνεχίζει την πολιτική, των απελάσεων, των επιχειρήσεων «σκούπα», της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Το τελικό νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι η γενική και απαράβατη προϋπόθεση για να αποκτήσει ένας μετανάστης την ελληνική ιθαγένεια, ο ίδιος ή το παιδί του, είναι να έχει νόμιμη παραμονή με οριστικούς και όχι προσωρινούς τίτλους, η οποία έχει αποκτηθεί μέσα από την τελευταία διαδικασία νομιμοποίησης του 2005-2007. Για τους υπόλοιπους ο Ραγκούσης ξεκαθαρίζει ρητά ότι: «κανένας μετανάστης που βρίσκεται σήμερα στη χώρα χωρίς νόμιμη παραμονή ή θα έλθει παράνομα αύριο δεν νομιμοποιείται καθοιονδήποτε τρόπο με τις διατάξεις του παρόντος προσχεδίου νόμου».

Σχετικά με την πολυσυζητημένη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα το τελικό σχέδιο νόμου απαιτεί «να έχουν συμπληρώσει και οι δύο γονείς 5ετή νόμιμη διαμονή», ενώ οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 5ετή νόμιμη διαμονή του ενός γονέα. Ενώ για όσα παιδιά δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα η κυβέρνηση βάζει ως προϋπόθεση «την εξαετή παρακολούθηση τάξεων του ελληνικού σχολείου» και μάλιστα, «επιτυχία». Η προϋπόθεση της «επιτυχής παρακολούθησης» θα σημάνει ότι ένα τεράστιο ποσοστό παιδιών μεταναστών θα πετιούνται εκτός του δικαιώματος της ιθαγένειας αν μείνουν σε μία τάξη, τη στιγμή που έχουν καταργηθεί οι τάξεις υποδοχής και χιλιάδες μετανάστες μαθητές αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κόσκινα της ταξικής επιλογής των εξετάσεων.

Πολιτογράφηση

Η δεύτερη μεγάλη οπισθοχώρηση είναι σχετικά με την πολιτογράφηση των ενηλίκων, αφού θεσπίζεται «η 7ετής συνολικά νόμιμη διαμονή στη χώρα και η κατοχή άδειας μακράν διαμένοντος προκειμένου να μπορέσουν να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, ενώ η διοίκηση θα έχει προθεσμία ενός έτους να απαντήσει, ώστε το όλο σύστημα που καθιερώνεται να είναι πρακτικά, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που ισχύει σήμερα στη Γερμανία».

Από την αρχική θέση της πενταετούς νόμιμης παραμονής η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του Σαμαρά που έκανε λόγο στην πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου.

Στο τελικό κείμενο διατηρούνται ως προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομαλή ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, η εξοικείωση πλήρως με τους θεσμούς και η βασική γνώση της ελληνικής και πολιτικής ιστορίας. Προστέθηκαν μία σειρά από παράλογες εξιδικεύσεις όπως «η σταθερή εκπλήρωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων» ή «η κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή κατάσταση», ενώ προστίθεται ότι ο μετανάστης θα περνά ειδικά τέστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής, Ιστορίας. Επίσης θεωρείται αυστηρό κώλυμα η τελεσίδικη καταδίκη για μία σειρά αδικήματα, ανάμεσα σε αυτά «η αντίσταση κατά της αρχής», και «προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη». Πλήρης υποχώρηση στις επιταγές της ακροδεξιάς είναι ότι προστέθηκε ως κώλυμα «να μην συντρέχει λόγος δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας», που ακόμα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Δ. Χριστόπουλος, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενέχουν τη δυνατότητα «κατάχρησης και αδικαιολόγητης χρήσης».

Το τρίτο ζήτημα αυτό της χορήγησης δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για όσους μετανάστες έχουν οριστικές άδειες που προϋποθέτουν τουλάχιστον 5 χρόνια προηγούμενης νόμιμης διαμονής, όπως του επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς και θα μπορούν να εκλέγονται μόνο ως δημοτικοί σύμβουλοι μόνο όσοι γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο «ριζοσπαστικό» είναι αυτό το μέτρο, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ότι μόλις 65.500 υπήκοοι τρίτων χωρών (ποσοστό 0,65% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος) θα αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου.

Η ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία για διοργάνωση αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων στις 26 Γενάρη σε όλη την Ελλάδα απαιτώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, δείχνει ότι μπορούμε να απλώσουμε την καμπάνια ακόμα παραπέρα. Πρόσφατα, ακόμα και οι Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας αντέδρασαν, στο νοσμοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι είναι παράλογο αφού για τους ίδιους είναι αυτονόητο δικαίωμα η απόκτηση διπλής ιθαγένειας στα παιδιά και η δυνατότητα εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα.

Ηδη η ΟΛΜΕ αποφάσισε να υιοθετήσει ψήφισμα που διεκδικεί ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και καλεί σε αντιρατσιστική μέρα δράσης σε όλα τα σχολεία στις 19 Μάρτη. Με την ενωτική δράση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών κοινοτήτων, των αντιρατσιστικών κινήσεων, μπορούμε να σταματήσουμε το νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο και να βάλουμε στην άκρη όλα τα ακροδεξιά αποβράσματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στους οποίους υποκλίνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.